![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 55 Pomógł: 0 Dołączył: 5.06.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam!
Potrzebowałem, aby php dodawał do sql spację. Zmieniłem więc kodowanie bazy w pliku php za pomocą instrukcji. mysql_query('SET NAMES utf8'); mysql_query ("SET CHARACTER SET utf8"); mysql_query ("SET SESSION collation_connection ='utf8_unicode_ci'"); Niby wszystko ok, ale wyskakuje : Warning: mysql_fetch_array(): supplied argument is not a valid MySQL result resource in Co robie nie tak ? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Cytat Potrzebowałem, aby php dodawał do sql spację. Zmieniłem więc kodowanie bazy w pliku php za pomocą instrukcji. Co ma spacja do kodowania?Cytat Warning: mysql_fetch_array(): supplied argument is not a valid MySQL result resource in Masz błąd zapytania. Jak sobie radzić z błędami zapytania masz napisane tu:Temat: Jak poprawnie zada pytanie ps: przenosze -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 55 Pomógł: 0 Dołączył: 5.06.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wszystko OK, ale dlaczego bez utf-8 działa normalnie , bez warninga?
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Jakbyś zastosował się do wskazówek, które masz w temacie, który ci dałem, to byś dostał odpowiedni komunikat z bazy mysql i byś wiedział dlaczego.
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Faktycznie, troszke się pospieszyłem. Dzięki za pomoc. Sql zwrócił błąd
Illegal mix of collations (latin1_german2_ci,IMPLICIT) and (utf8_unicode_ci,COERCIBLE) for operation '=' o co chodzi ? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 15 Pomógł: 0 Dołączył: 6.06.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
czesc,
Prawdopodobnie masz inny system porównań w bazie lub tabeli niż utf8, który - podejrzewam - próbujesz ustawić. |
|
|
![]()
|
|
Jak głosi komunikat, porównujesz dwa pola w różnych kodowaniach. A na to mysql nie pozwala
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Co w takim razie zrobić ? Zmienić kodowanie całej tabeli ? Da się to ustalić z poziomy phpmyadmina?
|
|
|
![]()
|
|
Poprostu pola, które chcesz porównywać, trzymaj w tym samym kodowaniu
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 24.07.2025 - 21:18 |