![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 561 Pomógł: 3 Dołączył: 2.02.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Chodzi mi o to ze mam 2 bazy na przyklad
baza zwierzeta id, imie,wiek 1 burek 5 2 kicia 3 3 max 12 baza ludzie id, imie, wiek 1 marta 14 2 kasia 12 3 konrad 19 no i chce sobie pobrac wiek z tych 2 tabel select imie,wiek from zwierzeta union select imie,wiek from ludzie i teraz nadchodzi sedno sprawy while($row=mysql_fetch_assoc($sql)) { $row['imie'] ma $row['wiek'] lat, dane pobrane z tabeli (i tutaj chcialbym napisać, z której tabeli wzial dane) } domyslam sie ze są 2 opcje 1. nie da się bez dodatkowych kolumn kontrolnych w tabelach. 2. nalezy przy pobieraniu nadać jakąś dodatkową zmienną, jeśli tak to jak to zrobić? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 706 Pomógł: 108 Dołączył: 12.03.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Musisz pobrać pseudokolumnę we wszystkich połączonych zapytaniach.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 561 Pomógł: 3 Dołączył: 2.02.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
no to sie domysllilem ale jak to zrobic walsnie
mam poprostu do zapytania dodac np select *, pseudo='z' as pseudo from zwierzeta union select *, pseudo='l' as pseudo from ludzie while($row=mysql_fetch_assoc($sql)) { if($row['pseudo']==z) //zwierzeta else //ludzie } dobrze kombinuję? no to sie domysllilem ale jak to zrobic walsnie mam poprostu do zapytania dodac np select *, pseudo='z' as pseudo from zwierzeta union select *, pseudo='l' as pseudo from ludzie while($row=mysql_fetch_assoc($sql)) { if($row['pseudo']==z) //zwierzeta else //ludzie } dobrze kombinuję? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 706 Pomógł: 108 Dołączył: 12.03.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Prawie (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
W drugiej tabeli już nie musisz podawać aliasu, bo i tak pola muszą się zgadzać po kolei. |
|
|
![]()
|
|
a nie wyswietli mi bledu ze nie ma kolumny "z" w tabeli?
|
|
|
![]()
|
|
Ale to forum dzisiaj zamula... (IMG:style_emoticons/default/closedeyes.gif)
Możesz pobierać bez oporów dane będące czymś innym niż wartości z pól. Pamiętaj, że zgodnie ze składnią SQL nawet zapytania w stylu:
są jak najbardziej poprawne (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
![]()
|
|
no zamula strasznie, aha no to dzięki za pomoc, pozdrawiam
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 3.10.2025 - 05:09 |