Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> Jedna baza, a wiele serwerów
lobopol

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Będę musiał niedługo stworzyć serwis, a raczej serwis składający się z wielu mniejszych serwisów znajdujących się pod różnymi domenami i nieraz serwerami. Jakbyście rozwiązali problem jednej bazy. Wszystkie wpisy mają być zarządzane jednym panelem, a baza prawdopodobnie będzie liczyła setki tysięcy jeżeli nie milionów rekordów w niedługim czasie.
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi (1 - 4)
adbacz

-----

Raczej się tak nie da. Hostingodawca nie da Ci dostępu do swojej bazy z zewnątrz. No chyba, że się mylę to niech mnie ktoś poprawi, ale gdzieś czytałem, że tak się nie da.
+Quote Post
motyl-pl

-----

Cytat(adbacz @ 26.08.2011, 01:25:19 ) *
Raczej się tak nie da. Hostingodawca nie da Ci dostępu do swojej bazy z zewnątrz. No chyba, że się mylę to niech mnie ktoś poprawi, ale gdzieś czytałem, że tak się nie da.

Skąd wiesz że ma hosting a nie np. vpn, dedyk, cokolwiek innego ? u nie których firm świadczących usługi hostingu nie ma z tym problemu ..

Co do pytania to czego oczekujesz ?
Musisz dobrze zoptymalizować bazę danych, skrypty i apacha by to dobrze chodziło .. później klaster na bazę, podserwisy.. co więcej, nie wiem
+Quote Post
paxton

-----

Oczywiście ze się da, musisz ustawić aby baza danych zezwalała na połączenia z zewnątrz. Malo co firm hostingowych na to zezwala, lepiej wybrać serwer dedykowany lub VPS gdzie masz dostęp do konfiguracji serwera SQL.

Jest również dostępny np. w OVH multi-domain hosting, gdzie masz jeden hosting a wiele rożnych domen nawet z rożnymi IP. (Moze się przydać)
+Quote Post
lobopol

-----

O tyle dobrze, że mam dedyki do tego, ale używanie zewnętrznego serwera mysql mocno zwolni dostęp do strony :/ prawdopodobnie będę musiał użyć replikacji bazy, ale cóż nie robiłem tego jeszcze
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 15.09.2025 - 17:37