|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 47 Pomógł: 0 Dołączył: 21.07.2008 Ostrzeżenie: (0%)
|
Witam, wiem, że takie tematy już powstawały wielokrotnie. Nie mam problemu z wyborem zawodu tylko nie wiem na jakich politechnikach mógłbym się kształcić w kierunku webdevelopera. Interesuje mnie oczywiście php , javascript. Znalazłem tylko na Politechnice Wrocławskiej na wydziale elektroniki - Inżynieria internetowa (INT):
http://www.weka.pwr.wroc.pl/informatyka,41.dhtml Czy na innych politechnikach nie ma podobnych specjalizacji? Nie znalazłem żadnej tylko dla takich programistów. Nie mam zamiaru iść gdzieś gdzie będą mi kazali pisać zarówno w php jak i w javie, c. Jak było z Wami? Jakie studia skończyliście? Poproszę o niepisanie skrótami i linki do stron jeżeli to możliwe. Nieodpowiedzialne byłoby składanie papierów tylko na jedną uczelnię. Zresztą podobno jest tam 90% facetów ;/ Proszę mnie nie odsyłać do innych tematów bo przejrzałem ich masę ale nigdzie nie znalazłem odpowiedzi (chyba, że dotyczą konkretnie tego co mnie interesuje). |
|
|
|
![]() |
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 165 Pomógł: 5 Dołączył: 10.07.2008 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%)
|
Tego fachu nie nauczą Cię na żadnej uczelni.
Praktyka, praktyka i jeszcze raz praktyka. Samodzielnie się najwięcej i najszybciej nauczysz. Domyślam się, że sam już do tego doszedłeś, ale z drugiej strony rozumiesz fakt, że trzeba mieć papierek. Jeśli jesteś już pewny, co chcesz w życiu robić i co najważniejsze znasz się już trochę na tym, to jedyne co mogę doradzić, to jakiś lajtowy kierunek niezbyt obciążający Twój CPU, abyś miał jak najwięcej czasu (i ochoty) na samokształcenie. Wybierzesz jakiś zapychacz czasu - będziesz musiał poświęcać masę siły i energii na wkuwanie pierdół przez co prawdopodobnie braknie Ci już zapału na zajmowanie się tym, co naprawdę lubisz. Z życia wzięte, niestety. |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 47 Pomógł: 0 Dołączył: 21.07.2008 Ostrzeżenie: (0%)
|
Dzięki, chyba wezmę jakąś ogólną infe i będzie spokój;d
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 165 Pomógł: 5 Dołączył: 10.07.2008 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%)
|
Wszędzie masz ogólną infę (mówię o Politechnikach), dopiero po 7 semestrach wybierasz specjalizację, o ile zdecydujesz się na robienie magistra. Także przygotuj się psychicznie na wałkowanie analizy, algebry, dyskretnej, logiki i innych fajnych przedmiotów (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) ale zawsze możesz wybrać kierunek, na którym mniej odsiewają i znaleźć sobie kolegów kujonów (IMG:style_emoticons/default/wink.gif)
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 447 Pomógł: 191 Dołączył: 26.03.2008 Ostrzeżenie: (0%)
|
Chcesz być webmasterem i boisz się c++ ? to tak jak być kierowcą tira i nie umieć jeździć na rowerze.
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 195 Pomógł: 109 Dołączył: 3.11.2011 Ostrzeżenie: (10%)
|
Cytat Chcesz być webmasterem i boisz się c++ ? A co ma piernik do wiatraka?C++ służy do tworzenia aplikacji typowo deskopowych,oczywiście można napisać w nim aplikacje klienckie,ale nie do tego zaprojektowany został ten język-chyba,że o czymś nie wiem. Ten post edytował Niktoś 23.11.2011, 20:34:04 |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 447 Pomógł: 191 Dołączył: 26.03.2008 Ostrzeżenie: (0%)
|
No dobra, nie podniecaj się tak swoją wiedzą. Na informatyce programowanie to główne problemy algorytmiczne, nauka programowania strukturalnego, obiektowego itd.. Te zadania zazwyczaj robi się w c++ (chociaż...na mojej uczelni asm i delphi, potem cpp, później c#/java). Gdyby zaczynać naukę od PHP, to zmieniło by się tyle... że studenci uczyli by się złych nawyków, nie rozróżniali by inta od stringa (IMG:style_emoticons/default/wink.gif)
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 651 Pomógł: 28 Dołączył: 4.12.2004 Ostrzeżenie: (0%)
|
A co ma piernik do wiatraka?C++ służy do tworzenia aplikacji typowo deskopowych,oczywiście można napisać w nim aplikacje klienckie,ale nie do tego zaprojektowany został ten język-chyba,że o czymś nie wiem. Co ty gadasz. W C++ można napisać wszystko (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif) . Cytat Czy na innych politechnikach nie ma podobnych specjalizacji? Nie znalazłem żadnej tylko dla takich programistów. Nie mam zamiaru iść gdzieś gdzie będą mi kazali pisać zarówno w php jak i w javie, c. Moim zdaniem, wszystkie politechniki to jeden pies. Oczywiście są lepsze i gorsze uczelnie pod względem sprzętu i poziomu kształcenia, ale program zazwyczaj jest podobny. Akurat Pwr jest dobra, z tego, co słyszałem. Sam tam nie studiuję, więc nie będę oceniał tej uczelni. Poza tym, jak będziesz za dużo programował w php, to po paru latach będziesz rzygał tym językiem. Poznawanie innych języków jest bardzo ciekawe i nawet, jak po studiach będziesz zawodowo programistą php, to wiedza nabyta podczas nauki innych języków Ci się przyda. Ponadto, kończąc politechnikę powinieneś być tak przystosowany do pracy, że jak ktoś każe Ci napisać program w c/javie/c++/c#/php/asp/ruby/python/asm/ladder/matlabie, aplikację www, desktopową, na telefon, zaprogramować mikrokontroler, robota, czy obojętnie co, to będziesz w stanie to zrobić. Do jednych czynności będziesz musiał się więcej douczyć, a do innych mniej, ale będziesz mógł to zrobić. Cytat Zresztą podobno jest tam 90% facetów ;/ Taki już urok kierunków informatycznych. Niemniej jednak, zdarzają się wyjątki potwierdzające regułę (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) . |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 304 Pomógł: 51 Dołączył: 4.02.2005 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%)
|
Chcesz być webmasterem i boisz się c++ ? to tak jak być kierowcą tira i nie umieć jeździć na rowerze. c++ jest "troszkę (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) " trudniejszym językiem niż php, więc Twoja analogia jest bez sensu. Znając tylko php będziesz strasznie prymitywnym, ograniczonym programistom. |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 195 Pomógł: 109 Dołączył: 3.11.2011 Ostrzeżenie: (10%)
|
Cytat Co ty gadasz. W C++ można napisać wszystko Ależ ja nie pisałem,co można pisać w C++, a czego nie. W PHP ,też można pisać aplikacje deskopowe , ale nie do tego ten język został zaprojektowany,robiąc to w tym języku anie np.w C++ możne okazać ,że niektóre wdrożenia mogą okazać się trudniejszę ,niż miałbyś to zrobić w c++. I na odwrót -budując aplikację webową w C++ ,może okazać się, że łatwiej to zrobić w PHP. To był mój taki mały przykład. |
|
|
|
|
|
|
|
Znając tylko php będziesz strasznie prymitywnym, ograniczonym programistom. Albo wybitnym specjalistą (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 634 Pomógł: 14 Dołączył: 27.05.2006 Skąd: Berlin Ostrzeżenie: (0%)
|
Albo wybitnym specjalistą (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Bullshit (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) |
|
|
|
|
|
|
|
Nie powiesz mi chyba nasty, że osoba znająca tajniki języka * od A do Z jest bezwartościowa (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
* - wstaw dowolny Ten post edytował eccocce 25.11.2011, 08:04:00 |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 798 Pomógł: 307 Dołączył: 13.05.2009 Skąd: Gubin/Wrocław Ostrzeżenie: (0%)
|
Nie da się być webmasterem chociaż w jakimś stopniu nie znając innych języków. Przydaje się javascrip, html chociaż podstawy też musisz znać, do tego dochodzi css, znajomość wszystkich standardów i tym podobne. Póki co osobiście nie rozwijałem za bardzo swoją wiedzę na temat języków, głównie dlatego że jestem samoukiem i na takie rzeczy przyjdzie swoja kolej. php nie jest idealny i nigdy taki nie będzie, nie zamykaj się w jednym języku bo IMO jest to bardzo ograniczone. Niekiedy przy bardzo dużych projektach trzeba wykorzystywać kilka aplikacji napisanych w kilku językach. Znając tylko php, zawężasz swoje umiejętności. ja póki co zastanawiam się nad javą, głównie dlatego że chciałbym zacząć pisać aplikacje na androida. Niekiedy banalne aplikacje które się sprzedają po 2-3zł potrafią być pobrane kilkaset tysięcy razy - https://market.android.com/details?id=com.m...ioplayer.unlock 17zł pobrań około 1milion; https://market.android.com/details?id=fishnoodle.snowfall niby tylko tapeta, pobrań prawie 500 tysięcy. Czy warto się uczyć innych języków? Zdecydowanie TAK!
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 4 069 Pomógł: 497 Dołączył: 11.05.2007 Skąd: Warszawa |
Temat o tym że dobry programista nie może się ograniczać tylko do jednego języka był wałkowany wielokrotnie, więc proponuję wrócić do sprawy poruszonej w głównym temacie (jeśli jest jeszcze o czym pisać).
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 651 Pomógł: 28 Dołączył: 4.12.2004 Ostrzeżenie: (0%)
|
Nie da się być webmasterem chociaż w jakimś stopniu nie znając innych języków. Przydaje się javascrip, html chociaż podstawy też musisz znać, do tego dochodzi css, znajomość wszystkich standardów i tym podobne. Póki co osobiście nie rozwijałem za bardzo swoją wiedzę na temat języków, głównie dlatego że jestem samoukiem i na takie rzeczy przyjdzie swoja kolej. php nie jest idealny i nigdy taki nie będzie, nie zamykaj się w jednym języku bo IMO jest to bardzo ograniczone. Niekiedy przy bardzo dużych projektach trzeba wykorzystywać kilka aplikacji napisanych w kilku językach. Znając tylko php, zawężasz swoje umiejętności. ja póki co zastanawiam się nad javą, głównie dlatego że chciałbym zacząć pisać aplikacje na androida. Niekiedy banalne aplikacje które się sprzedają po 2-3zł potrafią być pobrane kilkaset tysięcy razy - https://market.android.com/details?id=com.m...ioplayer.unlock 17zł pobrań około 1milion; https://market.android.com/details?id=fishnoodle.snowfall niby tylko tapeta, pobrań prawie 500 tysięcy. Czy warto się uczyć innych języków? Zdecydowanie TAK! Ciągnąc offtop, w Polsce zapomnij o sprzedawaniu aplikacji w Android Market. Trzeba poczekać, aż wprowadzą konta, które umożliwią handlowanie aplikacjami. Póki co, w naszym kraju można wystawiać tylko darmowe aplikacje. Można też robić kombinacje i rejestrować konto developerskie na jakieś zagraniczne adresy (firma w USA, wujek w Niemczech, kumpel w UK, etc.), ale to już temat na osobną dyskusję. |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 798 Pomógł: 307 Dołączył: 13.05.2009 Skąd: Gubin/Wrocław Ostrzeżenie: (0%)
|
Ciągnąc offtop, w Polsce zapomnij o sprzedawaniu aplikacji w Android Market. Trzeba poczekać, aż wprowadzą konta, które umożliwią handlowanie aplikacjami. Póki co, w naszym kraju można wystawiać tylko darmowe aplikacje. Można też robić kombinacje i rejestrować konto developerskie na jakieś zagraniczne adresy (firma w USA, wujek w Niemczech, kumpel w UK, etc.), ale to już temat na osobną dyskusję. To był tylko przykład, tak żeby zobrazować że warto się uczyć innych języków (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 376 Pomógł: 47 Dołączył: 23.08.2007 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%)
|
Tego fachu nie nauczą Cię na żadnej uczelni. Praktyka, praktyka i jeszcze raz praktyka. Samodzielnie się najwięcej i najszybciej nauczysz. Domyślam się, że sam już do tego doszedłeś, ale z drugiej strony rozumiesz fakt, że trzeba mieć papierek. Jeśli jesteś już pewny, co chcesz w życiu robić i co najważniejsze znasz się już trochę na tym, to jedyne co mogę doradzić, to jakiś lajtowy kierunek niezbyt obciążający Twój CPU, abyś miał jak najwięcej czasu (i ochoty) na samokształcenie. Wybierzesz jakiś zapychacz czasu - będziesz musiał poświęcać masę siły i energii na wkuwanie pierdół przez co prawdopodobnie braknie Ci już zapału na zajmowanie się tym, co naprawdę lubisz. Z życia wzięte, niestety. Swiete slowa (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Cos o tym wiem. Dla mnie to tylko studia zaoczne i czym predzej rozpoczecie pracy w danym zawodzie. Uczelnie prywatne tez nie sa zle. Mowie serio. Chodzi o to, ze - z mojego doswiadczenia - pracodawcow nie bardzo interesuje jaka szkole skonczyles. Patrza czy jest wyksztalcenie, czy jest kierunkowe (np. taka ogolna infa) i od razu przechodza do sedna: co umiesz, jakie masz doswiadczenia i portfolio. Jedyny minus takich studiow to oplaty. Jesli chodzi o same zjazdy, srednio sa co 2 tygodnie, tylko troche checi i latwo mozna pogodzic prace z nauka. Szkoda tylko, ze uczelnie prywatne doprowadzaja wielu studentow do zacofania. Osobiscie uwazam, ze od Ciebie zalezy ile z zajec wyniesiesz i jak ta wiedze pozniej wykorzystasz, no i swoj wolny czas (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) PS. Trzymaj sie z daleka od pubow studenckich, bo piwo bywa tanie i kusi (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) PS2. A tak powaznie... mialem znajomego, ktory majac 18 lat przeniosl sie do szkoly zaocznej juz w 3. klasie liceum, zeby miec wiecej czasu na tygodniu na grafike. To go interesowalo. Poszedl pozniej ksztalcic sie w tym kierunku i wszystko ladnie pokonczyl (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Nie ma reguly. |
|
|
|
|
|
|
|
c++ jest "troszkę ;)" trudniejszym językiem niż php, więc Twoja analogia jest bez sensu. Zależy z jakiej strony spojrzeć. Aby być programistą PHP, trzeba znać PHP bardzo dobrze. Aby być inżynierem informatykiem, wystarczy podstawowa znajomość C++. Bardzo dobra znajomość PHP > podstawowa znajomość C++ Chodzi o to, że jak ktoś chce być żyć z programowania PHP, to wstyd nie poznać podstaw innych języków programowania. Tymbardziej, że PHP to dość specyficzny język (powiem tak o każdym języku skryptowym) |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 006 Pomógł: 111 Dołączył: 23.07.2010 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%)
|
Poznanie nowego języka, znając już jakiś to nie jest wielki problem. Mówię tutaj o podstawach, a nie zaawansowanych możliwościach.
Jak masz zmysł programisty, to odnajdziesz się prawie w każdym języku. Ja jestem na PK na informatyce, a i tak PHP + to co do niego potrzebne (HTML,CSS,JS) poznaję samemu. Po prostu nie uczą tam jednej rzeczy. Oni Ci tylko pokażą, co to jest informatyka i w jakich dziedzinach można ją wykorzystywać. A co wybierzesz, to Twoja indywidualna decyzja. |
|
|
|
![]() ![]() |
|
Aktualny czas: 25.12.2025 - 15:30 |