![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 22 Pomógł: 0 Dołączył: 16.09.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, czy mógłby mi ktoś pomóc w stworzeniu skryptu?
Potrzebuję go do projektu pisanego w innym języku, a niestety nie władam php. Chodzi mi o skrypt którego zadaniem będzie zalogowanie się do serwisu Orange.pl, odczytaniu ilości smsów pozostałych do wysłania za pośrednictwem tej strony, oraz wysłania wiadomości o konkretnej treści na zadany numer. Warunki pomiędzy kolejnymi krokami już jakoś sobie zmajstruję, jednak samych konkretów w tym języku nie dam rady. ![]() |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 298 Pomógł: 447 Dołączył: 16.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
curl A jeszcze szybciej to zakupienie API orange i masz pewność że nic się nie zmieni.
Ten post edytował !*! 17.09.2011, 09:25:07 -------------------- Nie udzielam pomocy poprzez PW i nie mam GG.
Niektóre języki programowania, na przykład C# są znane z niezwykłej przenośności (kompatybilność ze wszystkimi wersjami Visty jest wiele warta). |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 22 Pomógł: 0 Dołączył: 16.09.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Właśnie ogarniam curl'a. A tego API nie mogłem namierzyć; trafiłem jedynie na to na ich francuskojęzycznej stronie.
Mniej więcej wiem jak zrobić w curl'u logowanie na strone, jak jednak mam odczytać ilość pozostałych smsów do wysłania? Nie potrafię programowi kazać namierzyć konkretną wartość i ją odczytać. Naprawdę byłbym wdzięczny za naprowadzenie mnie na właściwy trop. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 298 Pomógł: 447 Dołączył: 16.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Polski oddział nie ma upublicznionego API, jest tylko powiązany z tym api.orange.com hmm nie bawię sie curlem, ale obstawiam że musisz pobrać źródło strony (file-get-contents) i to z niego wyłuskać ilość smsów jakie pozostało. (co jest trochę chybione, bo na stronach orange często zachodzą zmiany w kodzie).
Skontaktuj się też z nimi przez maila, swego czasu wyjaśnili mi kilka rzeczy odnośnie wysyłania smsów od siebie, to było jeszcze przed oficjalnymi bramkami. Ten post edytował !*! 17.09.2011, 14:41:44 -------------------- Nie udzielam pomocy poprzez PW i nie mam GG.
Niektóre języki programowania, na przykład C# są znane z niezwykłej przenośności (kompatybilność ze wszystkimi wersjami Visty jest wiele warta). |
|
|
![]()
|
|
Jak z użyciem cURL, dla przykładu "wyciągnąć" informację na temat ceny produktu z danej strony?:
http://www.komputronik.pl/product/109701/S...s_275_MB-s.html Wciąż niestety nie potrafię dojść do tego. |
|
|
![]()
|
|
Tak jak napisałem wyżej. http://forum.php.pl/index.php?showtopic=41...mp;#entry227832
Wchodzisz (curl) > pobierasz źródło strony (file-get-contents) > obrabiasz to źródło jakimś preg_* i wyświetlasz zawartość danego diva z tego źródła. -------------------- Nie udzielam pomocy poprzez PW i nie mam GG.
|
|
![]()
|
|
Póki co ten cały cURL to dla mnie nadal czarna magia, ale postaram się wyczarować z tego użyteczny skrypcik
![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 7 Pomógł: 0 Dołączył: 5.05.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
CURL jest banalny. Wszystko masz w przykładzie w manualu.
Spróbuj wkleić do pustego pliku i zobacz co się stanie. Spróbuj też zamieniać 0 na 1 i odwrotnie w CURLOPT_HEADER oraz CURLOPT_RETURNTRANSFER. Obserwuj zmiany. |
|
|
![]()
|
|
Znalazłem http://code.google.com/p/phpsms-pl/
Kod klasy nie zachwyca, powiedziałbym że jest nawet marny, ale działa. Tzn. trzeba w zmiennych ustawić NOWE linki do strony w orange, ale to jest dość banalne. edit: Powyższa klasa działa tylko na kontach zarejestrowanych numerem orange. Te darmowe (10 smsów) wykładają się na tokenie. Ten post edytował !*! 22.09.2011, 10:25:00 -------------------- Nie udzielam pomocy poprzez PW i nie mam GG.
|
|
![]()
|
|
!*! dzięki, zabieram się za sprawdzenie tego kodu
![]() Tak jak napisałeś, skrypt ten miał pewne rzeczy do poprawienia, jednak mimo starań nie dałem mu drugiego życia. Natomiast znalazłem inny skrypt (również trochę wiekowy), w którym poprawiłem jedną linijkę oraz trochę go przerobiłem dostosowując do własnych potrzeb ![]() Link gdzieś mi przepadł, jednak wstawię go jak tylko go odnajdę ![]() |
|
|
![]()
|
|
W tym skrypcie co podałem też było trzeba zmienić tylko 1 linijke
na
-------------------- Nie udzielam pomocy poprzez PW i nie mam GG.
|
|
![]()
|
|
Wybaczcie odkopanie kotleta, ale lepsze to, niż zakładanie kolejnego tematu.
Po długim czasie znalazłem ten zakurzony skrypt siedząc wieczorem, w piątek po pracy, w wynajmowanym w UK pokoju ![]() Zmieniłem to, o czym napisałeś powyżej jednak nie wiem, czy to po prostu już teraz nie działa, a było sprawne kiedy odpisywałeś. Rzuć proszę na to okiem jeśli znajdziesz pozwalającą na to chwilkę. Pozdrawiam! |
|
|
![]()
|
|
Sposób wysyłania sms przez orange.pl się nie zmienił. Zmieniły się tylko formularze i nazwy pól/linków które trzeba poprawić, tak jak wcześniej. Nie mam teraz jak tego sprawdzić czy powyższy skrypt ze zmianami działa, ale na 90% tak.
-------------------- Nie udzielam pomocy poprzez PW i nie mam GG.
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 29.06.2025 - 15:17 |