| --Greg-- |
|
|
Goście |
Chciałem najpierw pobrać listę id należących do danej tabeli a potem wylosować z nich jedno id, próbowałem to zrobić w ten sposób:
Niestety to nie działa. Jak to ulepszyć, żeby zadziałało ? |
|
|
|
![]() |
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 143 Pomógł: 19 Dołączył: 7.09.2009 Skąd: Rzeszów Ostrzeżenie: (0%)
|
masz liczbe z przedzialu 0 do 1000 a jak masz 2 wyniki to co ? nie zwroci Ci przeciez...
$sql = 'SELECT id FROM `klienci` WHERE id > 232 LIMIT 1000;' ; $resultx = mysql_query($sql); $count = mysql_num_rows($resultx);
a tak btw to mozesz zrobic przeciez
i masz rekord... |
|
|
|
| --Greg-- |
|
|
Goście |
Założyłem, że będzie przynajmniej 1000 wyników...
Ten 2 sposób rzeczywiście jest fajniejszy. Zaraz to przetestuje. Thanks ! |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 143 Pomógł: 19 Dołączył: 7.09.2009 Skąd: Rzeszów Ostrzeżenie: (0%)
|
a i jeszcze pytanie odnośnie optymalizacji
w równoległym podobnym wątku zaproponowano takie rozwiązanie - oczywiście najbardziej wydajne: $r = mysql_query("SELECT id FROM klienci"); $d = mysql_fetch_row($r); $losowa= mt_rand(0,$ d[0] - 1); $r = mysql_query("SELECT tutaj_pola FROM klienci LIMIT $losowa, 1"); tak że rozwiązań jest wiele.. |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 483 Pomógł: 50 Dołączył: 15.03.2005 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%)
|
przeczytaj sobie ten temat (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif) Temat: PHPMYSQL LOSOWY REKORD
|
|
|
|
![]() ![]() |
|
Aktualny czas: 23.12.2025 - 17:58 |