![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 150 Pomógł: 1 Dołączył: 4.12.2010 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Witam.
Mam pewien problem. Gdyż chcę zrobić pobieranie pliku z wykonaniem zapytania do mySQL. Mianowicie chodzi o to aby po kliknięciu w link zupdatowało kolumnę w bazie z ilością pobrań Czy byłby ktoś w stanie mi pomóc ? Dodam, że może się to odbywać poprzez target="_blank" ale żeby po zamknięciu okna pobierania automatycznie się ono (target="_blank") zamknęło. Tak jak dzieje się to na większości stronach downloadowych. Ten post edytował peja1990 20.05.2011, 15:00:49 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 264 Pomógł: 11 Dołączył: 9.05.2011 Skąd: Gdańsk Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
znasz php? mysql?
czy trzeba ci cały skrypt napisac tu? no i baze danych być napisał by było łatwiej:) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 958 Pomógł: 574 Dołączył: 23.09.2008 Skąd: wiesz, że tu jestem? Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1. Każdy plik zapisujesz do bazy danych np w postaci
id | file_name | file_storage | file_hash | downloaded | status 2. Za pomocą PHP tworzysz hash każdego pliku np. md5($row['id'].$row['file_name']); i updatetujesz pole file_hash ($row to wiersz pobrany z bazy danych) 3. Za pomocą PHP tworzysz linki w postaci np. 4. Tworzysz plik download.php a w nim odczytujesz zmienną $_GET['file'] (czyli file_hash z bazy danych) i na jej podstawie pobierasz z bazy file_storage (ścieżka do pliku) oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie aby po pomyślnym pobraniu file_storage updateować bazę np. zwiększając ilość pobrań o 1 (downloaded w bazie) 5. Reszta to wymuszenie pobierania - poczytaj na google o header() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 150 Pomógł: 1 Dołączył: 4.12.2010 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Cytat znasz php? mysql? czy trzeba ci cały skrypt napisac tu? no i baze danych być napisał by było łatwiej:) Znam (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) Cytat 1. Każdy plik zapisujesz do bazy danych np w postaci id | file_name | file_storage | file_hash | downloaded | status 2. Za pomocą PHP tworzysz hash każdego pliku np. md5($row['id'].$row['file_name']); i updatetujesz pole file_hash ($row to wiersz pobrany z bazy danych) 3. Za pomocą PHP tworzysz linki w postaci np. [PHP] pobierz, plaintext echo '<a href="index.php?action=download&file='.$row['file_hash'].'">'.$row['file_name'].'</a>'; 4. Tworzysz plik download.php a w nim odczytujesz zmienną $_GET['file'] (czyli file_hash z bazy danych) i na jej podstawie pobierasz z bazy file_storage (ścieżka do pliku) oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie aby po pomyślnym pobraniu file_storage updateować bazę np. zwiększając ilość pobrań o 1 (downloaded w bazie) 5. Reszta to wymuszenie pobierania - poczytaj na google o header() Dzięki, teraz powinienem ogarnąć. Ew. jak coś to jeszcze napiszę. CuteOne - pomógł poleciał (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) Później to przetestuję bo teraz wylatuję (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif) Ten post edytował peja1990 20.05.2011, 15:59:57 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 3.10.2025 - 23:17 |