![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 217 Pomógł: 1 Dołączył: 26.05.2011 Skąd: Moon Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Witam,
Proste pytanie, prosta odpowiedz i takiej wlasnie potrzebuję. Formularzem przesyłam imię i nazwisko a następnie w/w przyklad ma sprawdzać czy w bazie istnieje takie imie i nazwisko, co trzeba dopisać żeby nie sprawdzał tylko pierwszego rekordu a wszystkie ? pętelka For i=0 ? Trochę mi pilno z tematem a ponieważ jestem początkującym PeHaPerem, jeśli mogę liczyć na pomoc i oczekiwać podpowiedzi ... dziękuję (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) pozdrawiam phpamator Ten post edytował phpamator 14.11.2011, 01:11:11 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 36 559 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
imie i nazwisko należy dodać do warunku zapytania a nie sprawdzać to wszystko w php.
Chodzi o banalne WHERE. Więcej info w manualu MYSQL |
|
|
--phpamator-- |
![]()
|
Goście ![]() |
A moze jakis przykladzik ?
To tez moze pomoc (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
--phpamator-- |
![]()
|
Goście ![]() |
Poprawilem ale wciaz nie dzial to jak oczekuje
Gdzie popelnilem blad ? |
|
|
![]()
|
|
Skoro sprawdzanie nazwiska i imienia robisz juz w zapytaniu, ponowne sprawdzanie tego w php jest totalnie bezsensu, a już w szczegolności w sposób jaki ty to robisz.
Skoro sprawdzanie nazwiska i imienia robisz juz w zapytaniu to wystarczy, że policzysz liczbę zwróconych rekordów i na tej podstawie bedziesz wiedział czy jest to w bazie czy nie. mysql_num_rows() zwraca liczbę rekordów z ostatniego zapytania. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 26 Pomógł: 4 Dołączył: 22.07.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Spróbuj tak:
Kod <?php require_once('includes/connection.php'); // COUNT(id) - zlicza wystąpienia, w nawiasie wpisz swój id taki jaki masz w tabeli lub zastąp to id inną nazwą np. first_name $query = mysql_query("SELECT COUNT(id) AS idCounter FROM drivers WHERE first_name='$_POST[first_name]' AND last_name='$_POST[last_name]' ", $connection); $row = mysql_fetch_array($query); if ($row['idCounter'] > 0) { die ("<b>Imię i nazwisko znajduje się już w Naszej bazie!</b> ". mysql_error()); } else { echo "Wroc do poprzedniej strony i zarejestruj sie :)"; exit(); } ?> Pisane na szybko. Powinno działać. Pozdrawiam. Ten post edytował Calibri 14.11.2011, 12:23:46 |
|
|
--phpamator-- |
![]()
|
Goście ![]() |
|
|
|
-mordziaty- |
![]()
|
Goście ![]() |
Rozumiem, że ktoś może pisać bzdury ale to nie oznacza, że trzeba reaktować go jak .../ Panie nospor tak jak to zrobil kolega Calibri.
Teraz kolega phpamator będzie mógł sobie poćwiczyć na podanym przykładzie. Czasem pomocna dłoń może uratować życie (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) pozdrawiam Mordziaty |
|
|
![]()
|
|
A jak ja go "zreaktowałem"?
Ja daję wędkę, Calibri dał rybę. Jak ci się podoba jego metoda to wyślij mu kasę na konto i pocałuj w rączkę. Ja staram się wymusić na użytkowniku odrobinę myślenia i wkładu własnego. Calibri podał gotowy kod, wszystko podane na tacy - zero myślenia własnego po stronie autora problemu. @mordziaty piszesz na dodatek dokładnie z tego samego IP co phpamataor...... @phpamator jak chciałeś mi coś powiedzieć, to trzeba to było napisać jako ty, a nie podszywasz się pod mordę jakąś (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 217 Pomógł: 1 Dołączył: 26.05.2011 Skąd: Moon Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Tak czy owak, dziękuję
Jeszcze nie miałem czau się przyjżeć, w międzyczasie przeglądałem manuale i faktycznie. Wędka była pomocna także. Dziękuję nospor Usiadłem właśnie celem douczenia się, dzięki wskazówkom i wędce dowiedziałem się jak znacznie lepiej a co najważniejsze mniej "idiotycznie" rozwiązać moj problem z wybieraniem i sprawdzaniem wpisów w bazie. Następnym razem bedę już wiedział jak się do tego zabrać. Oczywiście w związku z tym, że jestem początkujący (całkowicie) i moja nauka w zasadzie ograniczała się tylko do szukamia rozwiązań w sieci, przepraszam i obiecuję poprawęoraz, że przyłożę się do tego tak mi dopomóż RAM. (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 4.10.2025 - 18:29 |