![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 11 Pomógł: 0 Dołączył: 25.11.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dopiero zaczynam uczyć się js'a i już napotkałem problem z przejściem do następnej linii. Może to i banalne, ale...
Mam plik html'a w standardzie XHTML 1.0 Strict. A w nim: Natomiast skrypt2.js wygląda tak... Kod document.write("Pierwsza linia\n"); document.write("Druga linia\n"); ...i wszystko wyświetla się w jednej linii... Czemu przejście do następnej linii w ten sposób nie działa? Ewentualnie napisałem coś takiego Kod document.write("Pierwsza linia"+" <br>"); document.write("Druga linia"+" <br>); ...i wtedy działa. Ale czy to do końca jest poprawne? Zresztą, szybciej i prościej użyć \n. Co robie źle? Ten post edytował Terrqge 25.11.2011, 21:48:07 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 8 989 Pomógł: 1550 Dołączył: 8.08.2008 Skąd: Słupsk/Gdańsk ![]() |
Poprawne. W htmlu nowa linia to <br/> a nie \n
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 11 Pomógł: 0 Dołączył: 25.11.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W takim razie dlaczego w różnych kursach itp, używają \n i im wszystko działa?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 36 559 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Cytat kim razie dlaczego w różnych kursach itp, używają \n i im wszystko działa? Bo:ALbo nie działa a tobie się wydaje że działa, Albo tobie się wydaje ze działa, podczas gdy nie działa (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) |
|
|
![]()
|
|
Aha...
W takim razie na tej stronie w tabelce 2.1 Typy danych "\n" umieszczono ze świadomością, że nikomu nie zadziała i to tylko taki kit? (IMG:style_emoticons/default/thumbsupsmileyanim.gif) Ten post edytował Terrqge 25.11.2011, 22:13:55 |
|
|
![]()
|
|
Yyy, to że ktoś napisał
\n - nowy wiersz to ty założyłeś że działa?? No bez jaj. Jak możesz pisać ze cos gdzieś działa, podczas gdy nie masz tego potwierdzenia?? A poza tym, \n to jest nowy wiersz, ale nie dla HTML. HTML jako nowy wiersz interpretuje jedynie BR. Jakbyś jednak podejrzał źródło strony to byś zobaczył że \n to nowy wiersz. Nie kłóć się więc w rzeczach których nie rozumiesz, a już tym bardziej nie pisz, że coś działa, podczas gdy nie sprawdzasz na własne oczy że działa. |
|
|
![]()
|
|
Dziękuję za odpowiedź... (IMG:style_emoticons/default/wink.gif)
Ależ ja nawet nie próbuję się kłócić. W takim razie chyba już ostatnie pytanie. Skoro nie przy HTML to kiedy używamy tegoż że \n? Ten post edytował Terrqge 25.11.2011, 22:22:23 |
|
|
![]()
|
|
W edytorze tekstu (IMG:style_emoticons/default/wink.gif)
Nowa linia w edytorze tekstu to jest właśnie \n tylko ty tego nie widzisz bo to znak specjalny. Ty go widzisz jako nowa linia (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Inny przykład: generujesz plik tekstowy z kilkoma liniami:
I taką treść tej zmiennej zapisujesz do pliku. Otworzysz plik edytorem i zobaczysz tam 3 linie. Proste. |
|
|
![]()
|
|
Wybacz, ale nie zrozumiałem tego ostatniego przykładu.
O co chodzi z tym generowaniem pliku? I o jaki edytor tekstu Ci chodzi, o ten w którym piszę sobie skrypt? Napisałem skrypt tak: Kod var n = "pierwsza linia\ndrugal linia\ntrzecia linia"; document.write(n); Mimo to, wyświetla się dalej w jednej linii... |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 8 989 Pomógł: 1550 Dołączył: 8.08.2008 Skąd: Słupsk/Gdańsk ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
No ok i co dalej. (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif)
Mam dać white-space:nowrap do cssa jako <p>, a potem tekst wsadzić w js w znaczniki <p>... Pewnie nie, w ogóle do czego do miałoby służyć? Może już was trochę zamęczam, ale chodzi mi tylko o konkretny przykład kiedy i jak używa się tego tajemniczego "\n". Nic więcej mi nie potrzeba... Ten post edytował Terrqge 25.11.2011, 23:00:59 |
|
|
![]()
|
|
Użyj http://jsfiddle.net i pokaż co masz.
|
|
|
![]()
|
|
A cóż miałbym mieć? Mam cały czas to samo....
html
skrypt3.js
strona ktora sie wyswietla
Bo tego twojego white-space nie wiem za bardzo jak użyć i w ogóle po co? Chodzi mi tylko o to tajemnicze \n... Doczekam sie kiedykolwiek bezpośredniej odpowiedzi... Ten post edytował Terrqge 25.11.2011, 23:10:33 |
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
Ok, ale to działa w obrębie Html'a, a nie mojego skryptu. (IMG:style_emoticons/default/wink.gif)
Zresztą, nie ma sensu dalej ciągnąć wątku bo i tak nikt nie jest w stanie udzielić mi odpowiedzi na moje pytanie, czyli kiedy i jak stosujemy ogólnie zapis "\n"... O przechodzeniach do nowej linii innymi sposobami to ja już wiem. |
|
|
![]()
|
|
Przecież dostałeś JASNĄ odpowiedź, że w htmlu to tak po prostu NIE DZIAŁA. On nie wyświetla białych znaków. Możesz go do tego zmusić właśnie przez CSS. Czego tutaj nie rozumiesz?
|
|
|
![]()
|
|
Chodzi mi o to, że skoro nie działa w HTMLu to gdzie działa?
Bo juz wiem ze do htmla będę używać w js + "<br>". Ten post edytował Terrqge 25.11.2011, 23:25:00 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 376 Pomógł: 47 Dołączył: 23.08.2007 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W edytorze tekstu (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) Nowa linia w edytorze tekstu to jest właśnie \n tylko ty tego nie widzisz bo to znak specjalny. Ty go widzisz jako nowa linia (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Inny przykład: generujesz plik tekstowy z kilkoma liniami:
I taką treść tej zmiennej zapisujesz do pliku. Otworzysz plik edytorem i zobaczysz tam 3 linie. Proste. O czym Ty mowisz? Jakim edytorze tekstu? Zwykly WYSIWYG na stronie? Chodzi po prostu zwykle zapisanie informacji w bazie, a potem skorzystanie z funkcji nl2br przy wyswietlaniu w textarea? Kolega tu wspomnial, ze nie rozumie tego przykladu. Ja moge dodac tylko, ze "\n" mozna uzyc w PHP w niektorych przypadkach, bo o to mu chyba chodzilo. |
|
|
![]()
|
|
Cytat i tak nikt nie jest w stanie udzielić mi odpowiedzi na moje pytanie, czyli kiedy i jak stosujemy ogólnie zapis "\n" Przecież podałem ci przykłady kiedy się używa \n. A to że nie zrozumiałeś to już nie moja wina. Ba, mało tego, nawet Kaloryfer nie zrozumiał, patrząc na jego post wyżej.... (IMG:style_emoticons/default/wink.gif)
Powód edycji: [nospor]:
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 350 Pomógł: 512 Dołączył: 4.01.2009 Skąd: Wrocław / Świdnica Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W takim razie ja postaram się wytłumaczyć (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
Gdy w HTML napiszesz: Kod <html> To wynikiem będzie: Pierwszy wiersz Drugi wiersz Trzeci wiersz. W rzeczywistości nie ma czegoś takiego jak entery, a znaki specjalne np. \n(nowy wiersz) czy \t(tabulator). Idąc tym tokiem rozumowania nasz kod tak naprawdę wygląda tak:<body> Pierwszy wiersz Drugi wiersz Trzeci wiersz </body> </html> Kod <html>\n <body>\n Pierwszy wiersz\n Drugi wiersz\n Trzeci wiersz\n </body>\n</html> Aby w HTML uzyskać nowy wiersz używamy <br>. Czyli nasz kod powinien wyglądać tak: Kod <html> , czyli w rzeczywistości: <body> Pierwszy wiersz<br> Drugi wiersz<br> Trzeci wiersz </body> </html> Kod <html>\n <body>\n Pierwszy wiersz<br>\n Drugi wiersz<br>\n Trzeci wiersz\n </body>\n</html> Teraz JS. Zapis: Cytat var n = "pierwsza linia\ndrugal linia\ntrzecia linia"; document.write(n); Działa tak jakbyś ręcznie napisał: Cytat pierwsza linia , a że HTML czyta tylko <br> użytkownikowi na ekranie nic się nie zmienia.drugal linia trzecia linia Mam nadzieję, że zrozumiałeś (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) - prościej nie umiem Pewnie w tym co napisałem jest trochę nieprawdy, ale jak dla początkującego może być i tego się powinieneś trzymać (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Pozdrawiam Ten post edytował kamil4u 26.11.2011, 18:44:04 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 4.10.2025 - 23:56 |