![]() |
![]() |
-arrtxp- |
![]()
|
Goście ![]() |
Witam,
otóż chciałbym się dowiedzieć jaki jest łatwy sposób na pobieranie kilku danych z 2 baz ? Nie z 2 tabel... Czy trzeba otworzyć 2 połączenia ? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 27 Pomógł: 3 Dołączył: 19.05.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jaka baza danych i czy bazy są na tym samym serwerze?
|
|
|
-arrtxp- |
![]()
|
Goście ![]() |
mysql, tak na tym samym.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 73 Pomógł: 4 Dołączył: 15.08.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1. otwierasz połączenie z pierwszą bazą, pobierasz co trzeba, zamykasz połączenie
2. robisz to samo z drugą bazą chyba najoczywistszy pomysł jaki może przyjść do głowy ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 27 Pomógł: 3 Dołączył: 19.05.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie musisz zamykac polaczenia. Jesli uzyjesz
to zmienisz bazę danych bez zamykania połączenia. Natomiast można jeszcze inaczej (i chyba najlepiej aczkolwiek nie mogę teraz przetestować na MySQL):
a pozniej
|
|
|
-arrtxp- |
![]()
|
Goście ![]() |
A więc dmateo to co podałeś ten drugi sposób działa, ten co podał mch.frnc już z niego korzystałem ale myślałem, że to przez niego trochę moja strona traci na ładowaniu
![]() ładowała się około 14 ms, ale gdy dodałem odpowiedni index wszystko powróciło do normy czyli 3 ms, ogólnie za wszystko dziękuje. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 62 Pomógł: 0 Dołączył: 18.06.2005 Skąd: inąd Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To może przedstawiłbym konkretny problem:
chciałbym wykonać selecta z 2 baz danych baza A - zawiera informacje podstawowe o userach tabela - user - pola (id, login, haslo, imie, nazwisko) baza B - zawiera dane dodatkowe o userach tabela - moreinfo - pola (id, data urudzenia, pesel, nip, id_usera) w jaki sposob wykonac select aby zwrocił mi - login uzytkownika, imie, nazwisko, pesel, nip bazy danych mysql, sa na tym samym serwerze Ten post edytował mrm 25.09.2011, 10:27:12 -------------------- '
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 702 Pomógł: 65 Dołączył: 16.03.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Pobierasz dane z pierwszej bazy
pobierasz potem dane z drugej bazy a za pomocą foreach łączysz obie tablice na podstawie pola `id` -------------------- Nie udzielam pomocy poprzez PW
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 62 Pomógł: 0 Dołączył: 18.06.2005 Skąd: inąd Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Pobierasz dane z pierwszej bazy pobierasz potem dane z drugej bazy a za pomocą foreach łączysz obie tablice na podstawie pola `id` chodzi o to żeby porać dane jednym zapytaniem -------------------- '
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 702 Pomógł: 65 Dołączył: 16.03.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
nie ma takej możliwości
-------------------- Nie udzielam pomocy poprzez PW
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 21.07.2025 - 05:52 |