![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 248 Pomógł: 38 Dołączył: 29.06.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
jak najlepiej rozwiązać problem generowania raportów (w pdf lub rtf) na podstawie danych z bazy? próbuję to jakoś ogólnie sobie w głowie ułożyć. Na razie pomysł jest taki: -za pomocą procedur pobieram dane i wypluwam je jako XML po czym odbieram go sobie w php. Tworzę jakiś parser, który mieli tego xmla i tworzy pdf'a. To tak ogólnie, a teraz pytania: 1. Czy to jest dobry pomysł? Jeśli chodzi o tworzenie pdf'a to czy jest jakaś lepsza biblioteka niż FPDF, która ładnie by mi wygenerowała PDF? 2. Może w ogóle inaczej to rozwiązać? są jakieś gotowe skrypty, biblioteki które mógłbym wykorzystać? 3. Może są narzędzia, które powinienem wykorzystać (biblioteki, pluginy, rozrzerzenia itp.). Ogólnie cały ten 'generator raportów' ma być w miarę uniwersalny, żebym przy innych projektach mógł go zastosować bez jakiś większych przeróbek. Ten post edytował kaem 24.06.2011, 16:00:00 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 207 Pomógł: 18 Dołączył: 4.09.2010 Skąd: warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a po co ta dodatkowa zmiana na xml? zakładam, że bazę masz mniej lub bardziej znormalizowaną.
pobierasz te dane przez php a do robienia pdfów przez php masz przynajmniej kilka dobrych bibliotek (i były opisywane na tym forum) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 248 Pomógł: 38 Dołączył: 29.06.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Bardzo prawdopodobne, że te raporty będą przesyłane przez webservice czy coś w tym stylu. Jeszcze nie znam dokładnej specyfikacji od szefa, ale podobno bez xml się nie obejdzie. A po za tym tak jak napisałem: fajnie by było mieć jakiś uniwersalny skrypt (klasy?), który potem będzie można łatwo przystosować do użycia w innych aplikacjach.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 655 Pomógł: 556 Dołączył: 17.03.2009 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Co do mielenia xml'a przecież masz gotowce jak np. simplexml, po co pisać od nowa?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 207 Pomógł: 18 Dołączył: 4.09.2010 Skąd: warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat(kaem) Bardzo prawdopodobne, że te raporty będą przesyłane przez webservice czy coś w tym stylu. Jeszcze nie znam dokładnej specyfikacji od szefa, ale podobno bez xml się nie obejdzie. A po za tym tak jak napisałem: fajnie by było mieć jakiś uniwersalny skrypt (klasy?), który potem będzie można łatwo przystosować do użycia w innych aplikacjach. no to czemu piszesz, że "na podstawie danych z bazy" moja rada - zbierz od szefa wymagania i dopiero potem układaj sobie rozwiązanie. w międzyczasie możesz poszukać na forum wątków traktujących o przetwarzaniu xml i generacji pdf |
|
|
![]()
|
|
no to czemu piszesz, że "na podstawie danych z bazy" ehhh... czy ja w którymś miejscu napisałem, że ten webservice będę miał gotowy? Jak szukasz jakiś błędów w tym co napisałem to szukaj w logice rozwiązania problemu (o co przecież m.in. proszę w tym temacie), a nie w samym problemie. Bo wiem co muszę zrobić. Pytanie jest: 'jak?'. Zresztą już sam sobie na nie częściowo odpowiedziałem, zobaczymy jak będzie z implementacją. Ten post edytował kaem 26.06.2011, 21:53:40 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 28.06.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Co do mielenia xml'a przecież masz gotowce jak np. simplexml, po co pisać od nowa? ja mam złe doświadczenia w używaniu tego gotowca |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 655 Pomógł: 556 Dołączył: 17.03.2009 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 4.10.2025 - 01:41 |