![]() |
![]() |
-wabanek- |
![]()
|
Goście ![]() |
Witam
może ktoś rzucic na to okiem, nie mogę nic już wymyślec
wywala błędy Notice: Undefined index: imie in C:\xampp\htdocs\insert.php on line 3 Notice: Undefined index: nazwisko in C:\xampp\htdocs\insert.php on line 4 Notice: Undefined index: wynik in C:\xampp\htdocs\insert.php on line 5 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 673 Pomógł: 106 Dołączył: 31.12.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ale coś nie działa...?
btw. notice != error |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 19 Pomógł: 1 Dołączył: 18.06.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
-wabanek- |
![]()
|
Goście ![]() |
Nie istnieją twoje zmienne globalne. Zrób tak: Nie działa, nic nie pokazuje, nie ma błędu ale też nie dodaje wyniku do bazy |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 195 Pomógł: 109 Dołączył: 3.11.2011 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Nie znam się na tyle na php ,ale czy ten warunek ,można nazwać warunkiem??
if($imie and $nazwisko and $wynik) Poza tym popatrz najpierw jak wygląda instrukcja sql -insert,raczej nie ma w niej set ,za to set jest w update. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 77 Pomógł: 19 Dołączył: 13.02.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
INSERT wyglada tak:
Notice, Ci daje znaki że zmienne:
$_POST nie istnieja(nie sa wczesniej zadeklarowane). Następnie z tego co widze, twoj skrypt łączy sie z mysql, ale nie wybiera żadnej bazy. Popraw to wszystko i powinno działac. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 19 Pomógł: 1 Dołączył: 18.06.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No tak. Nie spojrzałem na zapytanie.
Poprawnie powinno być tak:
Radzę przy pisaniu takich rzeczy nie używać znaku małpy przed funkcją, oraz użyć or die(mysql_error()) co pozwoli trafnie sprecyzować błąd w zapytaniu. A wysyłasz coś do tego skryptu za pomocą metody POST? Nie pokazuje (a wcześniej pokazywało błędy), ponieważ nie zostały nadesłane formularzem takie dane. Ten post edytował szym011 27.11.2011, 23:13:20 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 527 Pomógł: 438 Dołączył: 28.06.2011 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ok i dodatkowo
Upewnij się, że zmienne wrzucane do zapytania są bezpieczne... |
|
|
-wabanek- |
![]()
|
Goście ![]() |
Dalej nie działa (IMG:style_emoticons/default/sciana.gif)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 148 Pomógł: 230 Dołączył: 26.03.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To zawsze zwróci albo true albo false. Do zmiennej przekazujesz tylko wynik isset(), a nie wartości POST. Życzę powodzenia, jeżeli wszędzie będziesz korzystał z tak długich nazw zmiennych (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 100 Pomógł: 11 Dołączył: 20.05.2007 Skąd: z fotela :) Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dalej nie działa (IMG:style_emoticons/default/sciana.gif)
Ale co ci zwraca za błąd? nie dodaje do bazy? (np. pustych rekordów) czy co bo tak to wygląda raczej poprawnie zmieniłbym warunek na Kod if( isset($imie) && isset($nazwisko) && isset($wynik)) |
|
|
-wabanek- |
![]()
|
Goście ![]() |
Ale co ci zwraca za błąd? nie dodaje do bazy? (np. pustych rekordów) czy co bo tak to wygląda raczej poprawnie zmieniłbym warunek na Kod if( isset($imie) && isset($nazwisko) && isset($wynik)) dodaje rekord, ale w wyświetla tylko wartośc 1 albo nic a w wyniku 0! o co tu chodzi?(IMG:style_emoticons/default/questionmark.gif) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 100 Pomógł: 11 Dołączył: 20.05.2007 Skąd: z fotela :) Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
dodaje rekord, ale w wyświetla tylko wartośc 1 albo nic a w wyniku 0! o co tu chodzi?(IMG:style_emoticons/default/questionmark.gif) Boże no tak przepraszam że napisałem że kod wygląda ok - nie wygląda. jak przekazujesz dane z POST do zmiennych to przez ten ISSET dodajesz nie wartości ale czy dane istnieja (isset sprawdza czy isntnieje post więc zwraca wynik warunku a nie wartość czyli MUSISZ zrobić w takim wypadku coś takiego: i musi działać (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 195 Pomógł: 109 Dołączył: 3.11.2011 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
A po co takie kombinacje ,nie lepiej sprawdzić czy formularz został wysłany i potem robić zwykłe $_POST['imie'];
niż sprawdzać istnienie każdej zmiennej? |
|
|
-wabanek- |
![]()
|
Goście ![]() |
Boże no tak przepraszam że napisałem że kod wygląda ok - nie wygląda. jak przekazujesz dane z POST do zmiennych to przez ten ISSET dodajesz nie wartości ale czy dane istnieja (isset sprawdza czy isntnieje post więc zwraca wynik warunku a nie wartość czyli MUSISZ zrobić w takim wypadku coś takiego: i musi działać (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) imie nazwisko działa (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) , wynik wpisuje wartośc "0" (IMG:style_emoticons/default/sad.gif) , jest blisko |
|
|
![]()
|
|
imie nazwisko działa (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) , wynik wpisuje wartośc "0" (IMG:style_emoticons/default/sad.gif) , jest blisko hm to wygląda że post nie przekazuje danych (czyli może w formularzu nie do końca masz nazwę wartosc? (może jakiś program dał ci ść w nazwę zmiennej - mój pająk czasem mi takie psikusy robi (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) ) A ogólnie to ja mam zawsze dodaną taką funkcję do kodu: i sobie testuje co jest przekazywane w tablicach (równiez posty i gety) łącznie z nazwą indexu:
powyższy kod wyświetli ci co jest przekazywane. i Ponownie Jak nie masz danych w wartosc to znaczy błąd w budowie formularza (błędne name="") |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 4.10.2025 - 07:50 |