![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 623 Pomógł: 11 Dołączył: 1.01.2009 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Konkretnie chodzi mi tylko tabele przechowujące informacje o zamówieniach: zamowienie
produkty_zam
produkty
Powiązania wyglądają w ten sposób: zamowiena.id = produkty_zam.id_zam produkty.id = produkty_zam.id_prod Co myślicie o takiej bazie danych? Pierwszy raz robię sklep internetowy i nie chciałbym czegoś zwalić. Co byście poprawili? Pozdrawiam |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 144 Pomógł: 30 Dołączył: 5.05.2007 Skąd: Mannheim Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam !
W tabeli zamowienie nie powinno byc pola koszt, poniewaz masz go juz w tabeli produkty_zam, co zreszta tez nie jest konieczne. Trzymaj w tabelach dane tzw. atomowe Niepotrzebne jest powielanie informacji w Tabelach zamowienie, produkty_zam i produkty. Chodzi konkretnie o pola netto, brutto, vat, sztuk, koszt. jezeli masz cene brutto i vat, netto latwo obliczyc, jezeli masz ilosc i brutto calkowity koszt tez mozna obliczyc. Unikaj powielania danych, ktore po przeliczeniu i skroceniu do dwoch miejsc po przecinku moga miec rozne wartosci. ( A tak czasen bywa w sklepach jezeli nie trzymasz sie jednej regoly liczenia cen ). Tabela produkty powinna miec referencje category_id, czyli polaczenie z jakas kategoria. Czyli zamowienie 1. id 2. data_czas 3. id_uzyt 4. status_id produkty_zam 1. id 2. id_zam 3. id_prod 4. sztuk produkty 1. id 2. nazwa 3. cena_brutto 4. vat 5. category_id categories 1. id 2. nazwa 3. parent_category_id status 1. id 2. nazwa // np zamowiono, zaplacono, w przygotowaniu, wyslano, doreczono Oczywiscie wszedzie indeksy, klucze obce etc. To tak baaaaaaaardzo mniej wiecej. Obejrzej sobie moze dla informacji jakas strukture gotowego sklepu ( nawet OSC albo XTCommerce ), zobaczysz tam duzo wiecej tabel. Nie wiem czy uwzgleniasz sytuacje ze user moze pakowac produkty do koszyka, a wcale nie laduje w kasie i nie kupuje. Te dane dobrze jest trzymac w jakiejs tabeli user_basket do celow czysto marketingowych, ale to juz zupelnie inna bajka. Pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 623 Pomógł: 11 Dołączył: 1.01.2009 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A jak zrobić tabelę koszyka? Bo ja mam takie coś:
Dobrze to zrobiłem? |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 11:58 |