![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 220 Pomógł: 19 Dołączył: 25.04.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Powiedzmy, że mam kod:
Powiedzmy też, że postanowiłem ustawić raportowanie błędów na poziomie E_ALL. Powyższy kod spowoduje w tym układzie wyświetlenie Notice: Undefined index. Jak sobie radzicie z tym problemem? Przez problem rozumiem samo zgłaszanie błędu, nie jego wyświetlanie na wyjściu. Może tak:
"Trochę" to zaciemnia kod. Chyba ciut lepiej zadeklarować wszystkie spodziewane zmienne:
Ciekawi mnie jak wygląda taki kod u purystów. Bo z faktu, że 95% ma wyłączone przynajmniej E_NOTICE zdaję sobie doskonale sprawę (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 798 Pomógł: 307 Dołączył: 13.05.2009 Skąd: Gubin/Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
użycie:
przykład dla tablicy $_GET:
użycie praktycznie takie same, zmienia się jedynie nazwa funkcji:
Ten post edytował by_ikar 9.12.2011, 15:35:02 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 220 Pomógł: 19 Dołączył: 25.04.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No proszę, proste ale sprytne (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) I nie zaciemnia kodu.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 102 Pomógł: 5 Dołączył: 24.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
mi się też podoba, poza "zaciemniania" kodu to zawsze też ograniczy błędy/literówki jeśli tak można to nazwać.
Ten post edytował grzeee 9.12.2011, 15:54:46 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 798 Pomógł: 307 Dołączył: 13.05.2009 Skąd: Gubin/Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
mi się też podoba, poza "zaciemniania" kodu to zawsze też ograniczy błędy/literówki jeśli tak można to nazwać. Mało tego, prócz przez was wymienionych "zalet", jest jeszcze jedna - wartość domyślna. Przydatna, kiedy jakiegoś parametru nie ma, a oczekujemy konkretnej wartości. Osobiście w podobny sposób w swoim "systemie" bawię się z widokiem. Powiedzmy że twój system rozbija linki na pewne sekcje. Gdzie z przykładowego routingu: Kod /:module/:action.:format dla linku: Kod example.com/myModule/myAction.html powstaje taka tablica: Kod Array ( [module] => myModule [action] => myAction [format] => html ) A co w przypadku kiedy nie używam w swoim systemie w adresach rozszerzenia html? Kod /:module/:action Kod example.com/myModule/myAction Kod Array ( [module] => myModule [action] => myAction ) Odpowiedź prosta, podaje w domyślnym parametrze html, a wygląda to mniej więcej tak:
(IMG:style_emoticons/default/wink.gif) Ten post edytował by_ikar 9.12.2011, 17:10:46 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 23.08.2025 - 10:55 |