![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 228 Pomógł: 1 Dołączył: 24.12.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam. Mam hasło zahaszowane w md5, jak mogę wygenerować unikalny link, wysłać go na emaila i gdy gracz wejdzie na link z emaila to może wpisać nowe hasło i zostanie ono zastąpione starym? Chodzi o przypomnienie hasła, ale jak wiadomo, zahaszowanego się nie da wyświetlić.
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Opiekunowie Postów: 3 855 Pomógł: 317 Dołączył: 4.01.2005 Skąd: że ![]() |
Bezpiecznie jest zmienić hasło na nowe.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 228 Pomógł: 1 Dołączył: 24.12.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jednak wolałbym, by gracz mógł wpisać. Ale jak tak, to jak mogę to zrobić, gdy gracz bez logowania naciśnie "Przypomnij hasło"?
Oraz drugie pytanie. Mam w DotPay konto i tam mam Premium SMS i np. gracz wysyła smsa za 10zł to dolicza mu 10pkt, a jak wyśle za 20, to dolicza mu 20pkt. Jak mogę sprawdzić, za ile wysłał smsa, lub jakiś inny sposób? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 763 Pomógł: 117 Dołączył: 15.03.2010 Skąd: void Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1. Zmiana hasła:
- użytkownik klika przypomnij hasło - podaje adres e-mail - system generuje mu nowe hasło - wysyła go na maila - użytkownik odbiera maila z hasłem i loguje się - system wykrywa, że jest to logowanie po zmianie hasła i prosi o podanie nowych danych - użytkownik wpisuje nowe hasło, potwierdza i akceptuje. P.S. md5() to algorytm mieszający działający w 2 strony... 2. Doładowanie konta za pomocą kodów bezobsługowych: - użytkownik wybiera kwotę - pokazuje się jakiego sms-a ma wysłać i na jaki numer - poniżej jest pole do wpisania kodu - wpisuje kod i akceptuje - skrypt sprawdza czy kod zgadza się z kodami znajdującymi się w puli kodów dla takiej kwoty doładowania P.S. musi być osobny skrypt dla każdego z doładowań. tak samo usługi po stronie DotPay muszą być osobne dla każdej wartości SMS. wywołujesz skrypt zależnie od kwoty jaką wybrał użytkownik i po prostu sprawdzasz to z danymi w DotPay (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Pozdrawiam! |
|
|
![]()
|
|
A ja zrobiłem na jedną treść wszystkie możliwe wpłaty. (IMG:style_emoticons/default/haha.gif) Czyl rozumiem, że na każdą wpłatę osobny skrypt i osobny kod?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 763 Pomógł: 117 Dołączył: 15.03.2010 Skąd: void Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Na każdą wpłatę osobna grupa kodów bezobsługowych (usług) po stronie DotPay, a także osobny skrypt dla każdej z wartości doładowania.
Popraw i będzie działać (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
![]()
|
|
Osobny skrypt? Czyli za pomocą ID mogę sprawdzić w jednym pliku która usługa jest wybrana?
|
|
|
![]()
|
|
Nie nie... wybranie usługi odbywa się na poziomie Twojej strony. Tam użytkownik wybiera za jaką kwotę chce doładować konto. Wybiera np. 10 zł i w tym momencie otwiera się strona która zawiera informacje o treści SMS-a i numerze, a także polu do wpisania kodu (8-znakowego o ile dobrze pamiętam jak to było z DotPay), które odwołuje się do skryptu sprawdzającego ważność kodu dla wartości 10zł (skrypt udostępnia DotPay)... itd...
Wybór kwoty doładowania odbywa się na poziomie Twojej strony i w zależności od tego co wybierze u Ciebie załaduje się odpowiedni skrypt od DotPay. Niby nic w tym trudnego ale pamiętam jak to ze mną było rok temu więc doskonale Ciebie rozumiem. Też potrzebowałem trochę czasu żeby to ogarnąć (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
![]()
|
|
No tak, ale mam dwa sposoby wybrania usługi:
- Generowanie listy 8 - mio znakowych kodów - Kod generowany i dopisywany do listy kodów. Sprawdzanie kodów w DotPay Czyli z tego co rozumiem, meroda pierwsza odbywa się u mnie na hostingu a metoda 2 w DotPay? |
|
|
![]()
|
|
8-znakowe kody bezobsługowe musisz samemu dodawać ręcznie a to jest dość uporczywe i pracochłonne - nie ma to nic wspólnego z Twoim hostingiem (nie wiem czy jest właściwie opcja wysyłania owego kodu z Twojej strony do bazy kodów DotPay... nie pamiętam..).
Druga opcja jest lepsza w tym przypadku. Pokombinuj (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Jak czegoś nie będziesz wiedział to pisz; znawcą DotPaya nie jestem ale nie jedno z nimi przeżyłem haha (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif) Ten post edytował modern-web 11.04.2011, 20:55:45 |
|
|
![]()
|
|
Ok, pozakładałem wszystkie płatności i mam oto taki plik:
Mam rozumieć, że mogę go nieco zmodyfikować i dać do mojego pliku w momencie gdy użytkownik wciśnie "Doładuj"? Czyli użytkownik wypełnia wszystkie pola, wciska "Doładuj" i wtedy odpalam jeden ze zmodyfikowanych skryptów sprawdzających kod i wysyłających do DotPay? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 695 Pomógł: 65 Dołączył: 27.07.2009 Skąd: Y Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
jakiś czas temu trafiłem na temat w którym gracz gry metin 2 wykorzystywał bugi na prv serwerach tej gry które zaś korzystały ze skryptów dotpaya do sprawdzania kodu. Krótko mówiąc , sprawdzaj dokładnie dane które wysyła ci dotpay i filtruj je (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) . PS ja osobiście wole dodać do bazy liste kodów , fakt jest to trochę uciążliwe a przy większych serwerach nawet bardzo ALE co jeśli np nasza strona padnie , użytkownik wyśle sms i wtedy co się dzieje skoro nasza strona nie działa ?(IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
|
|
|
![]()
|
|
Filtruj? (IMG:style_emoticons/default/haha.gif) Możesz coś więcej na ten temat?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 695 Pomógł: 65 Dołączył: 27.07.2009 Skąd: Y Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
np jeśli wiesz że zwróci tobie liczbę używaj int/abs
wiesz ze dany ciąg będzie miał 8 znaków ? sprawdzj czy aby na pewno ma 8 znaków - strlen |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 15:42 |