![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 483 Pomógł: 50 Dołączył: 15.03.2005 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam muszę zrobić przechwytywanie znaków diakrytycznych w różnych językach i mam pewien problem.
Więc pokrótce, w celu przechwytywania znaków użyłem jQuery pluginem js-hotkeys. Wszystko byłoby piękne, ale muszę przechwytywać na "lewym alt" znaki do przykładu: w języku hiszpańskim na "lewy alt"+u ma pojawiać się znak: ú -> i tutaj pojawia się problem z IE, gdyż prawy alt + u w skrótach na IE oznacza ulubione (przynajmniej u mnie tak się włącza) podobne problemy są z "alt + e" (dodatkowy problem chrome - otwiera się lista "ustawienia chrome" ) , " alt + a " , " alt + c " , " alt + n " czy mógłby ktoś mi doradzić co z tym zrobić? Ten post edytował Hpsi 25.10.2011, 13:12:46 -------------------- Daiquiri: T1 = (dx/dt * s)^hpsi
Daiquiri: gdzie T1 - Twój czas przybycia na miejsce, dx/dt - prędkość, s droga Daiquiri: brb trzeba by to poprawić T1 - Czas jaki Ci to zajmie Daiquiri: Zatem T - czas dotarcia p T1 + T2 gdzie T2 = aktualny czas === po prostu kocham ją :D haha |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 527 Pomógł: 438 Dołączył: 28.06.2011 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Opcje masz dwie - użyj flasha - on na pewno przechwytuje wszystkie znaki lub spróbuj prosty skrypt JS w którym sprawdzisz jedynie czy działa blokowanie bąbelkowania eventów w IE. Najprościej:
Dla innych browserów niż IE użyj:
Co robi ten skrypt? Nic - i właśnie o to chodzi - przechwytuje on wszystkie naciśnięcia klawiszy i blokuje to co powinno się stać normalnie po ich wciśnięciu. Jeżeli na stronie z tym skryptem te skróty klawiszowe nie zadziałają to znaczy, że trzeba pogrzebać trochę w JS, jeśli i tak przejdą domyślne operacje to znaczy że na 99,9999% się nie da :/ EDIT: Poprawiłem błędy ;P Ten post edytował Sephirus 25.10.2011, 15:20:04 -------------------- If you're good at something, never do it for free.
Potrzebujesz skryptu JS lub PHP - szukasz kogoś kto przetestuje twoją aplikację pod względem bezpieczeństwa? Szybko i solidnie? Napisz ;) Mój blog - Jak zwiększyć wydajność front-endu - O buforowaniu wyjścia w PHP słów kilka... |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 483 Pomógł: 50 Dołączył: 15.03.2005 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hm, twój sposób autentycznie przechwytuje wszystkie wszystko co związane z klawiszami klawiatury, lecz no niestety nie przechwytuje ich na alternatywnych przeglądarkach ...
mimo wszystko i tak dziękuje za pomoc -- pomęczę się jeszcze z IE i zrobie to pod jedna przeglądarke ![]() Ten post edytował Hpsi 26.10.2011, 09:12:43 -------------------- Daiquiri: T1 = (dx/dt * s)^hpsi
Daiquiri: gdzie T1 - Twój czas przybycia na miejsce, dx/dt - prędkość, s droga Daiquiri: brb trzeba by to poprawić T1 - Czas jaki Ci to zajmie Daiquiri: Zatem T - czas dotarcia p T1 + T2 gdzie T2 = aktualny czas === po prostu kocham ją :D haha |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 798 Pomógł: 307 Dołączył: 13.05.2009 Skąd: Gubin/Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hmm, nie wiem do czego ci to konkretnie, ale możesz zrobić wyrażenie regularne, które będzie łapać wszystkie znaki diakrytyczne po wpisaniu danego znaku w konkretne pole i dalej niech się dzieje co ci potrzeba.
Wyrażenie przykładowo może wyglądać tak: Kod /([^\w\d\s\.\+\*\?\^\$\[\]\)\|\{\}\/\#&,:-#]+)/is Coś w ten deseń, na pewno wszystkich znaków nie wymieniłem, coś tam jeszcze by się znalazło, ale sam pomysł wydaje mi się możliwy do ogarnięcia już na wszystkich przeglądarkach ![]() Ten post edytował by_ikar 26.10.2011, 10:10:50 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 11:24 |