![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 26 Pomógł: 0 Dołączył: 23.09.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam mam taki problem jestem ciemny co do PHP .Posiadam jedną bazę danych nazwaną POCZTA .
W niej mam tabelę o nazwie paczki ::
Następną tabelą jest tabela rodzaj_paczki a w niej
I mam taki problem nie wiem jak zrobić żeby przy edytowaniu po stronie PHP jednej z paczek wpisując w pole rodzaj_paczki samą cyfrę np. 4 z rodzaj_id po zapisaniu tego formularza wyświetlało by mi się "PPZ" a nie liczba 4 Z tym mam kłopot szukałem w google ale nie mogłem sprecyzować mojego zapytania wiec uznałem , że najlepszym rozwiązaniem będzie umieszczenie tego problemu tutaj . Proszę tylko nie wysyłajcie mnie do opcji szukaj na forum bo i tak zapewne nie znajdę jak pisałem jestem ciemny w te klocki . Bardzo dziękuję za jakąkolwiek Pomoc P.S. DO Pana Szanownego Admina / Moderatora Proszę bardzo nie usuwać tego tematu jeżeli zły dział proszę o przeniesienie Dziękuję |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 248 Pomógł: 55 Dołączył: 1.06.2010 Skąd: mam to wiedzieć? Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zastanówmy się po co masz to w osobnych tabelach? Tak jest to ważne gdy mamy wiele wiele rekordów, ale Ty masz tam ich "aż" 6 (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) nie lepiej jakby rodzaj paczki był enum('rodzaj1','rodzaj2')?
Ok nie ważne. Jak to zrobić? Wysyłasz za pewne POST'em rodzaj paczki - np. 4 Po przeładowaniu, otrzymaniu tego id POST'em możesz wykonać wyszukiwanie w bazie
W wyniku otrzymasz "PPZ" - to też możesz wyświetlić. A teraz załóżmy, że chcesz pokazać wszystkie paczki i ich rodzaje etc. Używamy do tego LEFT JOIN...
opłata - oplata, staraj nie używać się polskich znaków przy nazwach - na przyszłość (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) rodzaj_paczki - rodzaj_id -> uniformizuj to tak, aby obie kolumny miały taką samą nazwę inaczej LEFT JOIN wygląda lekko inaczej. Jak? Poszukaj w manualu MySql. Ten post edytował ixpack 23.09.2011, 08:49:49 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 26 Pomógł: 0 Dołączył: 23.09.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dzieki Wielkie O to mi chodziło (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) a polskie litery to przypadkiem w bazie (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif) :D:D:D:D
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 14.09.2025 - 19:57 |