![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 21 Pomógł: 0 Dołączył: 2.02.2009 Skąd: Gdańsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zastanawiam się jakie założyć tabele w bazie do przechowywania takich danych:
artyści - wiadomo, imie, nazwisko, id galerii z pracami itp, gatunek w jakim tworzy prace, gatunki - lista kilkunastu gatunków, Wszystko byłoby ok gdyby nie fakt, że są artyści którzy tworzą pracę w wielu gatunkach, jak powinny wyglądać takie tabele i relacje między nimi? Ktoś pomoże? z góry dzięki. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 283 Pomógł: 11 Dołączył: 9.07.2010 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 450 Pomógł: 135 Dołączył: 18.11.2010 Skąd: Wschowa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Gdy masz tabelę:
id | imie | nazwisko | itd.. oraz id | nazwa gatunku to w takim wypadku tworzy się relację wiele do wielu, czyli tworzysz tabelę z relacją "wiele do wielu", czyli: id_osoby | id_gatunku Możesz tu przypisać wiele gatunków do jednej osoby, i na odwrót. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 21 Pomógł: 0 Dołączył: 2.02.2009 Skąd: Gdańsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dzięki za pomoc, już sobie poradzę.
Obstawiałem relacje wiele do wielu, ale musiałem zobaczyć to na jakimś przykładzie, który obaj mi przedstawiliście. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 27.09.2025 - 01:56 |