![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 155 Pomógł: 0 Dołączył: 26.07.2011 Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
W manualu szukałem, jest tam fajnie wyjaśnione na samym początku tylko jak sprawdzić czy hashjest zgodny danym ciągiem znaków, nie jak zakodować ciąg przez formularz i wysłać to do bazy.
Więc, robię tak:
Ale to co podałem w formularzu to coś całkiem innego niż to co znalazło się w bazie(a wiem to bo sprawdziłem w/w sprawdzaczem z manuala): Cytat da39a3ee5e6b4b0 Czy tak wygląda hash.. Wątpię (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) Mam limit w polu pass na 15 znaków, więc podejrzewam że poprostu trzeba to zwiększyć. Na ilę najlepiej ustawić liczbę w tej kolumnie i jak to zrobić, bo jeszcze nie modyfikowałem już istniejących kolumn... Czy wszystko inne robię dobrze? Czy jest coś o czym taki php'owy laik jak ja powinien wiedzieć zanim zabierze się za bezpieczeństwo /kodowanie haseł, ale nie tylko. Będę bardzo wdzięczny za każdą radę. Ten post edytował Tho 22.10.2011, 21:37:31 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Administratorzy Postów: 1 552 Pomógł: 211 Dołączył: 7.07.2009 Skąd: NJ ![]() |
Wyświetl sobie ten ciąg (hash), to zauważysz, że masz za mało miejsca w polu tabeli, żeby je przechować - dla sha1 potrzebujesz 40 znaków (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) .
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 155 Pomógł: 0 Dołączył: 26.07.2011 Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
Wyświetl sobie ten ciąg (hash), to zauważysz, że masz za mało miejsca w polu tabeli, żeby je przechować - dla sha1 potrzebujesz 40 znaków (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) . Zanim przeczytałem tego posta właśnie to zrobiłem, no tak, ale jak napisałem, jak zmodyfikować już istniejącą kolumnę? Bez tworzenia jej na nowo oczywiście. (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Nieautoryzowani Postów: 2 249 Pomógł: 305 Dołączył: 2.10.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Administratorzy Postów: 1 552 Pomógł: 211 Dołączył: 7.07.2009 Skąd: NJ ![]() |
Tho, albo "ułóż" sobie komendę z tego co zaproponował pedro84, albo (o ile korzystasz z np. phpmyadmina): kliknij w interesującą Cię tabelę z listy > wybierz zakładkę "struktura" > kliknij w zmień (ikona ołówka czy czegoś podobnego) przy interesującym Cię polu > modyfikuj jego atrybuty i zatwierdź zmiany.
I tak na marginesie... Tho, to są naprawdę podstawy. Ciężko bez tego funkcjonować w świecie PHP (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) . Zerknij w jakiś kurs czy coś podobnego - pozwoli Ci to usystematyzować wiedzę. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 26.09.2025 - 05:18 |