![]() |
![]() |
--Ja-- |
![]()
|
Goście ![]() |
Witam!
Mam taki fragment kodziku:
Odpowiada on za aktywację konta (link jest wysyłany mailem, a następnie metodą GET pobieram z niego dane do zmiennych $login, $haslo i $mail). Aktywacja konta działa. Jednakże, gdy w linku wpiszę błędne dane, np. login 'Ciapek', to ono się i tak doda do tabeli 'users', mimo, że nie zostało wcześniej zarejestrowane. Zadaniem pierwszej instrukcji warunkowej, było blokowanie tego, jednakże nie działa. Męczę się nad tym już 30 min, rozwiązania nie znalazłem. Jedyne co mi zostało, to prosić was o pomoc, więc... "HELP!" (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) . |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 447 Pomógł: 191 Dołączył: 26.03.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
--Ja-- |
![]()
|
Goście ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 664 Pomógł: 169 Dołączył: 8.01.2010 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Po pierwsze to zapisałbym to twoje zapytanie tak:
ponieważ ten cudzysłów jest trochę mylący może wskazywać na wartość, a nie na nazwę kolumny. Po drugie wyrażenie w ifie: po zrzutowaniu na boolean, zazwyczaj zwróci true, bo: Cytat For SELECT, SHOW, DESCRIBE, EXPLAIN and other statements returning resultset, mysql_query() returns a resource on success, or FALSE on error. Więc tak jak napisał ci peter13135, powinieneś użyć: Dodatkowo dodaj sobie przed tym ifem (do celów debugowania): |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 872 Pomógł: 94 Dołączył: 31.03.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A nie lepiej
btw. cos sie znacznik quote zepsul, bierze w cytata calego posta zamiast fragmentu (przynajmniej w tym przypadku tak bylo) Ten post edytował lukaskolista 9.08.2011, 07:14:47 |
|
|
--Ja-- |
![]()
|
Goście ![]() |
Po pierwsze to zapisałbym to twoje zapytanie tak:
ponieważ ten cudzysłów jest trochę mylący może wskazywać na wartość, a nie na nazwę kolumny. Po drugie wyrażenie w ifie: po zrzutowaniu na boolean, zazwyczaj zwróci true, bo: Więc tak jak napisał ci peter13135, powinieneś użyć: Dodatkowo dodaj sobie przed tym ifem (do celów debugowania): Zadziałało, ten zapis musiał nie być poprawny. Temat można zamknąć. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 17.09.2025 - 15:31 |