![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 7 Pomógł: 0 Dołączył: 9.04.2011 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Mam zamiar stworzyć szablon do strony internetowej z tym, że nie mogę rozwikłać jednego problemu: Jak stworzyć menu, które po kliknięciu na odsyłacz wyświetla wybraną stronę, a dodatkowo podświetla tę pozycję? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 248 Pomógł: 55 Dołączył: 1.06.2010 Skąd: mam to wiedzieć? Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Przykład:
Mam 3 linki menu: 1. Klocki (adres będzie index.php?p=klocki) 2. Spłóczki (jw. p=sploczki) 3. Lizaki (jww. p=lizaki) Teraz get'em pobieram p, czyli mając aktywną podstronę Klocki - mam też odpowiednie id - klocki (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) Sprawdzam linki w menu, jeżeli któryś ma id == klocki, to odpowiednio go styluję. To oczywiście proste - łopatologiczne rozwiązanie. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 7 Pomógł: 0 Dołączył: 9.04.2011 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Myślałem o czymś, co nie wymaga użycia php'a - JS, JQuery, Ajax etc.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 707 Pomógł: 290 Dołączył: 16.12.2008 Skąd: Śląsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ajax wymaga PHP.
Można to zrobić w czystym CSS. Zerknij na moją stronę i wyłącz skrypt - wtedy działa sam CSS na podstawie id body. Tu masz CSS. Kod #home #menu li a.home, #oferta #menu li a.oferta, #o_nas #menu li a.o_nas, #kontakt #menu li a.kontakt { background : #616161 url(images/trcorner.gif) no-repeat top right; } O co chodzi? Po prostu gdy jesteś na stronie gdzie body ma ID "home" to poniższe formatowanie ma wpływ tylko na link #home #menu li a.home i tylko go wyróżnia określonym formatowaniem (tutaj przykład zmiany tła). Ten post edytował markonix 18.06.2011, 16:00:48 |
|
|
![]()
|
|
Czy mógłbyś opisać bardziej działanie kodu? Nie chcę używać czegoś, czego działania nie rozumiem. Domyślam się, że chodzi tutaj o selektory potomkóe etc., ale nic więcej.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 707 Pomógł: 290 Dołączył: 16.12.2008 Skąd: Śląsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No tak jak powiedziałeś. Po polsku ta reguła mówi.
Wyróżnij (oznacz jako aktywny) odnośnik (a) o określonej klasie, który znajduje się w liście (li), która to ta lista znajduje się w kontenerze o ID (#menu), który to ten kontener znajduje się w kontenerze o określonym ID (u mnie jest to ID przypisane do body). Dla lepszej przejrzystości ID BODY = KLASA LINKA ale nie ma to znaczenia. Id #menu też nie ma tu znaczenia, po prostu u mnie to powinno być ale nie jest to częścią tego sposobu. Nadal nie rozumiesz? No to firegub w dłoń i baw się CSSem na żywo. |
|
|
![]()
|
|
markonix, już rozumiem. Nie od tej strony czytałem zawartość kodu.
Do zamknięcia. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 18.09.2025 - 12:48 |