![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 Pomógł: 0 Dołączył: 18.05.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hej, bardzo proszę o pomoc, gdyż szukam różnych rozwiązań już drugi dzień i nie mogę sobie z tym poradzić...
Pobieram dane z pliku txt (kodowanie windows-1250) znajdującego się na serwerze do bazy danych. Plik txt zawiera pole oddzielone znakiem | przykład: ABC 001|Polska|26.06.2011|06.07.2011|IMMS|Świnoujście|... Dane pobieram w ten sposób:
I wrzucam je do bazy (baza w kodowaniu utf-8): Wszystko działało ok, dopóki nie zmieniłam serwera na inny, a w zasadzie założyłam nowe konto na tym samym serwerze, więc ustawienia te same. Teraz obcina mi pierwszą literę i zamiast pobierać "Świnoujście", pobiera "winiujście", zamiast "Łeba", to "eba", a dalsze polskie znaki w wyrazie są... Będę wdzięczna za wszelką pomoc! PS Co zrobić, żeby w mojej sygnaturce były linki? Zrobiłam standardowo BBCode [url], ale nie działa :/ Nikt nie pomoże? (IMG:style_emoticons/default/worriedsmiley.gif) |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Newsman Grupa: Moderatorzy Postów: 2 033 Pomógł: 290 Dołączył: 21.12.2007 Skąd: Łódź ![]() |
A jakie jest ustawione kodowanie dla całej bazy i poszczególnych tabel oraz kolumn?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 Pomógł: 0 Dołączył: 18.05.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Heh, dawno mnie nie było, ale problem wciąż nie rozwiązany także dzięki za zainteresowanie!
Baza: UTF-8 Unicode (utf8) Tabela: utf8_general_ci Kolumna: utf8_general_ci |
|
|
-Zibi_Interstaff- |
![]()
|
Goście ![]() |
Na pocieszenie mogę dodać że też doświadczyłem problemu z fgetcsv i brakiem pierwszej polskiej litery. Dotyczyło to ż małe i Ż duze.
Mogę jedynie poradzić obejście prbolemu z użyciem fgets /fgetss + podiał każdej linii za pomocą explode. To działa zawsze a efekt ten sam. Pozdr Zibi |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 19:15 |