![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 222 Pomógł: 2 Dołączył: 10.07.2007 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
witam,
Mam np. taką strukturę bazy mysql: ID | TRESC TRESC to kolumna gdzie są przechowywane artykuły czyli dosyć dużo znaków (powyżej 2k do nawet 8k znaków). Teraz pytanie: -Chcę zrobić wyszukiwarkę, które przeszukuje tą kolumnę w poszukiwaniu frazy i pokazuje największe zagęszczenie tych słów (czyli to może być środek tekstu, koniec itp.) Przykład: Szukam słowo natręctwa Wynik: (IMG:http://img861.imageshack.us/img861/8774/przechwytywanieah.png) |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 8 989 Pomógł: 1550 Dołączył: 8.08.2008 Skąd: Słupsk/Gdańsk ![]() |
Poczytaj o wyszukiwaniach pełnotekstowych (fulltext)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 711 Pomógł: 127 Dołączył: 5.07.2008 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dla tabeli MyIsam możesz zastosować indeks typu FULLTEXT.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 222 Pomógł: 2 Dołączył: 10.07.2007 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
a jak zrobić żeby pokazywał mi tekst od fragmentu gdzie znajduje się dana fraza, której szukam np. natręctwa w mysql bo php wiem ale nie jest to zbyt optymalne , prawda?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 561 Pomógł: 72 Dołączył: 15.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Lepiej to zrobić już w PHP niż bawić się funkcjami w MYSQL, większa kontrola i możliwości, a strata w wydajności żadna, przecież i tak musisz te rekordy wyciągnąć, proste działania na tekstach nie spowolnią ci aż tak tej całej operacji.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 23.08.2025 - 03:57 |