![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 156 Pomógł: 11 Dołączył: 25.12.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Starając się napisać coś, co zachowuje prowizorycznie MVC, stworzyłem takie coś, ale w jaki sposób inludujac plik, wczytać wszystkie dane z bazy. Jezeli dobrze rozumiem MVC, nie mogą tam występować pętle itd., czyli PHP, jedynie, jakis HTML, wstawione po prostu $zmienna, i tyle. Wynikiem jest jedynie Kategoria 5. Czyli ostatnia wartość. mimo iż w bazie jest więcej.
index.php
menu.php
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 282 Pomógł: 89 Dołączył: 12.04.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Za każdym przejściem pętli podstawiasz nowe wartości do czterech zmiennych, nic z nimi nie robiąc, więc naturalnie ostatnie wartości zostają.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 156 Pomógł: 11 Dołączył: 25.12.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To jak przechwycić wszystkie wartości i np. wstawić w tabelkę, zachowując MVC
Ten post edytował bercow 15.04.2011, 00:54:40 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 282 Pomógł: 89 Dołączył: 12.04.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Możesz rozwinąć myśl o MVC i pętlach?
Jak widzisz poszczególne elementy wzorca u siebie w kodzie? |
|
|
![]()
|
|
Jak widzę MCV, mam na myśli podzielenie wszystkie na trzy części
1. Cały kod PHP. 2. Cały kod HTML, czyli pseudo wizualne rozmieszczenie danych. 3. Wygląd strony w div i CSS. Chciał bym za pomocą <table><tr><td><?php echo $menu_name; ?> </td></tr></table> Uzykac tabele z trzema warosciami, Kategoria1, Kategoria3, Kategoria5. Oczywiscie wiem, ze to nie zadziała. Jeżeli dobrze rozumiem MVC, umożliwia on oddzielnie skryptu od prezentacji, czyli w jednym pliku moge wynik zapisac w tabeli, na strone, a w drugim RSS. Wszytsko za pomoca jednego skryptu PHP, wyłapującego z bazy to co chce. Mam nadzieje, ze polaczy (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) A druga sprawa, jak napisac funkcje ktora po zapytanie($menu), zwroci nam cale $manu z bazy, cos w styelu: ....
|
|
|
![]()
|
|
Funkcja zwraca wartość przy pomocy return.
Na twoim miejscu nie przejmowałbym się wzorcami i dziwnymi regułami tylko próbował zrobić najpierw coś co działa, przy czym php wyrzucałby poprawny walidujący się html, który mógłbyś sobie obejrzeć w surowej postaci, a style css robiłyby z tego przyzwoicie wyglądającą stronę. |
|
|
![]()
|
|
Dajmy na to taki kod, musze jednoczesnie zrobic z niego menu na strone, i rss, albo cos innego. Oddzielajac PHP od HTML, bedzie duzo latwiej, tworze jeden plik do generowania calego kodu, a potem mozliwosci wyswietlania ile tylko chce moge zrobic. Prezentuje kod, i jego wynik
Kategoria 1
Kategoria 3
Kategoria 5
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 12:57 |