![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 18 Pomógł: 1 Dołączył: 12.06.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam takie coś:
Kod for (i=1;i<=9;i++) { document.getElementById('form_ukladanka').innerHTML+='<input type="button" class="ukladanka_kratka" value="" style="width:160px; height:123px; background-color: #0f0f0f; border:0mm;" onFocus="blur(this)">'; document.getElementsByTagName('input')[i+3].id='cba_'+i; document.getElementsByTagName('input')[i+3].name='kratka2_'+i; } W innerHTML nie mogę jako id/name ustawić tekstu razem ze zmienną, wiec muszę to robić osobno. Mam taki sam problem z zdarzeniem onClick. Chcę je przypisać do każdego z inputów i ma ono mieć w sobie zmienną "i" z pętli for, coś w stylu 'uloz_'+i. Tylko, że jak to przypisać do każdego z pól input, by funkcja wpisana w onClick zadziałała dopiero po kliknięciu na właściwy jej input, a nie od razu? Ten post edytował serek 15.06.2011, 17:47:38 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 350 Pomógł: 512 Dołączył: 4.01.2009 Skąd: Wrocław / Świdnica Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A jak próbowałeś?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 18 Pomógł: 1 Dołączył: 12.06.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Różnie (IMG:style_emoticons/default/haha.gif)
z: document.getElementsByTagName('input')[i+3].onclick document.getElementsByTagName('input')[i+3].addEvent document.getElementsByTagName('input')[i+3].addEventListener I nic, może źle to stosuję (IMG:style_emoticons/default/haha.gif) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 350 Pomógł: 512 Dołączył: 4.01.2009 Skąd: Wrocław / Świdnica Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Pokaż jak próbowałeś z onclick.
W razie czego masz małą podpowiedź: Kod <input id="1">
<input id="2"> <input id="3"> <input id="4"> <input id="5"> <input id="6"> <script> els = document.getElementsByTagName('input'); for(i=0; i<6; i++){ els[i].onclick = function(){ alert(this.id); } } </script> |
|
|
![]()
|
|
Ehh.. a ja ciągle robiłem coś w stylu:
Kod document.getElementsByTagName('input')[i+3].onclick=nazwa_funkcji(); Czyli powinienem zrobić tak: Kod for (i=1;i<=9;i++) { document.getElementsByTagName('input')[i+3].onclick=function(){ nazwa_funkcji(); }; } Tylko jak zapisać tą nazwę funkcji by zadziałała? Nazwa to uloz2_x, gdzie x to cyferka z pętli... Ten post edytował serek 15.06.2011, 19:06:49 |
|
|
![]()
|
|
Zrób to inaczej...
nazwa_funkcji( argument ), a nie tak jak Ty -> nazwa_funkcji_argument(); Cytat Ehh.. a ja ciągle robiłem coś w stylu: Kod document.getElementsByTagName('input')[i+3].onclick=nazwa_funkcji(); Czyli powinienem zrobić tak: I tak i nie (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Kod el.onclick = nazwa_funkcji; //albo el.onclick = function(){ nazwa_funkcji(); } Pierwszy sposób( bez "()" ) stosujesz, gdy funkcja nie przyjmuje argumentów, 2 gdy funkcja przyjmuje argumenty. 2 sposób to tzn. tworzenie funkcji anonimowej Powodzenia |
|
|
![]()
|
|
No dobra, ale ja mam rozpisane dla każdego inputa inną funkcję: uloz2_1, uloz2_2, uloz2_3,...,uloz2_9. A ten sposób z argumentem byłby chyba tylko dobry, jeśli miałbym 1 funkcję z zadaniami dla każdego z input'ów. Czy się mylę?
|
|
|
![]()
|
|
Mylisz się:
Kod function test(x){ switch(x){ case '1': break; case '2': break; } } Ew. da się wywołać te Twoje funkcje w taki sposób: window['nazwa_funkcji_'+i](); ,ale to nie jest polecane. |
|
|
![]()
|
|
Nom racja zapomniałem o takim sposobie, a sam go używam (IMG:style_emoticons/default/haha.gif)
Coś nie działa, pewnie znowu o czymś zapomniałem (IMG:style_emoticons/default/haha.gif) Podstawiam do każdego inputa takie coś: Kod for (i=1;i<=9;i++) { document.getElementsByTagName('input')[i+3].onclick=function(){uloz2(i);}; } I mam switch'a z alertami dla sprawdzenia czy jest ok: Kod function uloz2(x) { switch(x) { case 1: alert(x); break; case 2: alert(x); break; } } Ale coś nie działa, bo się alert nie wyświetla. |
|
|
![]()
|
|
Stary problem...
Kod document.getElementsByTagName('input')[i+3].onclick= function(i){ return function(){ uloz2(i); }}(i);
|
|
|
![]()
|
|
Nadal nic.
EDIT: Ostatnia funkcja nr 9 wywołuje alert, reszta cicho siedzi... Tak samo z powyższym sposobem jak i z samym onclick=function(){ uloz2(i); }; Wymazuje z pamięci poprzednie funkcje chyba. EDIT2: DZIAŁA!! Jak dodawanie tej funkcji jest w tej samej pętli for co innerHTML z tworzeniem inputów (więć stworzy się jeden input, doda się do niego funkcja, drugi input, funkcja, itd.), to tylko ostatni input nr 9 wywołuje funkcję z alertem, który wyświetla atrybut o wartości 9 równym temu inputowi. Jeśli dam to w osobnej pętli poniżej pętli z innerHTML, więc dodawanie funkcji zacznie się już po wygenerowaniu inputów, razem z rozwiązaniem z Twojego powyższego postu to każdy input wyświetla już swój własny alert. Wielkie dzięki za pomoc. Ten post edytował serek 15.06.2011, 21:34:41 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 13.10.2025 - 11:19 |