![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 19 Pomógł: 0 Dołączył: 22.03.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Szanowni Państwo,
Jestem na początku drogi jeżeli chodzi o PHP i MYSQL. Przygotowałem mechanizm do generowania formularzy. Jednak zatrzmałem się nad peweną kwestia. Zależności po wyborze jednej pozycji z pozycją drugą. Przedstawie może temat na zalaczonym obrazku. Konsultowałem sprawę z Adobe bo cały mechanizm jest stworzony w programie "Adobe Dreamweaver". Stąd tłumaczenie również angielskie. Jeżeli mogę liczyć na pomoc będę wdzieczny. Dane na tym poziome są zaciągane z bazy MYSQL (nazwy działów i nazwy formularzy) https://picasaweb.google.com/10932344148621...816917951672978 Z góry dziękuje za wsparcie. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 262 Pomógł: 39 Dołączył: 12.04.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
http://www.google.co.uk/search?sourceid=ch...ependent+select
http://www.javascripttoolbox.com/lib/dynamicoptionlist/ http://en.wikipedia.org/wiki/Ajax_(programming) http://en.wikipedia.org/wiki/JQuery PS. Niewiele to ma wspólnego z PHP... Ten post edytował Bags_Bunny 26.04.2011, 10:26:11 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 19 Pomógł: 0 Dołączył: 22.03.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dziękuje za odpowiedz.
Prosze tylko o jeszcze jedna odpowiedz. Tak jak zaznaczyłem dane zaciągane są z bazy (Dział i formularze - "nazwy danych") jeżlei wprowadze któryś z tych mechanizmów nadal będa się do tych danych odnosiły. Dlaczego pytam docelowo po wyborze danego formularza ma otworzyć się nowe okono zawierające formularz. A w nim dane wpisywane miałby zapisywać się na serwerze MYSQL? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 262 Pomógł: 39 Dołączył: 12.04.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wybacz, ale kompletnie nie zrozumiałem o co Ci chodzi.
|
|
|
![]()
|
|
ok, nie przechadzam. Dziękuje za chęci.
|
|
|
![]()
|
|
Może sparafrazuj.
|
|
|
![]()
|
|
...chodzi mi o to czy wykorzystując select np. AjAXA, Java. Nadal opieram się na danych bazy z której są wyciągane dane takie jak nazwa działu?
|
|
|
![]()
|
|
Masz pełną dowolność. Możesz użyć Ajax do pobrania listy wygenerowanej przez PHP.
PS. JavaScript!!! Java to zupełnie inny język. |
|
|
![]()
|
|
Zobacz proszę... tak wygląda mój plik php po którym otrzymuje informacje z bazy dotyczące działu i nazwy formularza.
Analizując link ze wzdjęciem który wysłałem w którym miejscu wstawić skrypt do filtrowania o którym rozmawiamy:
|
|
|
![]()
|
|
Na początek, stwórz osobny skrypt, który na podstawie ID pobranego z pierwszego selecta będzie wypisywał zawartość dla drugiego.
Jak będziesz to mieć, w momencie zmiany pierwszego selecta, musisz pobrać ten wyniki Ajaksem i zmienić zawartość drugiego. Na początek poczytaj o funkcjach jQuery: ready(), change(), ajax(), val(), html(), a także o JSON. |
|
|
![]()
|
|
Dziękuje. Nie chciałbym iść na łatwizne ale czas mnie goni... są podobne gotowe rozwiązania które mógłbym podejrzeć?
|
|
|
![]()
|
|
W zasadzie podawałem Ci już linki. Np. plugin do jQuery: http://plugins.jquery.com/plugin-tags/dependent-selects
http://www.google.co.uk/search?sourceid=ch...07decfb9c829533 - pierwsze kilka wyników to poradniki krok po kroku. W Googlu wszystko się znajdzie. A tu gotowy skrypt z opisem: http://www.9lessons.info/2010/08/dynamic-d...-box-using.html Ten post edytował Bags_Bunny 26.04.2011, 12:07:55 |
|
|
![]()
|
|
Jeszcze raz dziekuje.
|
|
|
![]()
|
|
Bardzo proszę. Jeśli pomogłem to poproszę o "Pomógł".
@down: dziękuję. Ten post edytował Bags_Bunny 26.04.2011, 12:14:34 |
|
|
![]()
|
|
klikniete (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
klikniete (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Witam, DO tego tematu powracam jeszcze raz. Pewien etap został zamkniety. Za co dziękuje "Bags_bunny" Ale teraz: Mam takie pytanie. moja baza składa się z dwóch tabel tabela pierwsza to "wybor_działu" tabela druga "wybor_formularza" W tabeli "wybor_działu" (znajdują sie pola "dzial_ID" "nazwa_dzialu") a w tabeli "wybor_formularza" (znajdują sie pola "form_ID", "nazwa_formularza", "dzial_ID") DO tego ostatniego czyli pola "dzial_ID" wpisałem wartości odpowiadające ID z tabeli nazwa działu. W celu uzyskania efektu, że jak w formularzu wybiore np. "dział produkcyjny który w bazie ma ID=3 to po wyborze w formularzu opcji "wybór formularza" pokaża się tylko lista formularzy przypisanych po ID stąd trzecia kolumna "dzial_ID" w tabeli "wybor_formularza" Pozostaje teraz kwestia skryptu który musze umieścić w pliku php aby tak zadziałało. Ale niestety wiedza się kończy. Dopiero zaczynam z tematem. Czy mogę prosić o wskazówki jak ma wyglądać mechanizm działania aby uzyskać zamierzony efekt. Z góry dziękuje. |
|
|
![]()
|
|
Najprościej IMO użyc JSON.
Powiedzmy, że masz tablicę w postaci:
gdzie 3 i 7 to wartość form_ID, zrób z tego JSON Teraz możesz wysłać to prosto "do" jQuery (dając mu do zrozumienia, że jest to JSON - musisz* ustawić odpowiedni parametr funkcji ajax(), zawsze zapominam jak się nazywa, ale w dokumentacji bez problemu znajdziesz). jQuery to zdekoduje, i będziesz mieć dokładnie taką samą tablicę w JS. * hipotetycznie nie musisz i jQuery powinien rozpoznać sam, ale z tego, co zauważyłem, niezbyt dobrze mu to wychodzi. |
|
|
![]()
|
|
Dziękuje.
A gdzie wskazuje do jakiego działu maja się podpiąć wybrane formularze.? Czyli wybieram z pierwszego slecta dział produkcja i w drugim select pokazują się wskazane formularze i analogicznie z pozostałymi działami? |
|
|
![]()
|
|
Musisz przekazać id wybranego działu w momencie pobierania formularzy. Przyjmując, że id selecta to "dzial":
Kod $.ajax( { ..., data: { dzial: $('#dzial').val() }, ... }); O ile czegoś nie pokręciłem pisząc z palca, będziesz mógł odczytać wartość "dzial" poprzez get (lub post, jeśli tak ustawisz - request w każdym bądź razie). |
|
|
![]()
|
|
Hmm, czy mogę prosić Cię o email. Wysłałbym print screen bazy MySql jak ma tablice i pola poukładane.
Na podstawie tego poprosił o wsparcie w przygotowaniu skryptu. Czy będzie to problem? |
|
|
![]()
|
|
Nie udzielam pomocy poza forum.
Mogę to wykonać, ale to już zależy jakim budżetem dysponujesz. Jeśli chodzi Ci tylko o wstawienie zrzutów ekranu, to zrób to tutaj, ale nikt nie będzie pisał skryptu za Ciebie. Ten post edytował Bags_Bunny 27.04.2011, 12:24:16 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 25.08.2025 - 11:53 |