![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 Pomógł: 0 Dołączył: 18.11.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Napisałem sobie klasę Cookie
i teraz jest taka dziwna sytuacja, że jak wywołam index.php
to wyświetla "CIACHO: " i tyle ![]() zmodyfikowałem funkcję set do postaci:
I wtedy wyświetla mi poprawną wartość, czyli "WARTOŚĆ COOKIE: 1234 CIACHO: " czyli znowu nie otrzymuję wartości z funkcji get. Sprawdzałem w WebDeveloperTools dla FF i ciastko jest utworzone. Jak ponownie wywołam index.php to wtedy dopiero otrzymuję "CIACHO: 1234" Macie może jakieś pomysły czemu nie mam dostępu do zmiennej $_COOKIE['Nazwa'] od razu po utworzeniu jej. Próbowałem nawet zamienić klasę na zwykłe setcookie('Nazwa','1234) i echo $_COOKIE['Nazwa'] i efekt jest taki sam.... |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
setcookie ustawia $_COOKIE dopiero na następne wywołanie strony
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 Pomógł: 0 Dołączył: 18.11.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dzięki za odpowiedź.
Czy istnieje jest jakaś możliwość ustawienia cookie żeby od razu można było zacząć z niego korzystać? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
No to ustaw recznie zaraz po setcookie
setcookie(......); $_COOKIE['bo mi się spieszy'] = 'bo jestem niecierpliwy ![]() -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
A rób jak chcesz. Skoro Cookie:set zwraca ci ustawianą wartosc to korzystaj z tego. Wszystko zależy od Twoich potrzeb
edit: zmieniasz posty w trakcie czyjejs odpowiedzi. Odpowiadałem ci na post o zupelnie innej tresci!
Powód edycji: [nospor]:
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Spoko, dzięki.
Chodzi mi tylko o to czy taki sposób przekazania zmiennej jest bezpieczny. |
|
|
![]()
|
|
Funkcja zwraca ci dokładnie to co jest podajesz. Jak dasz jej dynamit to zwroci ci dynamit, jak dasz jej ciastko to zwroci ci ciastko.
edit: zmieniasz posty w trakcie czyjejs odpowiedzi. Odpowiadałem ci na post o zupelnie innej tresci! if (!Cookie::get('Nazwa'): $WARTOSC = Cookie::set('Nazwa',1234); else $WARTOSC = Cookie::get('Nazwa'); echo $WARTOSC; Ten kod pobiera ci wartosc z ciacha. Wszystko zalezy od tego co ty tam chcesz przechowywać i co z tym robić. Musisz pamiętać, że ciacho user sam sobie może zmienić niezależnie od tego co ty tam włożysz. -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Ogólnie mam zamiar trzymać tam zhashowane IDKoszyka sklepowego.
W połączeniu ze zmienną z sesji (UserID) będę mógł wyciągnąć z bazy to co ktoś nawrzucał do koszyka. Czy może lepiej IDKoszyka też trzymać w sesji, chociaż zależy mi na tym, aby koszyk był zapamiętany przez 2 - 3 dni jakby user wrócił. |
|
|
![]()
|
|
Jeśli koszyk chcesz pamiętać na dłużej to to rozwiązanie jest ok.
Pamiętaj tylko by to była na tyle unikalna wartosc, by nie można było jej łatwo podrobić i wstrzelić się w cudzy koszyk -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 23:12 |