![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 678 Pomógł: 124 Dołączył: 26.09.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Temat trochę niecodzienny ale co tam (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif) Otóż mam młodszego brata(12 lat), który dość dużo czasu przesiaduje przy komputerze, głównie grając.
Stwierdziłem, że tak dłużej nie może być, trzeba mu znaleźć coś konstruktywniejszego do roboty a przynajmniej coś, co go jakiś umiejętności nauczy. Nie chodzi mi tu o żadne sporty czy coś tylko właśnie o jakieś zamienniki tego nieszczęsnego grania. Czy znacie może jakieś ciekawe zajęcia, może jakąś prostą grafikę albo coś ala programowanie? Ogólnie chodzi o coś na tyle mało skomplikowanego, żeby ogarnął to 12 latek a żeby go czegoś nauczyło. Nawet kiedyś czytałem o grze, która była czymś w rodzaju "wojny programów". Chodziło o to, żeby tak zaprogramować swoją postać, żeby wygrała starcie z inną. Niestety nazwy już nie pamiętam (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif) Wiem że temat trochę dziwny ale co tam. Czekam na wasze propozycje i opinie (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 175 Pomógł: 18 Dołączył: 11.06.2007 Skąd: Koszalin/Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dać mu płytkę testową jakiegoś mikrokontrolera + kompilator basica i niech się bawi. Mcs basic od avrów na przykład na tyle prostu ze 12 latek to spokojnie ogarnie. Koszt złożonej płytki + książki to jakieś 200zł. Zabawa przednia a może przy okazji połknie haczyk elektroniki (IMG:style_emoticons/default/wink.gif)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 366 Pomógł: 261 Dołączył: 23.09.2008 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
schematy blokowe + turbo pascal i proste programy, kalkulator itp ;P
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 4 069 Pomógł: 497 Dołączył: 11.05.2007 Skąd: Warszawa ![]() |
Daj mu pakiet corela.
Chyba że serio ma smykałkę do programowania. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 678 Pomógł: 124 Dołączył: 26.09.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Boże, chłopaki jaja sobie robicie (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif) Przecie to jeszcze dziecko (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) No nic, czekam na dalsze pomysły (IMG:style_emoticons/default/wink.gif)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 467 Pomógł: 13 Dołączył: 22.02.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
http://en.wikipedia.org/wiki/Lego_Mindstorms
A poza tym za mało szczegółów. Mądry jest chłopak, czy raczej tępy? Nie każdy kto dużo gra to wrodzony programista inżynier. To niestety błąd który wielu popełnia a później inni muszą z nimi pracować i na końcu wszyscy mają z tego tylko ból głowy. Nie wprowadź brata przez przypadek w podobną pułapkę. Może gitarę mu kup? Serię Harrego Potera - niech co najmniej coś poczyta a nie tylko przed kompem siedzi. Dużo masz opcji. |
|
|
![]()
|
|
Nie nie chodzi mi o to żeby interesować go czymś na siłę. Po prostu szukam mu jakiegoś ciekawego zajęcia/gry która nie polegałaby tylko i wyłącznie na nawalaniu nogami i rękami w myszkę i klawiaturę. Chodzi mi tu o jakieś zajęcie przy komputerze które będzie dla niego jednocześnie rozrywką i nauką ale też nie chodzi mi o żadne gry logiczne itp, tylko o coś podobnego to tego co opisywałem w pierwszym poście.
Mimo wszystko ze względu na tak specyficzny temat będę musiał sobie poradzić sam i coś znaleźć (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif) Dzięki za chęć pomocy (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 248 Pomógł: 55 Dołączył: 1.06.2010 Skąd: mam to wiedzieć? Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Lego Mindstorm - co prawda kosztowne na początku, ale rozwinie nie tylko jego... Ale i Ciebie.
Inna propozycja: niech założy server minecraft'a - być może prędzej czy później zechce napisać swój plugin (Java). Jeszcze inna propozycja: Ja w wieku 14 lat zrobiłem 1-szą moją stronkę o DB, nie sądzę że 12 lat to za wcześnie na html... Kolejna: Jeżeli nie chce programować to go do tego nie zmuszaj, może zakochałby się w gokartach? Albo innym "czymś". |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 006 Pomógł: 111 Dołączył: 23.07.2010 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Też uważam, że nic na siłę. Może razem pójdźcie na jakiegoś gokarty, jeśli masz taką możliwość? Albo na rower i jakaś trasa pozamiejska?
Możesz jeszcze dać mu grę Colobot (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif) http://pl.wikipedia.org/wiki/Colobot |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 873 Pomógł: 152 Dołączył: 9.04.2006 Skąd: Berlin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
12 lat to znowu nie takie dziecko, ja wtedy w WebMajsterze onetowskim uskuteczniałem pierwsze strony i bawiłem sie jakimś CMSem (Nukecośtam chyba a potem jPortal).
Ja ci powiem tylko, że na siłe tak jak chcesz to nic nie zrobisz, a nawet może w ramach buntu specjalnie olewać coś co potencjalnie mogło by go zainteresować. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 715 Pomógł: 47 Dołączył: 5.12.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Pakiet Office w zupełności by wystarczył(IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
Jeśli ma to być coś prostego i ma już ciutkę o programowanie haczyć to może... AC Logo? (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) Wiem, że to nie C/C++, ale na podstawie tego może nieco bakcyla programowania złapie. Jak pokierować żółwiem, by zrobił to i to. Proste jak cep (choć trzeba znać komendy, ale tu możesz pomóc mu Ty), a może trochę frajdy mu dać.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 782 Pomógł: 153 Dołączył: 21.07.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
[quote]Po prostu szukam mu jakiegoś ciekawego zajęcia/gry która nie polegałaby tylko i wyłącznie na nawalaniu nogami i rękami w myszkę i klawiaturę. Chodzi mi tu o jakieś zajęcie przy komputerze które będzie dla niego jednocześnie rozrywką i nauką ale też nie chodzi mi o żadne gry logiczne itp, tylko o coś podobnego to tego co opisywałem w pierwszym poście.[/quot
W jakie gry gra? Bazując na własnym doświadczeniu - jeśli interesuje go coś więcej (zazwyczaj nie, niestety) to z wiekiem każda gra go znudzi. Co do gier o których myślisz, sądzisz że osoba która do tej pory nie wyszła poza czystą nawalankę (po opisie stwierdzam że to głównie FPSy) zacznie jarać się grami w których na osiągnięcie celu trzeba wysilić mózgownicę? Szczerze wątpię (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) Jak lubi FPSy to przekonaj go chociażby do rozegrania sesji w Counter Strike`a (multiplayer). Z żywym przeciwnikiem trzeba troszkę pogłówkować. Jak strategie to masz całą serię Civilisation, w krainie fantasy Heroesy (mówię o klasyce do IV części, reszty nie znam), z nowszych to seria Europa Universalis (lub Hearts of Iron w warunkach IIWŚ) i Total War. Jak nie chce się uczyć to przynajmniej zrozumie podstawy zarządzania (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif) A jak nie to rozwiązanie brutalne - zrób kopię zapasową dysku, sformatuj go, zablokuj porządek bootowania w BIOSie i zabezpiecz go hasłem (niektóre BIOSy pozwalają na zablokowanie zapisu MBR, zrób to też). Zainstaluj mu jakiegoś Linuxa medium-user-friendly (może czysty Debian?) + przeglądarkę i niech się chłopak męczy (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Jak gra w czyste gry przeglądarkowe to włącz logowanie połączeń, wytniesz je później. Jak się zdenerwuje to pójdzie do kolegów albo na piłkę. A jak wytrzyma to się czegoś nauczy (choćby jak wywalić Linuxa i zainstalować windę). Tak czy siak osiągniesz dwa cele - albo zmniejszysz czas grania na kompie albo/i nauczysz go podstaw Linuxa. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 471 Pomógł: 89 Dołączył: 29.07.2008 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
core wars
robocode ale osobiscie jestem za pomyslem @everth, tylko ze zaczalbym od psucia windowsa, tak zeby musial costam naprawiac zeby gry mu dzialaly. Dopiero pozniej zainstalowalbym mu na to wszystko linuxa albo inny os i niech kombinuje, ale tak zeby nie zepsuc Twojego linuxa (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Nieautoryzowani Postów: 45 Pomógł: 16 Dołączył: 28.02.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@everth Don't be evil : ]
A tak na serio to mi się to podoba. Może w najbliższym czasie przetestuje to na swoim bracie. Tylko, że jak jemu popsuję system to sam sobie go może zainstalować. Z lenistwa stworzyłem płytkę z instalacją nienadzorowaną (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 19:44 |