![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 87 Pomógł: 0 Dołączył: 11.12.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam!
Chciałbym Was prosić o pomoc w napisaniu zapytania. Poniżej przedstawię problem na standardowym przykładnie (inny niż ten rzeczywisty ale sens ten sam). Mam dwie tabele: pierwsza zawiera Spis filmów: - id (int) - nazwa filmu (varchar) Druga tabela: lista wypożyczeń Wypożyczenia: - id (int) - id filmu (varchar) - data wypożyczenia (date) W tabeli Spis filmów mamy zapisane tytuły różnych filmów i oczywiście każdy z nich ma swój Id. W tabeli Wypożyczenia zapisujemy każde kolejne wypożyczenie filmu i oznaczamy je datą. Po wykonaniu zapytania chciałbym otrzymać listę filmów i dla każdego z nich datę jego ostatniego wypożyczenia. Moje zapytania zwracały mi tabelę filmów ale data wypożyczenia zawsze była pierwszą datą wypożyczenia, nie udało mi się otrzymać w wyniku ostatniej daty wypożyczenia. Mam nadzieję, że opisałem problem w sposób zrozumiały. Liczę na Waszą pomoc (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Pozdrawiam! |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 778 Pomógł: 84 Dołączył: 29.07.2010 Skąd: Gliwice / Pławniowice Mistrz niezmordowanej klawiatury. Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
2 zapytanie też daj do petli 1go i utwórz nowa wewnątrz
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 589 Pomógł: 91 Dołączył: 22.05.2008 Skąd: Gliwice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie mam czasu próbować i testować, ale pomysł o DATE_DIFF i CURRENT_DATE. Po prostu łącz tabelki gdzie różnica daty aktualnej i tej z rekordu jest najmniejsza.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 135 Pomógł: 38 Dołączył: 24.02.2007 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 87 Pomógł: 0 Dołączył: 11.12.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Fantazyn - wielkie dzięki. Działa!
Jednak chyba za bardzo uprościłem sobie ten problem bo w tabeli Wypożyczenia oprócz daty wypożyczenia mamy również imię i nazwisko osoby, która wypożyczyła film. Jak to jeszcze z tego zapytania wyłuskać? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 135 Pomógł: 38 Dołączył: 24.02.2007 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Mam nadzieję, że ktoś to zaraz poprawi na jakieś ładniejsze zapytania (left join?) : )
|
|
|
![]()
|
|
Prawie dobrze (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) trzeba jeszcze powiązać imię i nazwisko z kluczem filmu np.
bo inaczej wywala błąd typu "subquery returns more than 1 row" co ma sens bo przecież jednego dnia może być kilka wypożyczeń. Wielkie dzięki! Ten post edytował Polik 11.05.2011, 11:03:07 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 18:08 |