Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> [PHP][PostgreSQL] Raport z bazy do pdf. Ogólnie jak to ugryźć?
kaem

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam,
jak najlepiej rozwiązać problem generowania raportów (w pdf lub rtf) na podstawie danych z bazy? próbuję to jakoś ogólnie sobie w głowie ułożyć.

Na razie pomysł jest taki:
-za pomocą procedur pobieram dane i wypluwam je jako XML po czym odbieram go sobie w php. Tworzę jakiś parser, który mieli tego xmla i tworzy pdf'a.
To tak ogólnie, a teraz pytania:
1. Czy to jest dobry pomysł? Jeśli chodzi o tworzenie pdf'a to czy jest jakaś lepsza biblioteka niż FPDF, która ładnie by mi wygenerowała PDF?
2. Może w ogóle inaczej to rozwiązać? są jakieś gotowe skrypty, biblioteki które mógłbym wykorzystać?
3. Może są narzędzia, które powinienem wykorzystać (biblioteki, pluginy, rozrzerzenia itp.).

Ogólnie cały ten 'generator raportów' ma być w miarę uniwersalny, żebym przy innych projektach mógł go zastosować bez jakiś większych przeróbek.

Ten post edytował kaem 24.06.2011, 16:00:00
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi (1 - 7)
uupah5

-----

a po co ta dodatkowa zmiana na xml? zakładam, że bazę masz mniej lub bardziej znormalizowaną.
pobierasz te dane przez php a do robienia pdfów przez php masz przynajmniej kilka dobrych bibliotek (i były opisywane na tym forum)
+Quote Post
kaem

-----

Bardzo prawdopodobne, że te raporty będą przesyłane przez webservice czy coś w tym stylu. Jeszcze nie znam dokładnej specyfikacji od szefa, ale podobno bez xml się nie obejdzie. A po za tym tak jak napisałem: fajnie by było mieć jakiś uniwersalny skrypt (klasy?), który potem będzie można łatwo przystosować do użycia w innych aplikacjach.
+Quote Post
Fifi209

-----

Co do mielenia xml'a przecież masz gotowce jak np. simplexml, po co pisać od nowa?
+Quote Post
uupah5

-----

Cytat(kaem)
Bardzo prawdopodobne, że te raporty będą przesyłane przez webservice czy coś w tym stylu. Jeszcze nie znam dokładnej specyfikacji od szefa, ale podobno bez xml się nie obejdzie. A po za tym tak jak napisałem: fajnie by było mieć jakiś uniwersalny skrypt (klasy?), który potem będzie można łatwo przystosować do użycia w innych aplikacjach.

no to czemu piszesz, że "na podstawie danych z bazy"
moja rada - zbierz od szefa wymagania i dopiero potem układaj sobie rozwiązanie. w międzyczasie możesz poszukać na forum wątków traktujących o przetwarzaniu xml i generacji pdf
+Quote Post
kaem

-----

Cytat(uupah5 @ 24.06.2011, 22:07:21 ) *
no to czemu piszesz, że "na podstawie danych z bazy"

ehhh... czy ja w którymś miejscu napisałem, że ten webservice będę miał gotowy? Jak szukasz jakiś błędów w tym co napisałem to szukaj w logice rozwiązania problemu (o co przecież m.in. proszę w tym temacie), a nie w samym problemie. Bo wiem co muszę zrobić. Pytanie jest: 'jak?'. Zresztą już sam sobie na nie częściowo odpowiedziałem, zobaczymy jak będzie z implementacją.

Ten post edytował kaem 26.06.2011, 21:53:40
+Quote Post
iqlore

-----

Cytat(Fifi209 @ 24.06.2011, 18:47:25 ) *
Co do mielenia xml'a przecież masz gotowce jak np. simplexml, po co pisać od nowa?

ja mam złe doświadczenia w używaniu tego gotowca
+Quote Post
Fifi209

-----

Cytat(iqlore @ 28.06.2011, 19:44:13 ) *
ja mam złe doświadczenia w używaniu tego gotowca

To możesz się podzielić zamiast walić posta bezsensownie.
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 4.10.2025 - 01:41