![]() |
![]() |
--hmmm-- |
![]()
|
Goście ![]() |
Witam mam klasę rodzica
i teraz mam klase dziecka wczytywana pryey funkcje load_module()
i teraz w klasie potomnej znowu łączy sie z baza danych a nie da sie po prostu odziedziczyc wartosci rodzic->pdo zeby w dziecku nie musial sie ponownie laczyc z baza? bo czasami sie zdaza w bardziej zawilych przypadkach ze przez to mam too many connections... na localhoscie ... prosze o pomoc |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 655 Pomógł: 556 Dołączył: 17.03.2009 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Bo to dwa zupełnie inne obiekty niemające ze sobą nic wspólnego.
Napisz może co chcesz uzyskać, jest tyle różnych wzorców że będzie coś pasowało do Twoich potrzeb. |
|
|
--hmmm-- |
![]()
|
Goście ![]() |
chce uzyskac to ze w silniku zalaczam rozne biblioteki pdo, szablony, langi, sesje i chcialbym zeby pozniej jak wywolam jakas klase (modul) w tej klasie nadrzednej zebymiala automatycznie pprzypisane wartosci tych zmiennych mianowicie ze w klasie modulu nie musze sie laczyc z baza danych tylko dam
$this -> pdo -> query("select * from site"); |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 655 Pomógł: 556 Dołączył: 17.03.2009 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Złe podejście wrzucać wszystko do jednego worka, dlatego też masz problemy.
Poczytaj o MVC ew. MVP Pomijając złą logikę, zapomniałem że mógłbyś wykorzystać wzorzec Registry. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 476 Pomógł: 1306 Dołączył: 6.08.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@Fifi209: Co ma tutaj w ogóle MVC/P do rzeczy? Temat dot. kompletnych podstaw obiektówki, a Ty z architekturą aplikacji wyskakujesz. Swoją drogą najpierw zarzucasz wrzucanie do jednego wora, potem sugerujesz użycie takiego wora w postaci wzorca rejestru.
@--hmmm--: Przeczytaj sobie jeszcze raz w manualu (czy ogólnie w Googleu) rozdział dot. dziedziczenia (możesz również korzystać z materiałów dla Javy ponieważ mechanizm ten działa niemalże identyczne w obu językach) ponieważ błędnie pojmujesz jego założenia. Nowo tworzone obiekty (new) nie dziedziczą niczego z już istniejących obiektów. Natomiast co do samego problemu. Słowo klucz: dependency injection (ang. wstrzykiwanie zależności) - a w sieci już znajdziesz materiałów od groma. |
|
|
![]()
|
|
Crozin, jeżeli się uczyć to od razu może dobrych nawyków? Co do wora, napisałem że pomijając złą logikę co samo w sobie miało uchronić mnie przed tym co napisałeś. (IMG:style_emoticons/default/wink.gif)
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 16.09.2025 - 18:17 |