![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 77 Pomógł: 1 Dołączył: 30.05.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam mam problem bo przeszukałem już chyba wszystkie fora
Chodzi o to : plik1.html tutaj mam deklarować zmienną np. $elo = siema pod spodem ma być przycisk "wyślij" i jeśli go nacisne to na stronie dwa.php ma wyświetlać się Witaj twoja zmienna to $elo czyli ma poprostu wyświatlać: Witaj twoja zmienna to siema proszę napiszcie mi te 2 pliki bo już męczę się nad tym nie wiem ile a dla was to zapewne minuta pisania |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 664 Pomógł: 169 Dołączył: 8.01.2010 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat [...]proszę napiszcie mi te 2 pliki bo już męczę się nad tym nie wiem ile[...] To wklej kod jaki do tej pory wymyśliłeś, to łatwiej będzie ci pomóc:) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 77 Pomógł: 1 Dołączył: 30.05.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Plik1.html
<html> <head> <title> Test formularza </title> </head> <body> <form action="dwa.php" method="GET"> <?php $elo = siema ?> <input type=submit value="Wyślij"/> </form> </body> dwa.php <html> <head> <title> Wyniki </title> </head> <body> Witaj twoja zmienna to <?php echo $_GET['$elo']?><br> </body> </html> To jest coś takiego ale to totalne bzdury no nie wiem jak zrobić aby to działało poprawcie mnie, bo w php siedze dopiero od 2 dni : < |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 778 Pomógł: 84 Dołączył: 29.07.2010 Skąd: Gliwice / Pławniowice Mistrz niezmordowanej klawiatury. Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
<input name=elo> zamiast definiowania $elo
i ma być $_GET['elo']; |
|
|
![]()
|
|
ale chyba nie zrozumiałeś o co mi chodzi bo to co ty wysłałeś to jest że ja musze wprowadzać coś w to pole <input> a mi chodzi o to
w pliku1.html "siema" <- to jest napisane na stronie a nie wpisane w fromule input to moge jedynie zmienić w kodzie strony tu ma być przycisk "wyślij" dwa.php jak klikne wyślij to na tej stronie wyświtla się np. tam było napisane "siema" i żeby siema to była zmienna żebym w każdym momencie mógł ją zmienić na co innego |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 486 Pomógł: 101 Dołączył: 27.06.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
aby wysyłać zmienne pomiędzy stronami używa się sesji.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 778 Pomógł: 84 Dołączył: 29.07.2010 Skąd: Gliwice / Pławniowice Mistrz niezmordowanej klawiatury. Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
to daj w inpucie value=
a do zmiennej możesz przypisać get'a |
|
|
![]()
|
|
to dopisałbyś mi to do tego mojego kodu to aby działało , bo nie bardzo rozumiem,
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 264 Pomógł: 11 Dołączył: 9.05.2011 Skąd: Gdańsk Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
$_SESSION["powitanie"] == "SIema";
i wtedy tam po drugiej stronie $powitanie = $_SESSION["powitanie"]; czyli zawartość session powitanie przypisujesz do zmiennej $powitanie no i wtedy wyświetlasz ją echo $powitanie; i działa:] raz przypiszesz do session zawartość i wtedy możesz na całej stronie się nim posługiwać aleee nie zapomnij w tych dwóch plikach na samym początku dać session_start(); dajesz to na poczatku przed wszystkim zaraz po znaczniku <?php jak coś(IMG:style_emoticons/default/wink.gif) a tu masz filmiki o php: http://www.uw-team.org/videoarty_kurs_php.html czegoś cię nauczą(IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Ten post edytował plej 31.05.2011, 21:07:41 |
|
|
![]()
|
|
okej a według plej;a : ) to powinno wyglądać tak
plik1.php <?php session_start(); $_SESSION["powitanie"] == "Siema"; ?> dwa.php <?php session_start(); $powitanie = $_SESSION["powitanie"]; echo ($powitanie); ?> ale niestety nic mi się nie wyświetla i jakbyście mogli to poprawić i dorobić jeszcze że tan napis siema w dwa.php wyświatlał się dopiero wtedy kiedy w plik1.php kliknę przycisk "wyślij" czyli to chyba jakoś trzeba jeszcze zrobić w plik1.php jakiś formularz aby było "wyślij" ale nie wiem na prawde może i źle myśle Ten post edytował xmen491 31.05.2011, 21:21:12 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 264 Pomógł: 11 Dołączył: 9.05.2011 Skąd: Gdańsk Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
echo ($powitanie;
(IMG:style_emoticons/default/questionmark.gif) w nawiasach? ehh pomysł. to html'a nie znasz? napisz sobie form itd. albo getem wyślij <a href="jeden.php?powitanie=siema"> Odsyłacz </a> druga strona: $powitanie = $_GET["powitanie"]; itd. sryy mój błąd z session plik1.php <?php session_start(); $_SESSION["powitanie"] == "Siema"; ?> tak ma być $_SESSION["powitanie"] = "Siema"; jeden znak "=" a dałem dwa sorki:) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 82 Pomógł: 3 Dołączył: 26.04.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Przecież mu chodzi o przesłanie zmiennej. Niekoniecznie musi używać sesji ale może użyć. W jego przypadku $_POST się sprawdzi.
Na stronie jeden.php dajesz <FORM method="POST" action="dwa.php"> <INPUT type="text" name="zmienna" value="" /> <INPUT type="submit" name="Zmienna" value="wyslij"/> </FORM> Na stronie dwa.php dajesz <? echo "twoja zmienna to:".$_POST['zmienna']; ?> ps. Pierwsza strona nie musi zawierać rozszerzenia php gdy np nie posiada żadnego kodu php w sobie. Także pierwszy plik niekoniecznie musi mieć rozszerzenie php jak w powyższym przypadku. Ten post edytował worek 31.05.2011, 22:25:30 |
|
|
![]()
|
|
pisałem z nim na pw i o to mu chodziło co napisałem wyżej:)
jakoś podziękował bo tak chciał.. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 25.08.2025 - 16:27 |