![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 623 Pomógł: 11 Dołączył: 1.01.2009 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
mam pole textarea, która ma za zadanie wydłużać się, gdy zajdzie taka potrzeba. Niestety nie wiem jak wykryć kiedy kursor usera przeniesie się do nowej linii. Oczywiście mówię tu o każdym przejściu do nowej linii - nie tylko tym enterowskim. Dodatkowym utrudnieniem jest fakt, że korzystam z czcionki o różnej szerokości liter, więc ewentualne zliczanie nie wchodzi w rachubę ![]() Możecie podrzucić jakieś pomysły? Pozdrawiam ![]() -------------------- |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 332 Pomógł: 294 Dołączył: 12.10.2008 Skąd: Olkusz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
cały tekst możesz przy keyup kopiować do div'a o stałej szerokości i sprawdzaj jego wysokość - tylko nie sprawdzisz jego wysokości jeśli będzie ukryty przez display:none i nie wiem czy bedziesz mógł sprawdzić wysokość na visibility:hidden więc div'a możesz wypozycjonować w lewo za stronę... możesz to też kopiować do specjalnego iframe do body i na końcu dorzucić jakiś element blokowy po czym sprawdzić pozycję tego elementu blokowego - nie sprawdzisz wysokości samego body gdyż co przegladarka to inna sprawa - czasami jest 100% wysokości a czasami tyle co treść w nim zajmuje jeśli nic nie ustawiałeś...
swego czasu grzebałem przy edytorze z contentEditable na iframe... -------------------- Jeśli twoja ręka rusza do przodu powstrzymaj swój gniew; gdy wyprzedza cię twój gniew - wycofaj rękę.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 677 Pomógł: 89 Dołączył: 31.08.2003 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zamiast cudować z kopiowaniem prościej jest sprawdzać, czy scrollHeight textarea jest większe od jego wysokości. Jeśli tak, wtedy przeskalować pole do wysokości scrollHeight.
-------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 03:19 |