![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 654 Pomógł: 42 Dołączył: 27.07.2010 Skąd: Jaworzno Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, napisałem sobie skrypt prywatnych wiadomości (na razie tylko wysyłanie) i mam taki problem: tak wyświetlają mi sie wiadomości :
(IMG:http://img717.imageshack.us/img717/6145/beztytuujum.png) i teraz chce zrobić coś takiego że jak kliknę w temat wiadomości (na razie nie zrobione jako link) to pokaże mi tą wiadomość. I teraz problem polega na tym jak pobrać te rekordy do linków (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) przypisać sobie adres taki: wiadomosci.php?view=id wiadomosci sr. za opisanie problemu w sposób ułomny ale nie wiem jak to nazwać i za bardzo opisać. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 294 Pomógł: 4 Dołączył: 19.12.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No zobacz. Jak wyświetlasz sobie wiadomości w pętli to za każdą iteracją masz dane wiadomości ( cyzli rekordu ):
- id wiadomości, - temat, - data wysłania - i inne dane. Po prostu jak wyświetlasz sobie liste wiadomości to generuj link w postaci takiej jak napisałeś (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) Np. example.pl/czytaj?id=90 gdzie ID to id rekordu. I w pliku czytaj.php wyświeltasz wiadomośc, która ma ID np. 90. ALE musisz też sprawdzić, czy była kierowana akurat do zalogowanego użytkownika - bo wtedy bym wpisał inna liczbe i bym przeczytać kogoś wiadomość (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) Przykład ?
Potem możesz sprawdzać czy jest przecyztana, jeśli nie - temat pogrubiony itd... Rozumiesz ? Czy za bardzo chaotycznie napisałem ? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 654 Pomógł: 42 Dołączył: 27.07.2010 Skąd: Jaworzno Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mniej więcej (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) w tym pliku czytaj.php jak ma to wyglądać
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 294 Pomógł: 4 Dołączył: 19.12.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1. Pobierasz ID wiadomości.
2. Sprawdzasz, czy to na pewno liczba itd ( zabezpiecz sie przed sql inject ) 3. RObisz zapytanie, który wyciąga wiadomość o danym ID jeśli jest on akierowana do użytkownika zalogowanego np.
4. Wyświetlasz ( już bez pętli ) szczegóły wiaodmości, tj. tresc, temat, nadawca, data, itd... |
|
|
![]()
|
|
ok, juz sie biore za tamto tylko jeszcze jedno jak mogę tutaj zrobić cos takiego: jak nie ma pw to wyświetla mi sie napis a jak jest to sie nie wyświetla. PS: zle kod skopiowałem Kod $odbiorca = $uzytkownik['login']; $wynik = mysql_query("SELECT * FROM wiadomoscipw WHERE odbiorca = '$odbiorca'") or die('Błąd zapytania'); if(mysql_num_rows($wynik) > 0) { /* jeżeli wynik jest pozytywny, to wyświetlamy dane */ echo '<table width="100%"> <tr> <td background="img/table.png"><b>Temat</b></td> <td background="img/table.png"><b>Rozmówca</b></td> <td background="img/table.png"><b>Ostatni wpis</b></td> </tr>'; while($r = mysql_fetch_object($wynik)) { echo "<tr>"; echo "<td><a href=\"czytaj.php?id={$r->id}\">{$r->tytul}</a> </td>"; echo "<td>".$r->nadawca."</td>"; echo "<td>".$r->data_nadania."</td>"; echo "</tr>"; echo "</table>"; } } |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 16:27 |