![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 415 Pomógł: 0 Dołączył: 24.12.2008 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Jak zrobić, żeby dany element w menu (a hreef) po jego naciśnięciu był zmieniony - np. miał zmienione tło, żeby było wiadomo, jaką opcję się wybrało aktualnie?
Zrobiłem w szablonie stylu:
Ale to niestety nie działa (IMG:style_emoticons/default/co_jest.gif) |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
No to ty musisz sam ustawić kolor dla tego A. Jak ktoś kliknie na A to go przenosi na jakąś podstronę u Ciebie w serwisie i to Ty wiesz gdzie on jest teraz i dla tej pozycji w menu musisz nadać konkretny styl
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 18 Pomógł: 0 Dołączył: 29.06.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@up Tak to powiedziales ze ja wiedzac o co chodzi zgłupiałem:D
pokaz jak zrobiles menu. Jesli menu i nawigacja byłaby realizowana za pomocą $_GET to by bylo troche latwiej;) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 415 Pomógł: 0 Dołączył: 24.12.2008 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Na "piechotę" to wiem jak to robić nospor.
Ale chciałbym to trochę zdynamizować, tzn. już spieszę z wyjaśnieniami: stronę mam tak zrobioną: w pliku index.php mam: menu:
a niżej obsługę ładowania do diva treści plików:
I to działa perfekcyjnie - jakie są plusy takiego rozwiązania? Ano takie, że np. menu nie muszę powtarzać w każdym pliku :-) I jak tu teraz zrobić, żeby było wiadomo, gdzie aktualnie jesteśmy? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 527 Pomógł: 438 Dołączył: 28.06.2011 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wtrące się ;P
Zakładam że masz linki o kolorze czarnym normalnie a chcesz mieć aktualny w kolorze czerwonym (taki przykład na szybko) EDIT: oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie zamiany całej klasy CSS itd (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) HTH (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) Ten post edytował Sephirus 29.06.2011, 21:45:09 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 9 Pomógł: 1 Dołączył: 10.05.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
yyy, nie będę komentował postów wyżej.
// a:hover{ color: #.....; } |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 123 Pomógł: 32 Dołączył: 9.09.2010 Skąd: Brzeg Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
flejm ja nie będę komentował twojego postu, własność hover jest dla najechania na element, a nie dla naciśnięcia... Jak się nie znasz na CSS to nie udzielaj się najlepiej w temacie obrażając osoby, które się na tym znają i wiedzą jak pomóc koledze...
@Autor: Nie rozumiem o co Ci dokładnie chodzi, chcesz wyróżnić element po kliknięciu, czy chcesz pokazać użytkownikowi na jakiej aktualnie zakładce się znajduję? Za pomocą CSS tego nie zrobisz gdyż atrybuty visited itp działają tylko do odświeżenia strony, a po kliknięciu elementu <a> przeglądarka Cię momentalnie przekierowuje. Musisz w każdym pliku zakładek porobić warunki dla menu. Ten post edytował Magic WWW 29.06.2011, 22:14:13 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 527 Pomógł: 438 Dołączył: 28.06.2011 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@Flejm Jak sama nazwa podforum wskazuje mają tu szanse dowiedzieć się czegoś Ci co dopiero zaczynają przygodę z tym co dla nas jest już na poziomie alfabetu... Twoich komentarzy tu nikt nie potrzebuje więc dobrze, że zachowujesz je dla siebie.
@Autor ja to zrozumiałem w taki sposób: Polega to na zaznaczeniu na konkretnej podstronie, linku (zakładki), który do niej prowadzi - jak wspominał kolega wyżej - o to chodziło? Ten post edytował Sephirus 29.06.2011, 22:22:38 |
|
|
![]()
|
|
Na wstępie - dzięki za rady - super, że pomagacie.
Chodzi o to, żeby user chodzący po stronie i klikający na dane odnośniki wiedział gdzie aktualnie się znajduje, żeby danego a href'a jakoś wyróżnić... |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Przecież już nie raz padła na Twoje pytanie odpowiedź, a Sephirus podał ci nawet kod do naszych teoretycznych wypowiedzi. W czym więc masz nadal problem?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 10 Pomógł: 0 Dołączył: 30.06.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam wszystkich
To mój pierwszy post dlatego chcę powiedzieć, że jestem baaardzo początkujący. Ale na temat obecny problem wyjaśnia ten wątek http://forum.php.pl/index.php?showtopic=102468 Męczyłem się z tym parę godzin i doszedłem do wniosku, że należy usunąć } a:visited{ text-decoration: none; color: #ffffff; } Inaczej nie działa chyba, że tylko u mnie. Czy jest na to rozwiązanie tzn. aktywny button i a:visited razem? Pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
nospor, jeśli piszesz o radzie:
Sephirus post Wczoraj, 22:41 to to niestety nie działa :-( Dalej mam problem nierozwiązany Przepraszam nospor - działa wszystko ok. Namieszałem. DZIĘKI WSZYSTKIM :-) |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.09.2025 - 16:37 |