![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 84 Pomógł: 2 Dołączył: 16.04.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Chciałbym uruchomić nową stronę opartą na Zend. Po starej stronie została masa odnośników, dla których chciałbym zastosować przekierowanie 301. W jaki sposób użyć Zend Router do tego celu? Zaznaczam, że stara strona nie była oparta na Zend'zie i mam duża liczbę odnośników do przekierowania. Przykładowo index.php?plik=12345 chciałbym ustawić na kontrolera =>'files', akcję => 'view', id => '12345'. Dodatkowo czy oprócz tego istniałby sposób na automatycznie przekierowanie ze zmienną pozycją id ? Z góry dziękuję za pomoc. Pozdrawiam |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 25 Pomógł: 5 Dołączył: 9.02.2011 Skąd: warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 84 Pomógł: 2 Dołączył: 16.04.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Źle się wyraziłem w pierwszym poście. W starym serwisie mam odnośniki index.php?plik=12345, zaś w nowym file/title/12345. W jaki sposób mogę zrobić przekierowanie 301 z index.php?plik=12345 na file/title/12345 ? Zależy mi na tym, aby w wyszukiwarce google nastąpiła zamiana starych adresów na nowe.
Z góry dziękuję za pomoc. Ten post edytował CzarnyGsm 10.10.2011, 13:21:52 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 93 Pomógł: 11 Dołączył: 27.10.2010 Skąd: Kutno/Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To w kontrolerze indexController sprawdzasz, czy masz $_GET['plik'] i zrobić przekierowanie na nowy adres. Google bez problemu poradzi sobie z tym.
|
|
|
![]()
|
|
Czyli mówisz, aby najpierw w kontrolerze pobrać id pliku za pomocą $_GET['plik']. Następnie pobieram z bazy danych tytuł pliku. I co dalej? W jaki sposób zrobić trasę z index?plik=$id na ścieżkę file/$title/$id? Można prosić o kawałek kodu w jaki sposób przekierowuje na nowy adres?
Przykładowo na stronie opartej o Zend fw działa link http://localhost/file/demo-pes-11/352 , a na starym cms'ie mam adres http://staryadres.pl/index.php?plik=352 . Mam ustawioną wcześniej taką ścieżkę. Z góry dziękuję za pomoc. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 728 Pomógł: 76 Dołączył: 12.06.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1. Zrób routing starych adresów
2. zrób akcję do obsługi starych URL-i coś na kształt:
-------------------- gry flash online
Dobry hosting i tanie odnowienia domen firma: masternet. Zarabianie bez wysiłku na domenach bez ruchu: prolink. |
|
|
![]()
|
|
Super, o to mi chodziło. Dzięki wielkie! Tylko jest jeden bardzo poważny problem za każdym razem jak wpiszę adres np. http://localhost/index.php?plik=26 ładuje się strona główna. Problem leży po stronie adresu z index.php :/ Zapewne winę ponosi linijka z zawartością
w pliku .htaccess . Niestety, ale wymazanie linijki z plik nie wchodzi w grę bo strona się 'sypie'. Próbowałem kilku sposobów aby to poradzić sobie z tym, ale niestety nie udało się ;/ Dlatego proszę jeszcze o pomoc w rozwiązaniu tego problemu. Sprawdziłem dla pewności czy kod działa dla innej formy, aby się upewnić czy nie był to błąd po mojej stronie. Także jeżeli ustawię ścieżkę starych adresów np. w taki sposób:
To wszystko ładnie przekierowuje, ale niestety adresy typu http://localhost/index/plik/123 nie bardzo mi się nada. Z góry dziękuję za pomoc w rozwiązaniu problemu. #### EDIT #### Problem rozwiązany. Należało zawartość z akcji old przenieść do akcji index kontrolera IndexController. Aha, naturalnie robienie routingu do starych adresów w tym przypadku nie ma sensu. Dziękuje amii za pomoc w rozwiązaniu problemu i za poświęcony czas wszystkim tym, którzy czytali mój problem, ale po prostu nie wiedzieli jak pomóc. W woli ścisłości to aby jeszcze nie wyskakiwały nam błędy to zawartość w akcji index w kontrolerze IndexController powinna wyglądać tak:
Pozdrawiam Ten post edytował CzarnyGsm 10.12.2011, 21:37:48 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 07:14 |