![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 18 Pomógł: 0 Dołączył: 1.06.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, uruchomiłem ostatnio małą stronę z baza danych, nie posiadam na razie panelu admina do dodawania nowych rekordów, wiec korzystam z tradycyjny sposób dodawania poprzez phpmyadmin i to mi na razie wystarcza, ale tu moje pytanie do was (nie znam się na SQL zbytnio) czy można jakoś skonfigurować(itp)
dodawanie w phpmyadmin tak aby np. rekord "nrtelefonu" nie mógł zawierać takich samych wartości już w innych tabelach. Chodzi mi o to że np. przy dodawaniu danych na stronie gdzie ktoś ma zbudowany CMS wyświetla się komunikat ("Taki nr tel występuje już w bazie"). A ja bym chciał takie cos, gdy wpisuje rekord i "nrtelefonu" sie powtarza zeby mi wyskoczył bład, komunikat czy cokolwiek w phpmyadmin, byle tylko bym wiedział ze już taki sam nr telefonu jest w bazie. Pozdrawiam. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Indeks UNIQUE?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 18 Pomógł: 0 Dołączył: 1.06.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Czy mógł byś napisać troszkę więcej? Po tak poszukałem na necie i zbytnio nie ogarnołem.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 690 Pomógł: 92 Dołączył: 6.02.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 22:01 |