Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> [PHP]zamykanie/otwieranie programów
musiek86

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Czy jest opcja by za pomocą kodu php zamknąć uruchomiony program a następnie go ponownie odpalić?
Dla przykładu: Mam uruchomiony serwer FTP, chce go zamknąć, dopisac dane nowego konta w pliku *.ini a nastepnie uruchomic serwer ponownie, da sie tak za pomocą skryptu php?
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi (1 - 4)
Sephirus

-----

Ok przede wszystkim trzeba się zastanowić nad tym czy zamknięcie serwera nie zamknie Ci skryptu... Więc lepiej to zrobić w kolejności

1. zmiana pliku
2. zamknij
3. otwórz

(2 i 3 zameniłbym po prostu na restart (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) )

Ogólnie nie widzę problemu zależy tylko jaki to system operacyjny bo w linuxie inaczej w windowsie inaczej.

Co musisz zrobić - założę się że dla obu systemów każdy serwer ma "konsolową" opcję restartu - czyli komendę którą wywołujesz z konsoli by go zrestartować. Musisz znaleźć taką komendę dla konkretnego sys. op. którego używasz.

Co dalej? - Użyj funckji exec() lub innej (jest parę), która pozwala na wykonywania poleceń systemu.

I tyle (IMG:style_emoticons/default/wink.gif)
+Quote Post
musiek86

-----

Niestety taka kolejnosc nie wchodzi w gre gdyż po odpaleniu serwera ftp (w tym przypadku CesarFTP) pliku nie da sie zapisac po modyfikacji (dodaniu konta przez skrypt czy nawet recznie).
OS to win 2k3 serwer
+Quote Post
Sephirus

-----

No to możesz spróbować - ale nie wiem czy jak zamkniesz serwer to czy będziesz mógł go z tego poziomu otworzyć - czy nie zamknie skryptu.
+Quote Post
musiek86

-----

Cytat(Sephirus @ 4.11.2011, 22:42:10 ) *
No to możesz spróbować - ale nie wiem czy jak zamkniesz serwer to czy będziesz mógł go z tego poziomu otworzyć - czy nie zamknie skryptu.

No ale co to ma do rzeczy? Zamykanie serwera FTP czemu ma spowodować zamknięcie skryptu? Ja chce restartowac serwer ftp a nie serwer www.
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 2.10.2025 - 17:46