![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 455 Pomógł: 49 Dołączył: 12.04.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
jak w temacie: Jaki komputer w tym przedziale cenowym polecacie? Moje wymagania/założenia: -Komputer do przeglądania internetu/amatorskiego kodzenia/partyjki w minecrafta/okazjonalnego montażu filmów -Jakiś monitor do tego -Płyta główna ze zintegrowaną grafiką, z możliwością podpięcia dobrej karty graficznej w przyszłości. To będzie mój pierwszy "składak", także wszelkie rady mile widziane. Pozdrawiam i z góry dziękuję, mlawnik |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 006 Pomógł: 111 Dołączył: 23.07.2010 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Określ jaki monitor chcesz, to wtedy będzie można skupić się na samej skrzynce.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 455 Pomógł: 49 Dołączył: 12.04.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Np. taki:
http://allegro.pl/monitor-lcd-18-5-nec-v19...1829606403.html Ale jak polecacie jakiś inny, to piszcie. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 006 Pomógł: 111 Dołączył: 23.07.2010 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Na purepc są co miesiąc tworzone zestawy komputerów. Np za 1200 zł:
http://www.purepc.pl/zestawy_komputerowe/z...n_2011?page=0,2 czy 1500 zł: http://www.purepc.pl/zestawy_komputerowe/z...n_2011?page=0,3 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Hmm, za 1500zł można całkiem niezły zestaw złożyć; nie rozumiem, dlaczego ograniczać się do tylko 4 GiB RAM w budzie i 3 rdzeni za taką kasę. (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif)
Za ~1100 można spokojnie złożyć zestaw z płytą ze zintegrowanym HD4250, dyskiem SSD, 8 GiB RAM i PhenomII 955 BE nie uwzględniając monitora i zasilacza. Tylko nie oszczędzaj na tym ostatnim; odpowiednia kwota zainwestowana w elektrownię zostanie Ci na baardzo długo (np. w 2005. kupiłem Tagana 330W i do tej pory się nim cieszę, choć napędza już drugą jednostkę w swoim żywocie (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) ). |
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Zastanów się nad dołożeniem drugiego 4 GiB RAM.
|
|
|
![]()
|
|
Ram jest tani, ale zastanawiam się: po co?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 71 Pomógł: 1 Dołączył: 29.10.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie kupuj 8 GB RAMu bo to bez sensu. Jak Ci będzie brakowało to wtedy dokupisz i po sprawie (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) .
|
|
|
![]()
|
|
Cytat Nie kupuj 8 GB RAMu bo to bez sensu. RAM-u nigdy za wiele. Odpalisz sobie takiego Eclipse'a, bez problemu podwyższysz mu w konfiguracji zużywane zasoby na starcie. Różnica jest kolosalna. Poza tym, nie zmienia to faktu, że przeglądarki lubią sobie ostatnio pożerać tę pamięć w zastraszającym tempie i ilościach. I najważniejsze - z czystym sumieniem możesz pozbyć się pliku wymiany. (IMG:style_emoticons/default/snitch.gif) Przykładów, dlaczego warto, można wymieniać wiele i - tak naprawdę - z dnia na dzień ta lista się wydłuży. Osobiście dość często widywałem komunikat o braku dostępnej pamięci. (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 655 Pomógł: 556 Dołączył: 17.03.2009 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jakbyś dołożył kilka stówek to miałbyś coś naprawdę dobrego, po pierwsze nie oszczędzaj na płycie głównej, procesorze, zasilaczu.
Ja bym pomyślał o czymś na ten wzór: (IMG:http://img35.imageshack.us/img35/9961/kompf.png) Brakuje kary graficznej i obudowy. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 6 072 Pomógł: 861 Dołączył: 10.12.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza ![]() |
Jakbyś dołożył kilka stówek to miałbyś coś naprawdę dobrego Zawsze mnie to irytowało. Przy każdym zestawie można to napisać. Jeśli ktoś ma odłożone/uzbierane określoną kwotę to po kiego wyskakujesz mu "dołóż jeszcze". Ma tyle i w tym przedziale chce coś kupić. Pewnie gdyby miał do przeznaczenie 2000 zł to i tak byś napisał "dołóż kilka stówek" bo zawsze można kupić coś mocniejszego dokładając X zł. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 655 Pomógł: 556 Dołączył: 17.03.2009 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Masz uzbierane na auto powiedzmy 10 tyś, okazuje się że znalazłeś super auto, ekstra stan techniczny, bezwypadkowe, garażowane, pierwszy właściciel i w dodatku mały przebieg. Trzeba dołożyć tysiaka, pójdziesz szukać innego?
Poza tym to miał być tylko przykład, jeżeli nie potrzebuje płyty pod OC, z USB 3.0 i RAID'ami to wybierze coś tańszego, jeżeli nie wykorzysta procesora, to weźmie np. i3, pisał o obróbce filmów - tak też dobierałem procesor. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 6 072 Pomógł: 861 Dołączył: 10.12.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza ![]() |
Masz uzbierane na auto powiedzmy 10 tyś, okazuje się że znalazłeś super auto, ekstra stan techniczny, bezwypadkowe, garażowane, pierwszy właściciel i w dodatku mały przebieg. Trzeba dołożyć tysiaka, pójdziesz szukać innego? Jeśli nie będę miał skąd wziąć tego tysiaka to tak. To teraz moje pytanie: masz uzbierane 10k na auto, znajdujesz super furę za 11k - rozumiem, że dokładasz. A 12k? 13? itd. Poza tym to nieco inna sytuacja - w opisanej przez Ciebie sytuacji sam znajduję inne auto i podejmuję decyzję - dołożyć czy nie dołożyć. Lepsza byłaby sytuacja: przychodzisz do komisu i mówisz "Mam 10k i chcę kupić auto", na co słyszysz "Eee panie, dołóż pan 1k i kupisz super furę". Kurde: mówię, że mam 10k, a nie 11k. Poza tym zazwyczaj podaje się widełki, a nie konkretną kwotę (tak samo zrobił autor tematu): poniżej kwoty X nie chcę kupować bo będzie to za słabe/stare/cokolwiek, a powyżej Y nie chcę bo to dla mnie za dużo. Podając kwotę od X do Y nie ma się zazwyczaj na myśli kwotę od X od Y + Z, gdzie Z to jakiś dodatkowy koszt. Tyle z mojej strony. |
|
|
![]()
|
|
Szkoda, że uczepiłeś się tylko pierwszej części wypowiedzi nie czytając chyba nawet drugiej części. Póki nie znamy konkretów to możemy sobie gdybać, tak?
|
|
|
![]()
|
|
Witam, widzę że dyskusja się rozwija.
Monitora w cenę możemy nie wliczać, będę miał jakiś. W związku budżet raczej powinien oscylować około 1500 zł. Obudowy tudzież zasilacza nie mam. Czy zestaw podany wcześniej przezemnie z dodatkowymi 4GB ramu jest dobry? Pozdrawiam, mlawnik |
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
Nie, bo nie mam urządzeń na USB 3.0 i raczej nie będę miał w najbliższej przyszłości.
RAID też mi raczej nie potrzebny. Any questions let me know. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 23.08.2025 - 07:06 |