![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 415 Pomógł: 0 Dołączył: 24.12.2008 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Jak zrobić porównywanie danych z bazy?
Mam bazę której zawartość pobieram w pętli:
Jak zrobić, żeby pozmieniał mi w wypisie dane: Np. nazwa ma wpisane tylko: "e", "b" a chcę zrobić jakoś w if'ie, żeby mi pozmieniał "e" na "eksploatacyjne", "b" na "biurowe". Jak to zrobić? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 958 Pomógł: 574 Dołączył: 23.09.2008 Skąd: wiesz, że tu jestem? Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 415 Pomógł: 0 Dołączył: 24.12.2008 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Wszystko pięknie działa - ale jak zrobić:
to dla x i y nie działa - czyli nie działa dla polskich znaków i dla kilku połączonych wyrazów :-( - jak to zrobić? Ten post edytował cent4 12.11.2011, 10:55:58 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Niestety.
Coś mi nie podmienia: "x" na "śąłźó", "y" na "blablabla blabla". Jak nie ma polskich znaków ani nie ma kilku wyrazów to zamienia wszystko ok. |
|
|
![]()
|
|
Coś kręcisz. Konstrukcja: $array($row['nazwa']); jest niezależna od polskich znaków czy kilku wyrazów, bo tu odwołujemy się do indeksu tablicy a nie do wartosci tablicy.
Pokaż lepiej cały kod |
|
|
![]()
|
|
Jak zmieniam tak jak proponujesz to mam błąd:
Function name must be a string in Ten post edytował cent4 12.11.2011, 11:13:48 |
|
|
![]()
|
|
Co wyświetla? Już sam mógłbyś tak podstawe rzeczy dodawać po takim czasie spędzonym na forum Cytat Function name must be a string in Podawaj pełny błąd wraz z zaznaczeniem o która linię chodzi. To też już mógłbyś wiedzieć.ps: już chyba wiem o co chodzi. Następnym razem pisz jak mówiłem cały błąd. PRzecież to jest FATAL ERROR! A, nie, czekaj, nie: $row['rodzaj'] = $array($row['rodzaj']); a: $row['rodzaj'] = $array[$row['rodzaj']];
Powód edycji: [nospor]:
|
|
|
![]()
|
|
string(1) "b"
<br /> <b>Fatal error</b>: Function name must be a string in <b>zakupy_php.php</b> on line <b>105</b><br /> Błąd z linią: $row['rodzaj'] = $array($row['rodzaj']); moment wprowadze zmiany |
|
|
![]()
|
|
Patrz post wyżej:
Cytat nie: $row['rodzaj'] = $array($row['rodzaj']);
a: $row['rodzaj'] = $array[$row['rodzaj']]; |
|
|
![]()
|
|
Dalej zwraca wszystko z wyjątkiem polskich znaków i dwu wyrazowych oznaczeń.
Nie ma błędu ale Firebug w zwracanych rekordach podaje mi null w tych pozycjach :-( |
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
Nie wyświetla żadnego rekordu - dalej null'e, a w firebug mam:
string(1) "b" string(17) "materia�y biurowe" string(1) "e" string(12) "eksploatacja" string(1) "p" string(9) "pozosta�e" {"page":"1","total":1,"records":"3","rows":[{"id":"1","cell":["1",null,"papier","20","10","200","2011-11-11"]},{"id":"2","cell":["2","eksploatacja","tusz","1","90","90","2011-11-11"]},{"id":"3","cell":["3",null,"aqq","3","7","0","2011-11-11"]}]} "Zdaje się o coś prosiłem, tak? var_dump($row['rodzaj']); " Cały czas to mam wpisane ... - przecież umiem czytać... |
|
|
![]()
|
|
Tak, tylko że jak sam chyba łaskawie widzisz, to nie jest wina tego kodu
$row['rodzaj'] = $array[$row['rodzaj']]; Ten kod jak widać działa na 100%. Zamienia ci literki na właściwe teksty. Dopiero gdzieś dalej ci się wszystko pieprzy. Kurcze, cent4, jesteś tyle czasu na forum, zadałeś tyle tematów i nadal za każdym razem trzeba cię za rączkę prowadzić z tak banalnym analizowaniem kodu. Czy to coś w ogóle się uczysz? Jakąś wiedzę przyswajasz na tym forum? Czy tylko jednym uchem wpada a drugim wypada? Dobra, ja wypadam, już i tak za dużo czasu zmarnowałem na analizę jednej banalnej linijki $row['rodzaj'] = $array[$row['rodzaj']]; Cytat Cały czas to mam wpisane ... - przecież umiem czytać... Ale oprócz wpisania miałeś mi pokazać tego wynik :/ Moja ponowna prośba tyczyła się więc byś ten wynik pokazał. Oprócz czytania należy też trochę myśleć.
|
|
|
![]()
|
|
Uczę się.
A Ty jak zwykle jesteś "bardzo pomocny". Dziękuję bardzo. |
|
|
![]()
|
|
Cytat A Ty jak zwykle jesteś "bardzo pomocny". Przecież ci pomogłem. Pokazałem ci jak zamieniać p na pozostałe i całą reszte. Ty w ogole tego nie potrafisz docenić ani zrozumieć. Tylko ciągle ględzisz że nie działa i że nie działa. A jak widać ten kod co ci podałem działa. Tylko nie działa ci w zupełnie innym miejscu a ty zamiast to sprawdzić to ciągle swoje "nie działa".Zrozum chłopie wkońcu, że po takim czasie z podstawami mógłbyś już sobie umieć radzić i wyciągać wnioski z durnego var_dump(), a nie wszystko trzeba ci w 10ciu postach opisywać krok po kroczku. Jesteś za długo na forum by z takie pierdoły ci wyjaśniać. Zamiast się obrażać na moje "pomocne posty" weź zacznik wkońcu wyciągać z nich jakieś logiczne wnioski Kolejna rada w tym temacie. Skoro ci w firebugu dochodzą nulle na polskich krzachach, to musi to psuć json_encode. Należy więc zajrzeć do manuala: http://pl2.php.net/manual/en/function.json-encode.php I wyczytać: Cytat This function only works with UTF-8 encoded data.
|
|
|
![]()
|
|
O co Ci chodzi.
Przecież napisałem "Dziękuję bardzo". I nic więcej nie pytam tylko szukam sam... Miłego weekendu. |
|
|
![]()
|
|
Najpierw napisałeś
Cytat A Ty jak zwykle jesteś "bardzo pomocny". Dając coś w cudzysłów, sugerując coś zupełnie innego, a przynajmniej tak to odebrałem. Cytat I nic więcej nie pytam tylko szukam sam... Szukać już nie musisz, podałem ci przecież rozwiązanie drugiej zagadki: json_encode zamienia ci tekst na null, bo json_encode działa tylko z utf-8
|
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
Cytat na dodatek mam ustawione przy łączeniu z bazą: A co ma piernik do wiatraka?Przecież to: $array = array("b"=>"materiały biurowe", "e"=>"eksploatacja", "p"=>"pozostałe"); Nie generujesz na podstawie bazy, a wpisane masz to bezpośrednio w pliku. Jaki z tego wniosek? A no taki, że plik masz w innym kodowaniu niż utf8. Jak ci manual mówi, że json_encode działa tylko z utf8 to tak jest. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 23.08.2025 - 08:50 |