Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> skrypt najaktywniejsi na forum
daugoo8

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (10%)
X----

Witam, wydaje mi się iż sam tytuł jest dostatecznie wymowny, ale napiszę konkretniej. Prosiłbym was o pomoc w znalezeniu skryptu, który na stronie prowadzącej do forum, jakimś np. serwisie (NIE NA SAMYM FORUM!) pokazywałby informację w stylu "Top 10 postujących dzisiaj/w ogóle" (dane zbierały oczywiście z konkretnego forum). Wyobraziłem to sobie, że mam jakiegos diva i w nim właśnie taka statystyka, system pokazywałby na przykład 5 najaktywniejszych i liczbę ich postów. Generalnie chyba jasno rozpisałem o co mi chodzi, jeśli coś pokręciłem to dajcie znać (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) .
Byłbym bardzo wdzięczny za pomoc, z góry dziękuję!

No ludziska, nie wierze że na tak dobrym forum nikt nie jest mi w stanie pomóc? (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)

Ten post edytował daugoo8 12.04.2011, 22:18:36
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi (1 - 5)
thek

Grupa: Moderatorzy

Nikt pewnie nie podał, bo nie wiemy nic o strukturze tabel forum. Jedne fora mają liczbę postów jako osobne pole w tabeli użytkownika, innym będziesz musiał to policzyć dopiero poprzez policzenie i pogrupowanie po id_usera na tabeli postów a potem ustawić te liczby policzone w porządku malejącym i zlimitować do X userów... Teraz to można zgadywać sobie i wymyślać (IMG:style_emoticons/default/wink.gif)
+Quote Post
daugoo8

X----

Thek, ja naprawdę aż za nadto znam teorię a jak to zakodowac w php- to już nie bardzo. Chodziło by mi o to by ktoś dał znać jeśli slyszał o takim skrypcie a ja bym już go sobie rozebrał na czynniki pierwsze (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif) .
+Quote Post
markonix

Ostrzeżenie: (0%)
-----

W jaki sposób chcesz rozbijać na "czynniki pierwsze" jedno zapytanie do bazy (bo tyle będzie potrzebne nawet jeśli posty nie są policzone i trzeba to zrobić)?
+Quote Post
thek

Grupa: Moderatorzy

@Daugoo8: A myślisz, że te specjalnie zaznaczone fragmenty to tak sobie dla jaj zrobiłem? (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) Jeśli jeszcze nie zauważyłeś, to są to spolszczone słowa kluczowe SQL. Użyj ich, bo całość zdania, które nazwałeś "teorią" to przełożone na język polski zapytanie SQL, ale podane tak, a nie wprost (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif)
+Quote Post
daugoo8

X----

Thek- masz racje, dzięki za pomoc. Musze się podszkolić w php

Ten post edytował daugoo8 15.04.2011, 17:04:44
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 22.08.2025 - 15:50