![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 60 Pomógł: 4 Dołączył: 19.02.2008 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
korzystam z MySQLa 5.0.45 i zauważyłem, że dodaje on rekordy zawierające puste dane, mimo, że wszystkie pola są ustawione na NOT NULL. Z tego co pamiętam, MySQL zawsze odmawiał przyjęcia czegoś takiego. Czy niechcący coś ustawiłem źle w opcjach bazy danych, czy wersja 5.0.45 tak po prostu ma? Pozdrawiam -------------------- Nie bijcie! Jestem tylko Chemikiem, który skryptuje od 7 lat :D
www.eduela.pl |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Pusty string to też puste dane a nie null, więc wszystko się zgadza.
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 60 Pomógł: 4 Dołączył: 19.02.2008 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dobra, ale pamiętam, że kiedyś próba dodania do bazy pustego stringa w pole z parametrem NOT NULL było odrzucane i to zaoszczędzało mi sprawdzana po kolei każdej zmiennej
![]() -------------------- Nie bijcie! Jestem tylko Chemikiem, który skryptuje od 7 lat :D
www.eduela.pl |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
To coś źle pamiętasz. Powtarzam: pusty string to pusty string i z NULL nie ma nic wspólnego. Mysql rozróżnia pusty string od NULL
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 24.07.2025 - 23:40 |