Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> Jakie zainteresowanie dla małego maniaka komputerowego
Blame

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Temat trochę niecodzienny ale co tam (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif) Otóż mam młodszego brata(12 lat), który dość dużo czasu przesiaduje przy komputerze, głównie grając.
Stwierdziłem, że tak dłużej nie może być, trzeba mu znaleźć coś konstruktywniejszego do roboty a przynajmniej coś, co go jakiś umiejętności nauczy.
Nie chodzi mi tu o żadne sporty czy coś tylko właśnie o jakieś zamienniki tego nieszczęsnego grania.
Czy znacie może jakieś ciekawe zajęcia, może jakąś prostą grafikę albo coś ala programowanie? Ogólnie chodzi o coś na tyle mało skomplikowanego, żeby ogarnął to 12 latek a żeby go czegoś nauczyło.

Nawet kiedyś czytałem o grze, która była czymś w rodzaju "wojny programów". Chodziło o to, żeby tak zaprogramować swoją postać, żeby wygrała starcie z inną. Niestety nazwy już nie pamiętam (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif)

Wiem że temat trochę dziwny ale co tam. Czekam na wasze propozycje i opinie (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi (1 - 14)
elektrrrus

-----

Dać mu płytkę testową jakiegoś mikrokontrolera + kompilator basica i niech się bawi. Mcs basic od avrów na przykład na tyle prostu ze 12 latek to spokojnie ogarnie. Koszt złożonej płytki + książki to jakieś 200zł. Zabawa przednia a może przy okazji połknie haczyk elektroniki (IMG:style_emoticons/default/wink.gif)
+Quote Post
melkorm

-----

schematy blokowe + turbo pascal i proste programy, kalkulator itp ;P
+Quote Post
Spawnm

Grupa: Moderatorzy

Daj mu pakiet corela.
Chyba że serio ma smykałkę do programowania.
+Quote Post
Blame

-----

Boże, chłopaki jaja sobie robicie (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif) Przecie to jeszcze dziecko (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) No nic, czekam na dalsze pomysły (IMG:style_emoticons/default/wink.gif)
+Quote Post
Jabol

Grupa: Przyjaciele php.pl

-----

http://en.wikipedia.org/wiki/Lego_Mindstorms

A poza tym za mało szczegółów. Mądry jest chłopak, czy raczej tępy? Nie każdy kto dużo gra to wrodzony programista inżynier. To niestety błąd który wielu popełnia a później inni muszą z nimi pracować i na końcu wszyscy mają z tego tylko ból głowy.

Nie wprowadź brata przez przypadek w podobną pułapkę. Może gitarę mu kup? Serię Harrego Potera - niech co najmniej coś poczyta a nie tylko przed kompem siedzi. Dużo masz opcji.
+Quote Post
Blame

-----

Nie nie chodzi mi o to żeby interesować go czymś na siłę. Po prostu szukam mu jakiegoś ciekawego zajęcia/gry która nie polegałaby tylko i wyłącznie na nawalaniu nogami i rękami w myszkę i klawiaturę. Chodzi mi tu o jakieś zajęcie przy komputerze które będzie dla niego jednocześnie rozrywką i nauką ale też nie chodzi mi o żadne gry logiczne itp, tylko o coś podobnego to tego co opisywałem w pierwszym poście.
Mimo wszystko ze względu na tak specyficzny temat będę musiał sobie poradzić sam i coś znaleźć (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif) Dzięki za chęć pomocy (IMG:style_emoticons/default/wink.gif)
+Quote Post
ixpack

-----

Lego Mindstorm - co prawda kosztowne na początku, ale rozwinie nie tylko jego... Ale i Ciebie.

Inna propozycja: niech założy server minecraft'a - być może prędzej czy później zechce napisać swój plugin (Java).

Jeszcze inna propozycja: Ja w wieku 14 lat zrobiłem 1-szą moją stronkę o DB, nie sądzę że 12 lat to za wcześnie na html...

Kolejna: Jeżeli nie chce programować to go do tego nie zmuszaj, może zakochałby się w gokartach? Albo innym "czymś".
+Quote Post
IceManSpy

-----

Też uważam, że nic na siłę. Może razem pójdźcie na jakiegoś gokarty, jeśli masz taką możliwość? Albo na rower i jakaś trasa pozamiejska?
Możesz jeszcze dać mu grę Colobot (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif)
http://pl.wikipedia.org/wiki/Colobot
+Quote Post
bim2

-----

12 lat to znowu nie takie dziecko, ja wtedy w WebMajsterze onetowskim uskuteczniałem pierwsze strony i bawiłem sie jakimś CMSem (Nukecośtam chyba a potem jPortal).

Ja ci powiem tylko, że na siłe tak jak chcesz to nic nie zrobisz, a nawet może w ramach buntu specjalnie olewać coś co potencjalnie mogło by go zainteresować.
+Quote Post
Rid

-----

Pakiet Office w zupełności by wystarczył(IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
+Quote Post
thek

Grupa: Moderatorzy

Jeśli ma to być coś prostego i ma już ciutkę o programowanie haczyć to może... AC Logo? (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) Wiem, że to nie C/C++, ale na podstawie tego może nieco bakcyla programowania złapie. Jak pokierować żółwiem, by zrobił to i to. Proste jak cep (choć trzeba znać komendy, ale tu możesz pomóc mu Ty), a może trochę frajdy mu dać.
+Quote Post
everth

-----

[quote]Po prostu szukam mu jakiegoś ciekawego zajęcia/gry która nie polegałaby tylko i wyłącznie na nawalaniu nogami i rękami w myszkę i klawiaturę. Chodzi mi tu o jakieś zajęcie przy komputerze które będzie dla niego jednocześnie rozrywką i nauką ale też nie chodzi mi o żadne gry logiczne itp, tylko o coś podobnego to tego co opisywałem w pierwszym poście.[/quot

W jakie gry gra? Bazując na własnym doświadczeniu - jeśli interesuje go coś więcej (zazwyczaj nie, niestety) to z wiekiem każda gra go znudzi. Co do gier o których myślisz, sądzisz że osoba która do tej pory nie wyszła poza czystą nawalankę (po opisie stwierdzam że to głównie FPSy) zacznie jarać się grami w których na osiągnięcie celu trzeba wysilić mózgownicę? Szczerze wątpię (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) Jak lubi FPSy to przekonaj go chociażby do rozegrania sesji w Counter Strike`a (multiplayer). Z żywym przeciwnikiem trzeba troszkę pogłówkować. Jak strategie to masz całą serię Civilisation, w krainie fantasy Heroesy (mówię o klasyce do IV części, reszty nie znam), z nowszych to seria Europa Universalis (lub Hearts of Iron w warunkach IIWŚ) i Total War. Jak nie chce się uczyć to przynajmniej zrozumie podstawy zarządzania (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif)

A jak nie to rozwiązanie brutalne - zrób kopię zapasową dysku, sformatuj go, zablokuj porządek bootowania w BIOSie i zabezpiecz go hasłem (niektóre BIOSy pozwalają na zablokowanie zapisu MBR, zrób to też). Zainstaluj mu jakiegoś Linuxa medium-user-friendly (może czysty Debian?) + przeglądarkę i niech się chłopak męczy (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Jak gra w czyste gry przeglądarkowe to włącz logowanie połączeń, wytniesz je później. Jak się zdenerwuje to pójdzie do kolegów albo na piłkę. A jak wytrzyma to się czegoś nauczy (choćby jak wywalić Linuxa i zainstalować windę). Tak czy siak osiągniesz dwa cele - albo zmniejszysz czas grania na kompie albo/i nauczysz go podstaw Linuxa.
+Quote Post
yevaud

-----

core wars
robocode

ale osobiscie jestem za pomyslem @everth, tylko ze zaczalbym od psucia windowsa, tak zeby musial costam naprawiac zeby gry mu dzialaly. Dopiero pozniej zainstalowalbym mu na to wszystko linuxa albo inny os i niech kombinuje, ale tak zeby nie zepsuc Twojego linuxa (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
+Quote Post
O$iek

Grupa: Nieautoryzowani

-----

@everth Don't be evil : ]
A tak na serio to mi się to podoba. Może w najbliższym czasie przetestuje to na swoim bracie. Tylko, że jak jemu popsuję system to sam sobie go może zainstalować. Z lenistwa stworzyłem płytkę z instalacją nienadzorowaną (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 22.08.2025 - 19:44