![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 20 Pomógł: 0 Dołączył: 6.11.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Próbuję zrobić harmonogram zadań. Jestem początkujący także proszę o wyrozumiałość.
Mam dwie tabele. Pierwsza tabela zawiera zadania jakie trzeba wykonań na określonej zmianie ( są trzy zmiany ) i druga tabela która zawiera wykonane zadania. Mój problem polega na tym że nie wiem jak zrobić aby pokazywało z bazy jakie zadania sa jeszcze do wykonania, a jeżeli zadanie jest już wykonane to żeby juz nie było pokazane. Nie wiem czy dobrze to przedstawiłem, ale proszę o jakieś wskazówki. Z góry dziękuje i pozdrawiam |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 559 Pomógł: 93 Dołączył: 4.03.2008 Skąd: Olsztyn Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 20 Pomógł: 0 Dołączył: 6.11.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Pierwsza tabela:
Zadania: id_zadania | zadanie | opis_zadania | jakazmiana druga tabela: Wykonane zadania: id_wyk_zadania | id_zadania | kto | kiedy Oczywiście proszę o wyrozumiałość i jakies sugestie. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 253 Pomógł: 31 Dołączył: 30.03.2009 Skąd: Szczecin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Potrzebna jest tabela KTO. Z drugiej tabeli można chyba zrezygnować, dopisując do pierwszej id ktosia wykonującego zadanie oraz czas wykonania.
Jeśli w drugiej tabeli umieścisz id ktosia lub czas wykonania to będzie oznaczało, że zadanie zostało wykonane. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 559 Pomógł: 93 Dołączył: 4.03.2008 Skąd: Olsztyn Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tak jak napisał celbarowicz, powinieneś połączyć te tabele w jedną: id_zadania | zadanie | opis_zadania | jakazmiana | kto | kiedy .
Dla pola kto domyślnie ustawiasz 0 lub null (w zależności od typu pola). Następnie wybierasz niewykonane zadania sprawdzając jaką wartość ma pole kto. Aby wybrać niewykonane:
@down faktycznie o to chodziło Ten post edytował buliq 20.11.2011, 18:58:55 |
|
|
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 253 Pomógł: 31 Dołączył: 30.03.2009 Skąd: Szczecin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
"Dla tabeli kto domyślnie ustawiasz 0 lub null" . Zapewne miałeś na myśli kolumnę kto w pierwszej tabeli. W drugiej tabeli w zasadzie nic nie trzeba wpisywać.
|
|
|
![]()
|
|
Odgrzewam troche temat. Dwie tabele:
Próbuje wyświetlic zadania które musze jeszcze wykonać na zmianie z tabeli "zadania" których nie ma w tabeli "wykonane_zadania" na aktualnej zmianie w dniu dzisiejszym. Nie wiem czy to dobrze wytłumaczyłem. Próbowałem tak ale nie działa :
Może ktoś pomoże ? Ten post edytował davsi79 13.12.2011, 00:45:30 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 4.10.2025 - 19:44 |