![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 71 Pomógł: 0 Dołączył: 17.02.2010 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
napisałem skrypt do przypomnienia hasła oto i on
Wysyła email ale nie podaje hasła hasła mam kodowane w md5 może to ważne. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 587 Pomógł: 190 Dołączył: 5.02.2011 Skąd: 64-800 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
md5 to hashowanie czyli nie wyciągniesz hasła z hasha bo to jednostronne kodowanie. Jedynie metodą porównawczą możesz odgadnąć hasło ale to trwa wieki.
W celu odzyskania hasła można wysłać na maila hasło resetujące i potem właściciel maila loguje się jednorazowo na stronie i zmienia hasło na nowe. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 532 Pomógł: 24 Dołączył: 15.04.2011 Skąd: Kalisz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie wiem czemu, ale nie rozumiem Twojego problemu. Jakiego hasła nie podaje? Tego w wiadomości którą wysyłasz?
Jeśli hasła w bazie masz hashowane w MD5 to nic nie da jak wyślesz je na meila, użytkownik i tak się nie zaloguje tym hasłem bo to tylko ciąg liter i cyfr, nic nie mający wspólnego z jego prawdziwym hasłem. Wg mnie powinieneś pomyślec nad tym, aby użytkownikowi wysyłać meila z linkiem w którego URLu będzie kod do resetu hasła. Jeśli w bazie przy jego emailu znajdzie się ten sam kod to w tedy wyświetlasz mu formularz do zmiany hasła i to wszystko. To jest najprostrze i powiedzmy, że bezpieczne. PS. Jesli CI chodzi o to hasło, które masz zakodowane w DB, że go nie wysyła, to spróbuj napsiać takie coś jako test, żeby sprawdzić co się konkretnie wysyła w tej wiadomości:
Ten post edytował adbacz 28.07.2011, 22:57:39 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 23.08.2025 - 20:44 |