Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> testy rekrutacyjne z php
michał.R.

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Ktoś zna dobre testy na znajomość php? Chodzi o poziom zaawansowany.
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi (1 - 13)
zordon

-----

'Przetestuj się' na tym forum (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
+Quote Post
Crozin

-----

@zordon: Pytanie jest o poziom zaawansowany.
@michał.R.: Szczerze wątpię byś coś takiego znalazł. Takie testy są robione po to by coś tam sprawdzać i raczej nie publikuje się ich by każdy miał wgląd do pytań. Co najwyżej pozostaje ZCE, ale nie wiem czy czegoś takiego szukasz.
+Quote Post
piotr94

-----

Moim zdaniem najlepiej każ kandydatomnapisać jakiś zaawansowany skrypt, tzn. Wymagający wiedzy i umiejętności (skrypt oczywiście możliwy do napisania w rozsądnym czasie) i potem patrzysz na kody i wiesz już wszystko;-) dla utrudnienia można dać dodatkowe wytyczne, np. Orientacja obiektowa itp.
+Quote Post
Hellz

-----

Opis, jak według mnie powinny wyglądać: http://www.goldenline.pl/forum/1396766/tes...ny/s/2#41518018

A tu przykład, jaki kiedyś rozwiązywałem: http://www.firstbeatmedia.com/jobs/view/7

+Quote Post
terrastre

-----

Albo wypróbuj gotowe testy. Wpisz w google "testcv". Ja korzystam i mogę polecić, ciekawe testy, a poza tym nie tylko z php.
+Quote Post
michał.R.

-----

dzięki za podpowiedzi (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) - ostatecznie dałem kandydatom do napisania skrypt, ale z testcv też coś wybrałem.
+Quote Post
wookieb

Grupa: Moderatorzy

Dobre... Szukasz profesjonalnego programisty poprzez gotowe testy sprawdzające wiedzę, ponieważ nie wiesz jak wygląda profesjonalista. +1 za inteligencję. A właściwie jej brak.

Jak będziesz szukać spawacza to poszukasz w sklepie zabawek z serii "mały majster" i tym będziesz testował?
Powód edycji: [wookieb]:
+Quote Post
GameMaker

-----

Sprawdź to :

http://codility.com/cert/start/
+Quote Post
michał.R.

-----

Cytat(wookieb @ 11.08.2011, 11:03:18 ) *
Dobre... Szukasz profesjonalnego programisty poprzez gotowe testy sprawdzające wiedzę, ponieważ nie wiesz jak wygląda profesjonalista. +1 za inteligencję. A właściwie jej brak.

Jak będziesz szukać spawacza to poszukasz w sklepie zabawek z serii "mały majster" i tym będziesz testował?

Mój drogi "specjalisto/profesjonalisto", za jakiego się uważasz,

jeśli na ogłoszenie o pracę odpowiada ponad 100 osób, to wybacz, ale szukasz sposobu by sprawdzić kandydatów jak najszybciej, a jednocześnie jak najlepiej. Przy pierwszej selekcji musisz odsiać jakieś 40%. Zatem to, że ktoś pyta o zdanie na forum nie świadczy o braku inteligencji, ale szukaniu rozwiązań czy pomysłów, które mogą być przydatne. Dla informacji, test, którego użyłem ze strony mi poleconej, był właśnie profesjonalny, jak zresztą cały przebieg rekrutacji w naszej firmie.

Szkoda, że nie wszyscy użytkownicy forum potrafią to zrozumieć i jedyne na co ich stać, to głupia i chamska krytyka.

No cóż, nic innego jak 5 punktów za chamstwo.
+Quote Post
wookieb

Drogi Michale.
Jeżeli szukasz prawdziwego profesjonalisty (a nie kodera od "Kejka", "Kohany") to droga do sprawdzenia takiego delikwenta jest niezwykle prosta (a zarazem mniej kosztowna).
1) Doświadczenie - skoro go nie ma to liczysz, że test obudzi w nim drzemiącą wiedzę?
2) Jeżeli nie ma doświadczenia w wielkich/średnich firmach, korpo to wystarczy, że sprawdzisz co o nim słychać w sieci. Czy prowadzi bloga, udziela się w różnych forach tematycznych, prowadzi własne projekty, jest kontrybutorem ciekawych narzędzi (nie jest "programistom stronek") itd.

Dzięki tym 2 prostym czynników na pewno odfiltrujesz pasjonatów od koderów. Test można zdać bardzo bardzo łatwo (tak samo jak ZCE).
No chyba, że faktycznie osoba od "obsługiwania kejka" to ktoś w kogo celujesz a wtedy nie trzeba testu, tylko portfolio + ewentualnie próbka kodu.

Poza tym skoro ufasz, że ktoś z zewnątrz będzie Ci wybierać ludzi do wewnątrz to chyba masz w głębokim poważaniu dobro dzieł nad którymi chcesz pracować.

W skrócie tego typu ogłoszenia zawsze wyglądają następująco: "Nie znam się na <danej> technologii tak jak moja firma, nie mam czasu/nie chce mi się szukać pracownika, który koniecznie będzie profesjonalistą 'bo tak sobie wymarzyłem' <kropka>". Wybacz ale to nie jest inteligentne.
Powód edycji: [wookieb]:
+Quote Post
phpion

Cytat(wookieb @ 16.08.2011, 17:47:47 ) *
Jeżeli szukasz prawdziwego profesjonalisty (a nie kodera od "Kejka", "Kohany")

Pojechałeś... Niejeden w Kohanie potrafi wykonać dużo lepszy soft, niż niejeden w ZF czy Symfony. Mam na myśli tutaj kwestie techniczne od strony programistycznej. No ale zawsze warto zjechać "nie swój" framework.

PS: Zapomniałeś o Code Igniter.
+Quote Post
wookieb

Odejdźmy od FW, bo cel "wywołania do tablicy" kohany jest zupełnie inny. Ja znam ludzi, którzy są kozakami w assemblerze i na nim są w stanie robić serwisy ale co z tego, skoro poszukuję programistów np do C++? Poza tym to moje zdanie i tyle. Nie mam zamiaru wchodzić w szczegóły dlaczego NIE kohana.
+Quote Post
skowron-line

-----

Cytat(wookieb @ 16.08.2011, 15:59:25 ) *
Nie mam zamiaru wchodzić w szczegóły dlaczego NIE kohana.

Swoją drogą to też by był dobry temat DLACZEGO NIE, bo wcześniej już czytałem że piszesz nie Zend teraz nie Kohana. Napisz dlaczego jesteś na NIE i podziel się tym co według Ciebie jest na TAK.
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 4.10.2025 - 03:50