Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> Praca inżynierska
Hpsi

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

// piszę w hydeparku, bo w sumie nie wiem gdzie mam to zamieścić (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)

Witam,
mam napisać prace inż na temat "informatyczna platforma zdalnego nauczania" w sumie chodzi o system e-learningowy, sprawa ogólnie niezbyt trudna.
Opisze delitkanie swój pomysł jak to wykonać, jeśli będziecie mieli jakieś uwagi/propozycje do zmian to z góry bardzo dziekuje za sugestie (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)

Ogólnie to zamierzam użyć pdo, smarty czyli standardowy zestaw narzedzi.
Nie zamierzam używać zadnych ogólno dostępnych frameworków.

Ogólnie zamysł wyglada tak:

Podział na 3 główne grupy root | wykladowca | student

Zamiezam napisać prosty silnik do tego:
- zarządzanie błedami
- zarządzanie linkami
- zarzadzanie bibliotekami
- mała nakładka na pdo (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
- podział modułów na osobne katalogii - ze względu na prawa dostępu:
* root - katalog /root
* wykladowca - katalog /wykladowca
* student - katalog /student
* ogolne - katalog /modules

Czyli w sumie nic bardzo rozbudowane - wiadomo , to tylko praca inż nie chce sie przepracowywac :-)

Jednak głównym problemem który mnie męczy jest bezpieczeństwo danych w takim systemie, w końcu będę przechwoywać dane osobowe takie jak pesel czy też nr indeksu, jak to porpawnie zabezpieczyć by dane były w zgodnie z prawem przechowywane?

Ten post edytował Hpsi+ 6.06.2011, 13:02:08
Go to the top of the page
+Quote Post
2 Stron V   1 2 >  
Start new topic
Odpowiedzi (1 - 19)
Daiquiri

Grupa: Administratorzy

Z tego co się orientuje taką bazę danych musi zatwierdzić GIODO. Nie mam jednak pewności, czy coś się w tej kwestii nie zmieniło. I tak:
GIODO o PESEL
Warunki przetwarzania danych
Czym są dane osobowe
+Quote Post
Hpsi

-----

mało pocieszająca informacja. Jednak będę musiał jakoś zrobić system logowania dla studentów, odnosnie numerów albumów jest taki sam rygor jak z peselem ?
+Quote Post
1010

-----

Z tego co się orientuję to nr albumu już spokojnie może być.

Cytat
1. Ustawa o ochronie danych mówi, że daną osobową jest dana która pozwala ustalić tożsamość osoby bez zbyt nadmiernego nakładu środków i czasu.

Różnie to można interpretować

Ten post edytował 1010 6.06.2011, 15:34:18
+Quote Post
Hpsi

-----

Odnośnie cytatu zgodzę się w 100%, bardzo różnie można to interesować, znaleźć dane osobowe kogoś po peselu prostą sprawą nie jest no ale.
Ogólnie dzięki za informację.
Ale podsumowując i tak będę musiał przyłożyć większą uwagę jeśli chodzi o przechowywanie danych w bazie n/t danego studenta, szyfrować te dane jakoś czy trzymać w bazie niezaszyfrowane, jedynie hasło w sha1 md5 ?
+Quote Post
everth

-----

Nie jest związane z twoim tematem (powiązane z systemami ochrony zdrowia - problemy bezpieczeństwa są podobne) ale powinno ci pomóc w szerszym spojrzeniu na ten problem - przeczytaj z tego rozdział "Security and Confidentiality", zobacz jakie rozwiązania zaproponowano, jakie prace są polecane. Możesz też przeczytać to, bardziej szczegółowe omówienie. Oczywiście w tych systemach poziom rozpatrywanej paranoi jest wyższy niż u ciebie ale parę dobrych rozwiązań i zaleceń nie zaszkodzi przyswoić.
+Quote Post
Daiquiri

Cytat(Hpsi+ @ 6.06.2011, 17:06:47 ) *
Odnośnie cytatu zgodzę się w 100%, bardzo różnie można to interesować, znaleźć dane osobowe kogoś po peselu prostą sprawą nie jest no ale.
Otóż jest, gdyż PESEL jednoznacznie wskazuje na Ciebie. Natomiast pod danymi: Jan Kowalski, Kraków - może się kryć 50 różnych Janów Kowalskich (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) .
+Quote Post
Hpsi

-----

Dziękuje za pomoc , linki i informacje
@everth - napewno przeczytam, wielkie dzięki jeszcze raz .

+Quote Post
1010

-----

Prawda jest taka, że na podstawie numeru albumu i uczelni też idzie jednoznacznie zidentyfikować osobę. Jednak nie zrobi tego przeciętna osoba z ulicy, bo potrzebowała by informacji z dziekanatu itp. Jak zatem się to ma do zdania:

Cytat
Ustawa o ochronie danych mówi, że daną osobową jest dana która pozwala ustalić tożsamość osoby bez zbyt nadmiernego nakładu środków i czasu.

Co to znaczy zbyt nadmierny nakład środków i czasu?

Trudno powiedzieć...

Niestety polskie prawo w niektórych przypadkach leży po stronie tego, kogo stać na lepszych prawników...
+Quote Post
IceManSpy

-----

A tak szczerze mówiąc, czemu nie możesz się o to zapytać promotora? Poza tym jeśli nie podpisałeś umowy na wyłączność tego programu z uczelnią, to prawowitym właścicielem jest ona - wniosek? - jej problem. Ty tylko piszesz aplikację "dla niej (uczelni)" .

Ten post edytował IceManSpy 6.06.2011, 22:12:08
+Quote Post
everth

-----

To dalej na polskich uczelniach utrzymany jest ten chory przepisu regulaminu który nakazuje przekazać prawa intelektualne do pracy na uczelnię pod rygorem niedopuszczenia do obrony? Podobno się to zmieniło jakiś czas temu (słyszałem takie pogłoski).
+Quote Post
IceManSpy

-----

Nie wiem jak to jest z tym niedopuszczeniem, ale jeśli nic nie podpiszesz, to oni mają prawa do Twojej pracy i aplikacji. I nie możesz jej sprzedawać bez zgody uczelni.
No... chyba że napiszesz "nową" (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif)
+Quote Post
everth

-----

"Nową" - nie rozumiem (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) . Zresztą ja opuściłem ten chory system jakiś czas temu, to może weszły w życie jakieś nowe formy "przewału" (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif) . U mnie na kopiowaniu niekiedy całych rozdziałów (lub pomysłów, danych) z prac dyplomowych (bo współautorstwo promotora przecież (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) ) wyrabiała normę cała kadra Instytutu. Tak więc z prac jednego rocznika można było napisać habilitację lub nawet wydać książkę (przesadzam).
+Quote Post
IceManSpy

-----

Nową... np masz napisać blog. Piszesz go w czystym PHP dla uczelni. A dla siebie piszesz np z wykorzystaniem frameworka, albo obiektówki. Działanie niby takie samo, ale to już nowe rozwiązania, nowy kod i w ogóle (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
+Quote Post
Hpsi

-----

Cytat
Niestety polskie prawo w niektórych przypadkach leży po stronie tego, kogo stać na lepszych prawników...

To nie od dziś wiadomo (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
Cytat
A tak szczerze mówiąc, czemu nie możesz się o to zapytać promotora?

Bo jade troszkę na wariackich papierach ;P studiowalem na jednej polibudzie, ze względu na różne okoliczności na 7 semestrze sie wypisałem z uczelni (mały konflikt z wykładowcą z przedmiotu "aplikacje internetowe" ) , i 2 tygodnie temu zapisałem się na prywatną, na sobote (tą co będzie) mam jechac pokazać promotorowi pracę i w niedalekiej przyszłości bronić ją. Problem polega na tym iż nie widziałem promotora nigdy w życiu na oczy i nawet nie wiem jak sie nazywa ^^
Cytat
To dalej na polskich uczelniach utrzymany jest ten chory przepisu regulaminu który nakazuje przekazać prawa intelektualne do pracy na uczelnię pod rygorem niedopuszczenia do obrony?

Z tego co mi wiadomo nic sie nie zmieniło - dlatego też nie przywiązuje wielkiej uwagi do pracy inż . W końcu jak to usłyszałem kiedyś "nie przykładaj się do inżynierki, w końcu i tak ktoś z twojej pracy inż zrobi sobie prace magisterską"
Cytat
Nową... np masz napisać blog. Piszesz go w czystym PHP dla uczelni. A dla siebie piszesz np z wykorzystaniem frameworka, albo obiektówki. Działanie niby takie samo, ale to już nowe rozwiązania, nowy kod i w ogóle

I za ten tok rozumowania kocham Polaków, kocham być Polakiem !;]
btw cisnie mi się na myśl jeden z cycatów polskiej sceny hh "taniej kupie, drożej sprzedam to wódki się też napije"

Ten post edytował Hpsi+ 7.06.2011, 06:04:17
+Quote Post
Daiquiri

Cytat(IceManSpy @ 6.06.2011, 22:58:22 ) *
Nie wiem jak to jest z tym niedopuszczeniem, ale jeśli nic nie podpiszesz, to oni mają prawa do Twojej pracy i aplikacji. I nie możesz jej sprzedawać bez zgody uczelni.
A skąd takie informacje? Uczelnia ma prawo do publikacji Twojej pracy przez pierwsze 6 miesięcy, a Ty przed upływem tego czasu, nie możesz pracy (bez zgody Uczelni) nawet w Internecie zamieścić. Jednak nadal przy Tobie stoją prawa autorskie majątkowe. Ponieważ w punkcie 15a przepisów prawa autorskiego, które to informuje nas o prawie pierwszeństwa publikacji, nie ma mowy o nieodpłatnym przeniesienie autorskich praw majątkowych do swojej pracy.

@everth
Nie wiem czy się zmieniło, czy wcześniej była to kwestia błędnej "interpretacji" czy też błędnego poglądu.
+Quote Post
Hpsi

-----

@daiquiri, powiem Ci tak, poprzedni promotor (na mojej byłem politechnice) poinformował mnie, że po napisaniu pracy inż, muszę oddać całość uczelni , bo oni mają już plany jak wykorzystać na uczelni moją pracę , jednoczenie jak powiedziałeś wyżej nie mam prawa publikować mojego działa nigdzie w internecie ani nic. Praktycznie oddaje im moją pracę.
+Quote Post
Daiquiri

Taka opinia (o prawach majątkowych) zwykła krążyć po Uczelniach, jednakże na jakiej podstawie masz przenosić prawa majątkowe? Zgadzam się, co do 6 miesięcznego terminu "zamrożenia" Twoich praw względem publikacji, jednak jaki przepis wskazuje na przekazanie praw majątkowych?
+Quote Post
Hpsi

-----

Znalazłem przykładowy dokument który, student powinien podpisać, z Tego co mi wiadomo od znajomych którzy sie obornili , podpisali podobny dokument na mojej "poprzedniej" politechnice pod rygorem niedopuszczenia do bronienia pracy :
http://www.chemia.pk.edu.pl/wiitch/downloa...20-%20umowa.pdf
Ogólnie, tym bardziej mnie to irytuje i nie zamierzam nawet 1/10 mojej wiedzy wrzucać w taką pracę (...)
+Quote Post
IceManSpy

-----

Cytat(Hpsi+ @ 7.06.2011, 06:40:35 ) *
I za ten tok rozumowania kocham Polaków, kocham być Polakiem !;]
btw cisnie mi się na myśl jeden z cycatów polskiej sceny hh "taniej kupie, drożej sprzedam to wódki się też napije"

Ale czemu od razu bycie Polakiem i nasze kombinowanie? Piszesz na pracę np system blogowy. Tzn, że już nigdy w życiu nie możesz takiego systemu napisać? ;>
+Quote Post

2 Stron V   1 2 >
Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 22.08.2025 - 12:23