![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 56 Pomógł: 0 Dołączył: 18.01.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
mam skrypt w php który po wywołaniu generuje dużo zapytam do bazy. jestem w stanie w php jakoś wyświetlić te zapytania?? chodzi mi abym dostał pełną listę zapytań które generuje skrypt do mysql z góry dzięki za pomoc |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 348 Pomógł: 26 Dołączył: 8.10.2008 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zapisuj gdzieś, w jakiejś tablicy, może w sesjach zapytania które wykonujesz. ja zrobiłem kiedyś klasę - singleton - do relacji z bazą która pamiętała wszystkie zapytania. Nie jest to trudne.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 56 Pomógł: 0 Dołączył: 18.01.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W własnym skrypcie ok, ale jeżeli mamy skrypt który ktoś pisał, i np: 200/500 tyś linijek kodu trudno wszystkie zapytania zapisywać...
Właśnie chodzi mi o jakiś automat, który by mi pokazał w danym momencie które zapytania są wykorzystywane mieczy php a mysql |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 348 Pomógł: 26 Dołączył: 8.10.2008 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Na moją głowę, to chyba tylko logi...
http://blog.ksiazek.info/2010/10/10/gdzie-...-co-to-za-logi/ Tu masz trochę informacji. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 224 Pomógł: 40 Dołączył: 6.07.2004 Skąd: Wuppertal Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
czy w tym skrypcie ktoś używa wszędzie mysql_query czy jest jakaś warstwa pomiędzy zapytaniami a kodem? (np. pdo). Jeśli jest używany jakiś obiekt, to w nim możesz spróbować zapisywać gdzieś sobie te dane.
|
|
|
![]()
|
|
mysql_query wszędzie...
|
|
|
![]()
|
|
Być może istniałaby możliwość, dodania tabeli, czegoś w rodzaju widoku do bazy, który reagowałby na każde zapytanie. Ale nie jestem pewien czy to miałoby sens i dawałoby oczekiwane skutki.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 224 Pomógł: 40 Dołączył: 6.07.2004 Skąd: Wuppertal Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
jesli wszędzie jest mysql_query to w takim razie najlepsze rozwiązanie to włączenie logowania zapytań w my.cnf
http://dev.mysql.com/doc/refman/5.1/en/query-log.html |
|
|
![]()
|
|
jesli wszędzie jest mysql_query to w takim razie najlepsze rozwiązanie to włączenie logowania zapytań w my.cnf http://dev.mysql.com/doc/refman/5.1/en/query-log.html no tak, ale jak jest dużo procesów na serwerze to zapiszą sie wszystkie zapytania a nie tylko wybrane.. a logi zapisują sie nawet bez daty do pliku. Chyba ze da sie zapisać logi tylko z wybranej bazy? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 309 Pomógł: 56 Dołączył: 3.11.2006 Skąd: Gliwice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Możesz otworzyć plik innym skryptem i RegExp'em wyszukiwać treść zapytania między nawiasami w mysql_query i je echować np.
orginalny plik:
i po modyfikacji:
|
|
|
![]()
|
|
No, dobry pomysł, mnie przyszedł taki, aby przelecieć cały serwis czymś takim (napisałem skrypt do takich celów) co by szukało w każdym pliku za pomocą preg_match_all ciągu odpowiadającemu zapytaniu i dodawało po nim jakiś wpis dodający treść tego zapytania do jakiejś sesji czy klasy.
Co do skryptu to napisałem rekurencyjną aplikację do szukania i edycji ciągu po tym jak serwer zaatakował jakiś wirus i do każdego pliku pododawał jakieś wartości. Dało się je na szczęście ująć za pomocą wyrażeń regularnych. |
|
|
![]()
|
|
A nie latwiej bedzie wykonax te testy na localhoscie? Mam takie odczucie ze to rozwiazanie z pregami to troche na okredke.
A nie latwiej bedzie wykonax te testy na localhoscie? Mam takie odczucie ze to rozwiazanie z pregami to troche na okredke. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 778 Pomógł: 84 Dołączył: 29.07.2010 Skąd: Gliwice / Pławniowice Mistrz niezmordowanej klawiatury. Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
można tak:
Ten post edytował toaspzoo 10.07.2011, 15:50:12 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 309 Pomógł: 56 Dołączył: 3.11.2006 Skąd: Gliwice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 22:01 |