![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 600 Pomógł: 2 Dołączył: 1.09.2002 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Przygotowałem wysukiwarkę na bazie FULLTEXT.. problem w tym, że dziąła dosyć dziwnie.. mianowicie.. jeżeli wpiszę w wyszukiwarce "w100i" to pokazuje mi dwa wyniki.. a jak wpisze "w100" to nie zwraca mi żadnych wyników (IMG:style_emoticons/default/thumbsdownsmileyanim.gif) Czy można coś zrobić, żeby nie trzebab yło wpisywac całych wyrazów, ale żeby można było tez wycinki? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 600 Pomógł: 2 Dołączył: 1.09.2002 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja o tym wiem, ale Ci co wyszukiwarką nie wiedzą.. kiedyś widziałem na tym forum na wyszukiwarce było coś takiego do zaznaczenia, żeby wyszukiwał tylko "całe wyrazy".. i to pole checkbox uruchamiało jakiś mechanizm w wyszukiwarce, ale nie wiem jaki.. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
No to wtedy wystarczy przeparsować każdy wyraz i dopisać tego wildcarda "wewnętrznie". [;
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 798 Pomógł: 307 Dołączył: 13.05.2009 Skąd: Gubin/Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No a jak szukasz w bazie danych, np mysql, to też liczysz na to że użytkownik ci wklepie LIKE %something% ? czy sam opakowujesz "something" w proceny ?
|
|
|
![]()
|
|
Witam jeszcze raz.
Pozwolę sobie odgrzać ten temat. Mam już zbudowaną wyszukiwarkę na podstawie mechanizmu FULL TEKST. Problem w tym, że jak podaje "książka" to pokazuje mi odpowiednie wyniki, natomiast jak podam "książk" to nie pokazuje nic. Próbowałem dodac na końcu gwiazdkę *, ale nie pomaga.. czy mam wyłączone wyrażenia regularne, czy czym to może być spowodowane? |
|
|
![]()
|
|
Pokaż zapytanie, jakiego używasz.
|
|
|
![]()
|
|
Pokaż zapytanie, jakiego używasz. Witam. chciałem wrócić do tego tematu. Przeszkadza mi strasznie to, że jak wpisze częśc wyrazu to nie wyszukuje mi tego co potrzebuje. Nie jestem zadowolony z tego FULLTEXT'u .. nie można wpisac połowe wyszukiwanej frazy, ale idealnie całą.. tak samo widze, że działa na allegro.. często próbuje dokładać gwiazdki * ale to i tak raz pomaga raz nie.. U mnie jak dokładam na końcu gwiazdkę to też nie pomaga.. czy ten fulltext ma jakieś opcje konfiguracji ? Moj zapytanie wygląda tak:
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 195 Pomógł: 109 Dołączył: 3.11.2011 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Jeśli działa Ci tak jak na allegro to chyba dobrze działa.Chyba ,że także masz problemy z wyszukiwaniem produktów na tamtym portalu.Wątpię czy w MySQL'owym FULL TEXT SEARCH uda się takie coś uzyskać, na pewno w MSSQL dało by się, gdyż w samym wyszukiwaniu można ustawić stopień precyzji słowa wyszukiwanego a dodatkowo opierać sie o słownik Tazarusa gdzie można na przykład pomijać spójniki lub określić wyrazy bliskoznaczne dla wyszukiwanej frazy.FULL TEXT SEARCH w MySQL jest ubogi w porównaniu z MSSQL ,ale to tylko nowinka.
Użytkownik po prostu niech wpisuje poprawnie szukane frazy. Ten post edytował Niktoś 1.03.2012, 19:42:38 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 24.08.2025 - 07:18 |