![]() |
![]() |
-kaczan-ek- |
![]()
|
Goście ![]() |
Oto jaki mam kłopot :
Teraz gdy wpiszę z palca w przeglądarce news.php?akcja=loguj ,gdzie news.php to naazwa tego pliku to i tak pokazuj mi się to samo co przy wartosci $akcja="pokaz" ... a nie to co powinno przy wartosci $akcja="loguj" . prosze o pomoc |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 677 Pomógł: 89 Dołączył: 31.08.2003 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Masz najwidoczniej wyłączone register_globals w php.ini.
Zapisz ten kod tak:
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 411 Pomógł: 35 Dołączył: 27.06.2004 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Spróboj tego:
-------------------- |
|
|
-kaczan-ek- |
![]()
|
Goście ![]() |
Hmm dzieki bardzo, dziala, ale tafilem na kolejny klopot.
Jezeli mam cos takiego <FORM ACTION=\"news.php?akcja=pokaz&admin_login=$podaj1&admin_haslo=$podaj2\" METHOD=\"GET\">"; Dlaczego otwiera plik news.php z paramterami tylko admin_login i admin_haslo ![]() http://localhost/news.php?podaj1=ktos&podaj2=cos Gdzie zmienne $podaj1="ktos" $podaj2="cos" ![]() |
|
|
-Guest- |
![]()
|
Goście ![]() |
Nie wiem czy to cos pomoze ale na poczatku skryptu mam:
$akcja = $_GET["akcja"]; $podaj1 = $_GET["podaj1"]; $podaj2 = $_GET["podaj2"]; moze to cos przez to ? dzieki za pomoc |
|
|
-Guest- |
![]()
|
Goście ![]() |
![]() cos pokombinowalem i teraz jest juz w ogole dramat :/ oto kod zrodlowy :
gdy wpisze z reki news.php?loguj to wywoluje mi funkcje oknododaj, a przeciez powinien wywolac funkcje oknologuj :/ pomocy ! |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 411 Pomógł: 35 Dołączył: 27.06.2004 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Bardzo zawile piszesz. Chyba chodzi ci o to:
Ten post edytował legorek 27.06.2004, 15:52:13 -------------------- |
|
|
-Guest- |
![]()
|
Goście ![]() |
Nie za bardzo rozumiem co zmieniles w tym co ja napisalem bylo elseif poniewaz byl to kolejny warunek w skrypcie. Dla pewnosci umieszcze caly skrypt zeby bylo jasne.
Ten skrypt w tej postaci jeszcze nic nie robi, bo jest niepelny. Jak wpisuje w przegladarce news.php?akcja=loguj to wykonuje to co oznaczylem komentarzem "//TO WYKONUJE//" a nie powinien przeciez nie podalem w sciezce ani hasla ani loginu wiec te zmienne powinny byc puste czy nie tak ? |
|
|
-kaczan-ek- |
![]()
|
Goście ![]() |
sam sobie odpowiem
![]() ![]() U mnie jest tak ze gdy w formularz wpisze poprawny login i porpawne haslo to sciezka wyglada tak : http://localhost/news.php?podaj1=mucha&podaj2=serwis Nie przekaazuje zmiennej AKCJA, dlaczego ? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarząd Postów: 2 277 Pomógł: 6 Dołączył: 27.12.2002 Skąd: Wołów/Wrocław ![]() |
w sytuacji, gdy korzystasz z metody Get w formularzu, a adresu znajdującego się w action usuwane są wszystkie zmienne (to po ?)
Aby uniknąc utracenia tych informacji można skoszystać z 2 sposobów: a) skorzystać z method="post"; ![]() -------------------- "Niezależnie od tego, jakie masz osiągnięcia, ktoś Ci pomaga..."
|
|
|
-Guest- |
![]()
|
Goście ![]() |
wykorzystalem pole hidden i rzeczywiscie sciezka w IE zmienila sie na :
http://localhost/news.php?podaj1=mucha&pod...wis&akcja=loguj tylko ze nic z tego nie wynika :/ ciagle nie wykonuje funkcji oknododaj ale powraca do funkcji oknologuj :/ jakies sugestie ? |
|
|
-Guest- |
![]()
|
Goście ![]() |
W adresie sciezki ktory napisalem powyzej cos sei skrzaczylo, w rzeczywistosci wszystko wyglada ok tak jak powinni, dlatego tez nie wiem gdzie lezy problem.
news.php?akcja=loguj&podaj1=mucha&podaj2=serwis wszystko sie zgadza ale funkcja okododaj nie jest odpalana.. dlaczego ![]() |
|
|
![]()
|
|
Masz wyłączone na serwerz register globals.
Zamień na to:
Sprawdź też nazwy zmiennych, czy coś nie pomieszałeś. Ogólnie jeśli przekazujesz jakąś zmienną, za pomocą adresu np. Cytat http://www.costam.pl/index.php?zmienna=wartosc to zmienna dostępna jest pod nazwą: Cytat $_GET["zmienna"]
-------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 16:56 |