![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 386 Pomógł: 7 Dołączył: 22.04.2010 Skąd: Ziemia Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
Witam pogubiłem się całkowicie gdyż jestem początkującym programistą. Chciałbym zrobić aktywacje konta przez kod wysyłany podczas rejestracji. Po rejestracji do bazy zostaje dodany kod aktywacyjny oraz zostaje on wysłany na email nie wiem jak zrobić żeby id znajdowało się w w tablicy get oraz kod żebym później mógł to sprawdzić z bazą i zmienić wartość w tabeli aktywnosc na 1. Oto mój kod
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 298 Pomógł: 447 Dołączył: 16.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Więcej tych parametrów się nie dało? ![]() Pobierz KOD z GET, porównaj go z tym w bazie, jeśli się zgadza, usuń/zmień wpis w niej. Poza tym dlaczego dajesz w linku aktywacyjny ID? Sam KOD nie wystarczy? Ten post edytował !*! 22.12.2011, 18:42:36 -------------------- Nie udzielam pomocy poprzez PW i nie mam GG.
Niektóre języki programowania, na przykład C# są znane z niezwykłej przenośności (kompatybilność ze wszystkimi wersjami Visty jest wiele warta). |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 386 Pomógł: 7 Dołączył: 22.04.2010 Skąd: Ziemia Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
Poprawiłem wszystko tylko nasuwa mi się pytanie jak już przeprowadzę rejestracje zmieni mi wartość aktywności to kod weryfikacyjny w bazie nie jest już mi potrzebny czyli mam zlecić po wykonaniu skryptu usunięcie kolumny kod ?
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 778 Pomógł: 84 Dołączył: 29.07.2010 Skąd: Gliwice / Pławniowice Mistrz niezmordowanej klawiatury. Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
nie usuwaj ich, cele archiwizacyjne
-------------------- LS Easter egg < |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 085 Pomógł: 231 Dołączył: 12.05.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@up
Po co? To nie są faktury, że trzeba je latami przechowywać. Jeśli są niepotrzebne nie ma sensu obciążać bazy śmieciowymi informacjami, z których nigdy się nie skorzysta. A przynajmniej zmniejsza się niebezpieczeństwo wygenerowania 2x tego samego hasha md5. |
|
|
![]()
|
|
Zrobiłem wszystko powinno grać a tak nie jest użytkownik tworzy się kod zostaje mu przydzielony lecz gdy kliknę w link to skrypt nie działa poprawnie nie rusza w ogóle od get aktywacja
Ok wszystko już śmiga dzięki wszystkim. Wesołych Świąt. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 590 Pomógł: 107 Dołączył: 25.10.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Działa wszystko? Dziwne, bo według mnie nie powinno.
1. w listingu w linii 20 masz "ALERT" zamiast "ALTER". 2. jeśli nawet będzie "ALTER", które skasuje kolumnę "akod", to skasuje ją w całej tabeli - a to implikuje niemożność wygenerowania kodu dla innego usera (co zrobi INSERT z linii 13 jeśli nie będzie kolumny 'akod'? Bo imho wywali skrypta). 2a. wyobraź sobie sytuację, że dwóch użytkowników aktywuje się w zbliżonym czasie. Dodajesz dla dwóch userów wpis w kolumnie "akod". Potem jeden się aktywuje, loguje, kolumna "akod" zostaje skasowana - co się stanie w momencie próby aktywowania drugiego usera? Skrypt się wyburaczy w linii 16 (z listingu) - po klauzule "WHERE" warunek nie może przyjąć żadnej wartości logicznej, bo nie ma kolumny "akod", więc nie ma czego porównać z parametrami przekazanymi w $_GET. 3. poczytaj o SQL injection - mam nieodparte wrażenie, że ten kod jest podatny na taki atak Moja rada: albo zostawiasz tabelę z kolumną "akod" na stałe, albo odpytujesz inną tabelę, np. o nazwie "aktywacja" - dla tych nowo aktywowanych użytkowników (a którą to tabelę można także wykorzystać np. na ponone wygenerowanie linku pozwalającego na zalogowanie się w serwisie - to może być przydatne w sytuacji "zapomniałem hasła". Ten post edytował abort 23.12.2011, 22:19:29 |
|
|
![]()
|
|
działa bo wszystko poprawiłem lecz tego tu nie oznajmiłem
![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 05:08 |