![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 28 Pomógł: 1 Dołączył: 27.01.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Postanowiłem napisać generator imion (cóż, nie potrafiłem żadnego fajnego do gry wymyślić). Ma on działać w następujący sposób: 1. Użytkownik podaje ciąg znakowy 2. Ciąg jest "przerabiany", tj. każdy znak ciągu (litera) zmienia się na kolejne, występujące po nim znaki (litery), w zależności od pola "dodaj". Czyli podając w tym polu liczbę 1, z litery A zrobi się litera B. 3. Na podstawie tych liter powstaje wyraz, który ma być tym wygenerowanym imieniem. Wszystko niby działa, lecz chciałbym, żeby była też możliwość podania, ile razy chce się obrobić w ten sposób ciąg, jednak for(), który umieściłem w komentarzach (bo nie działał), nie chce działać. Czemu? Ma to jakiś związek z pętlą for() zagnieżdżoną w tej pętli for()? Jak to naprawić? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 36 559 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
A czymże się objawia to niedziałanie?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 28 Pomógł: 1 Dołączył: 27.01.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A powinno działać?
Po prostu nie chce mi wykonać pętli określoną ilość razy. Raz wykonuje, niezależnie od wartości pola "ile" 1 raz, czasem 2, czasem w nieskończoność. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 36 559 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
/*$i=(int)$_POST['ile'];
for($p=0; $p<$i; $p++) {*/ $i=strlen($text); Warunkiem dla pętli jest $i ale już w samej pętli ty te $i zmieniasz. |
|
|
![]()
|
|
Dzięki, pomogła zmiana $i na $y. A mam jeszcze takie pytanie:
Dlaczego jeśli w polu "text" wpisałem "A", w polu "dodaj" - "0", a w polu "ile" - "3", wyskoczyło mi:
Zamiast:
Przecież w pętli powinno się "A" zmienić w "A", a na koniec $text powinno mieć wartość "A" i zostać wypisane i tak 3 razy? Pytanie trochę nie do tematu, ale jeśli mogę je zadać, to zadaję. Z góry dzięki. --- EDIT: Problem został rozwiązany. $wyraz nie był "wyzerowany" na początku pętli. Wystarczyło dodać na początku pierwszej pętli for()
Dzięki jeszcze raz i CLOSE! Ten post edytował Adiqus 1.08.2011, 00:12:54 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 30.09.2025 - 03:39 |